Un elev din Cluj vindecat de COVID nu poate ieși din izolare din cauza haosului de la Direcția de Sănătate Publică

O clujeancă care s-a aflat in izolare pentru că fiul ei, elev în clasa a XII-a, a fost diagnosticat cu Covid-19, reclamă modul în care DSP Cluj gestionează situația pacienților aflați în izolare, care și după încheierea acestei perioade nu reușesc să elibereze în timp util decizia necesară astfel încât elevii să-și poate relua orele, iar părinții să poată reveni la muncă. 

Astfel, testul în cazul elevului din clasa a XII-a a fost efectuat în contextul în care acesta este membru al Clubului CFR, iar după perioada de izolare de 14 zile, reprezentanții DSP Cluj nu răspund nici la telefon, nu reușesc nici să elibereze decizia necesară astfel încât odată ieșit din izolare să nu fii amendat de forțele de ordine. 

În plus, colac peste pupăză, mama elevului diagnositcat cu coronavirus, a primit decizia de încetare a izolării, iar fiul ei, nu. În acest răstimp, a fost vizitată de un agent de poliție, care nu avea habar că familia se află în izolare, iar polițistul a efectuat vizita fără a-și pune masca pe față. 

„Copilul meu a fost diagnosticat în data de 29 septembrie. Este în clasa a XII-a la Liceul „Mihai Eminescu”. Întrucât este sportiv în cadrul Clubului CFR, după o pauză în antrenamente și o deplasare la Sibiu, când a revenit, după o săptămână de stat acasă, perioadă în care nu s-a prezentat nici la școală, a fost sunat de la club pentru a efectua un test. 

S-a reîntors, testul a fost realizat în 29 septembrie, iar seara a fost informat că este pozitiv. 

A doua zi am sunat la medicul de familie, am explicat situația, am fost sunată imediat de DSP pentru confirmarea testului și pentru stabilirea lanțului epidemiologic în cazul copilului meu, care participase și la un majorat. 

În concluzie, toată clasa și-a suspendat orele și elevii au intrat în izolare. 

De astăzi, din câte știu, ceilalți elevi au intrat în școală, întrucât a fost luat în considerare contactul de la majorat. 

Pentru copilul meu, mâine este ultima zi de izolare. 

Astăzi, am stat toată ziua pe telefoane, să sun la DSP, care e decizia și ce trebuie să fac. 

De la medicul de familie, mi-a venit mie decizia: că am stat în izolare, oricum nu am niciun simptom”, mărturisește mama elevului depsitat cu Covid, dar care nu are încă o decizie de ieșire din izolare chiar dacă izolarea în cazul său e pe sfârșite. 

Practic, dacă nu ar fi beneficiat de testul covid ca membru al unui club sportiv, nu ar fi avut cum să afle că este infectat. Nici colegii săi nu ar fi știut nimic. 

Datorită unui singur test, o clasă întreagă a intrat în izolare. Iar măsurile au fost luate la timp.

„Am fost sunată ulterior de cei de la DSP și mi s-a spus că trebuie să-mi programez copilul pentru o zi de internare, în vederea efectuării unor teste de sânge și pulmonare/radiografie.

După câteva zile, cei la Infecțioase ne-au spus că suntem pe lista de așteptare întrucât sunt cazuri mai grave. În aceste condiții, am renunțat la internare, pentru a face loc celor care au cu adevărat nevoie. 

Totuși, ce fac acum?

Eu pot ieși din izolare, iar copilul meu nu poate ieși, pentru că nu are nici o decizie în acest sens de la DSP. Pentru că nu a fost evaluat. 

Pentru mine am primit o decizie, numai pentru că am sunat eu la medicul de familie, altfel nu o primeam nici pe asta. 

Am întrebat ce se întâmplă cu copilul meu și mi s-a spus că în cazul lui nu a venit nici o decizie de la DSP pentru că sunt plini de cazuri ce necesită soluționarea. 

Am deja peste 50 de apeluri la DSP și nu-mi răspunde nimeni. 

Dacă copilul meu iese mâine din izolare, va fi amendat pentru că nu are decizia, cu toată birocrația asta”, semnalează mama copilului diagnosticat cu Covid, dar care nici după perioada de izolare obligatorie la domiciliu nu are o decizie de la Direcția de Sănătate Publică Cluj privind ieșirea din izolare. 

„Sâmbăta trecută am fost vizitată de un agent de poliție, pe care l-am lăsat să intre în casă. 
L-am întrebat cum se explică vizita, în contextul în care sunt în izolare, iar agentul de poliție era fără mască. 

„Ați venit să verificați dacă respect perioada de izolare?”

La care polițistul a înjurat. „Băga-mi-as …., acum îmi spuneți, doamnă?”, a fost reacția polițistului, care venise de fapt pentru o citație pe numele mamei mele, cu care nu am mai intrat în contact de la debutul perioadei de izolare. 

M-a rugat să ies din casă și să îl urmez, solicitare pe care am refuzat-o, în condițiile în care a înjurat în casa mea, eu purtam mască, iar el, nu. 

Practic, venise cu un alt scop, fără să se informeze în prealabil dacă sunt sau nu în izolare. 

Indiferent, că sunt sau nu în izolare, ca organ de control, să vină în casa mea fără mască?

Sunt nemulțumită de cum își face treaba DSP-ul, iar copilul meu nu poate să iasă din izolare, fiind în clasa a XII-a, astfel încât nu poate merge la școală pentru că DSP nu face hârtiile”, notează clujeanca care nu a reușit nici după peste 50 de apeluri să obțină decizia eliberată de Direcția de Sănătate Publică Cluj privind efectuarea perioadei obligatorii de izolare. 

 

 

Adauga comentariu