Un destin numit Clujana – VIDEOREPORTAJ

Cu o istorie de 100 de ani, Fabrica de Încălțăminte Clujana, cândva o emblemă a acestui sector economic, a ajuns acum doar o palidă amintire a ceea ce era odinioară. În urmă cu mai bine de 40 de ani, pe platforma industrială a fabricii din Cluj-Napoca lucrau 14.000 de oameni. Astăzi mai sunt doar 110.

Ileana Câmpan și Liana Precup lucrează la Fabrica de Încălțăminte Clujana din anii '80. Ele își amintesc foarte bine cum arăta platforma industrială în perioada de glorie. Cele două angajate ne arată și unde erau și biblioteca tehnică, birourile și porțile de intrare în fabrică pentru femei și bărbați.

Nici înăuntru, lucrurile nu arată cu mult mai bine decât afară. Multe hale sunt părăsite sau au ajuns depozit de echipamente vechi, care trebuie casate. Directorul Călin Oancea, proaspăt instalat în funcția de manager interimar, recunoaște că suprafața pe care o au acum este mult prea mare.

Acum, Clujana are patru contracte cu branduri cunoscute în Europa, ceea ce acoperă producția pentru perioada de vară. Aceste contracte au fost semnate recent, grație pandemiei.

Ca măsură de readucere a fabricii pe linia de plutire, noul management a închis cele trei magazine din Bistrița, Sibiu și Oradea care nu erau deloc profitabile. Au mai rămas cele două magazine din Cluj-Napoca. Tot ca plan de redresare este și participarea la licitații pentru furnizarea de încălțăminte pentru instituții de stat, precum Armată, Jandarmerie sau Poliție. La Clujana se pot face 5000 – 8000 de perechi de încălțăminte pe lună.

În ultimul an s-a încercat mutarea fabricii în una din halele Tetarom de pe Tăietura Turcului, dar în urma unei vizite la fața locului s-a dovedit că este imposibilă funcționarea unei fabrici de încălțăminte în acea locație. Halele din Tetarom sunt pentru depozitare, iar Clujana are nevoie de hale industriale, care au o cu totul altă configurație.

Cu toate măsurile de revigorare a Fabricii de Încălțăminte Clujana, viitorul este incert.

Adauga comentariu