Un deputat declară război caselor de pariuri! Dispar agențiile stradale? „E absolut necesar!”

Deputatul Matei Dobrovie vrea să curețe străzile de faimoasele agenții de jocuri de noroc, prezente la tot pasul. Concret, Dobrovie vrea să interzică marketingul agresiv al agențiilor stradale și, mai mult, să oprească difuzarea pe TV a reclamelor care promovează pariurile sportive sau casino-urile.

Politicianul a depus o inițiativă de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Deputatul PNL vrea să protejeze drepturile locatarilor din imobilele cu destinația de locuințe în care funcționează sălile de jocuri de noroc, dar și să limiteze expunerea minorilor la acest flagel.

„Pentru o protecție sporită a minorilor față de jocurile de noroc e necesar să se ajusteze conținutul materialelor de promovare privind această activitate, astfel încât să nu trezească interesul minorilor, iar spoturile publicitare să se transmită exclusiv în intervale orare în care minorii au accesul restricționat. E importantă, de asemenea, reducerea vizibilității sălilor de jocuri din afara incintelor, întrucât aceastea atrag atenția minorilor prin panouri luminoase și semnale sonore, tentânu-i să joace ”, a explicat Dobrovie.

„Trebuie să creștem adulți sănătoși”

Psihologul Andrada Cosma crede că inițiativa deputatului PNL este de bun augur, în condițiile în care în România există cel puțin 100.000 de dependenți de jocuri de noroc (neoficial, cifra este cu siguranță mult mai mare).

„Adolescenții sunt vulnerabili pentru că au creierul în plină dezvoltare. Nu pot discerne binele de rău, au nevoie de ghidare. Normal, dacă văd păcănele din 10 în 10 metri, vor considera că asta e normalitatea. Statusul socio-economic nu spune nimic despre dependența de pariuri, e doar un mod de a evada din cotidian. Această măsură e absolut necesară dacă vrem să creștem adulți sănătoși. Nu spune nimeni să anulezi această industrie a pariurilor, trebuie doar alte reguli”, a declarat psihologul pentru Ziar de Cluj.

Pariurile sportive, de neoprit?

Industria pariurilor a „explodat” în ultimii ani în România. În 2018, Guvernul României a câștigat din taxe, peste 1.3 miliarde de lei de pe urma acestei industrii. La televizor, spoturile care promoveaza pariurile sunt tot mai dese, iar pe stradă, la colț de bloc, nu exista parter fără măcar o astfel de agenție.

În Cluj-Napoca sunt peste 100 de agenții de pariuri stradale, și peste 30 de săli de jocuri (cu „păcănele”, ruletă etc).

 

 

 

 

Adauga comentariu