Un cunoscut cercetător din Zalău face caterincă de emisiunile despre folclor de la mai multe posturi TV, printre care și TVR Cluj

Cunoscutul doctor în etnologie, cercetător științific zălăuan, Camelia Burghele a avut astăzi o reacție dură la adresa emisiunilor despre folclor sau a clipurilor folclorice care se difuzează la TV - în special la Etno, Favorit, Hora sau TVR Cluj.  

Cu zeci de lucrări științifice la activ, Burghele susține că emisiunile folclorice de la TV sunt un mare zero care nu se apropie de adevărul istoric nici măcar cu un gram. 

"CA NUCA ÎN PERETE

Încă mai vedem emisiuni folclorice în care femeile seceră în superbe cămăși cu paiete sau sapă mălaiul cu spor în poale brodate și laibăre de miel cumpărate de la Feketău… aberant! De parcă noi mergem la sala de fitness în rochie și pantofi cu toc…", a fost reacția Cameliei Burghele pe facebook. 

Etnologul aduce și argumente despre postarea sa. Aceasta a redat ulterior mesajului în care dă de pământ cu emisiunile folclorice și un fragment dintr-o mărturisire a unui țăran român, care povestește cum se îmbrăcau pe vremuri cei care mergeau la munca câmpului. Din acea declarație reiese că vestimentația țăranului român era complet diferită față de ceea ce ne prezintă posturile de televiziune. 

"Când meream la sapă, așe, pântru tătă zi, aveam poale de cânepă și avea câte on șir de on jejet, așe, puțân, și aveam spăcel, da nu era așe înflorat ca și ala cu care meream la beserică; astea erau numa din cânepă, da alea dă beserică erau din cânepă cu in; astea erau mai grosoace, alea erau mai moi, mai albe. Aveam și șurț în față, din pănură colorată, zadie subțâre".(Floare Ardelean Cizer – Sălaj), mai scrie Camelia Burghele. 

 

Adauga comentariu