Afacerea zilei

Un colectionar de arta italian vrea sa descopere si sa promoveze artisti clujeni

Mai poate fi arta o afacere, in zilele noastre, profund marcate de o atrofiere drastica a capacitatii de comunicare, de un mercantilism atroce si de un comportament al consumatorului influentat puternic de criza economica si morala actuala? Un colectionar italian crede ca este loc si nevoie de spatii pentru arta, astfel ca a deschis la Cluj o galerie de arta contemporana. Si-a propus sa descopere talente locale, pe care sa le promoveze pe piata internationala.

Alberto Perobelli, un cunoscut colectionar italian de arta moderna si contemporana, a simtit ca e momentul prielnic sa intre pe piata expozantilor. Alaturi de Ilaria Bignotti, curator si istoric al artei italiene si Walter Bonomi, curator si responsabil al galeriei din Cluj, Alberto Perobelli a deschis, la sfarsitul lunii mai, o galerie de arta contemporana in Pata Muzeului din Cluj-Napoca.

IAGA reprezinta un acronim pentru International Art Gallery Angels si isi propune sa promoveze artistii valorosi, atat consacrati, cat si cei aflati la inceput de drum, care se disting prin originalitate si personalitate. Galeria se adreseaza, in special, artistilor si iubitorilor de arta, pe care ii atrage printr-o calitate inalta a operelor expuse.

„Ideea Galeriei IAGA s-a nascut in Italia, din dorinta de a da nastere unei noi forme de vanzare a artei. O galerie de arta contemporana aici, la Cluj, are doua motivatii: Clujul este un oras foarte viu astazi, bine plasat la intersectia drumurilor culturale si, in acelasi timp, este o veritabila pepiniera pentru noi artisti talentati, pe care speram sa ii descoperim si promovam. Acesta e motivul pentru care am ales sa dechidem la Cluj prima galerie. Obiectivul nostru este sa gasim noua generatie de artisti est-europeni, pe care sa ii ajutam sa progreseze si prin intermediul carora sa prosperam si noi. Aceasta este baza pe care ne dezvoltam proiectele”, spune Walter Bonomi, curatorul galeriei.

Activitatea galeriei se canalizeaza pe trei directii importante: expozitii in galerie, participarea la evenimentele organizate de alte galerii de prestigiu din Europa si expuneri in alte spatii, cum ar fi Casa Matei Corvin sau Muzeul de Arta din Cluj.

„Alegerea unui oras precum Cluj Napoca, capitala antica a Transilvaniei, a luat nastere din motive multiple si dintr-o tesatura de intentii: in primul rand s-a luat in considerare faptul ca acesta poate fi un punct oportun de pornire catre descoperirea pietei artistice nu pe deplin recunoscuta, devenind astfel o punte ideala de comunicare sociala si culturala dincolo de geografia atestata si de polii artistici europeni recunoscuti. La asta se poate adauga faptul ca este un oras de un amplu respiro cultural, cu o pregatire optima in domeniul limbajului artistic chiar si cel mai experimental. Caracteristica este reteaua universitara de o mare importanta si eficienta, avand un tesut arhitectonic-urbanistic fascinant. Nu e o intamplare faptul ca, in 2015, titlul de Capitala Culturala a Tineretului a fost atribuit orasului Cluj. Pe de alta parte, pozitia intermediara dintre Ungaria, Germania, Ucraina, Rusia si la doua ore de zbor catre nordul Italiei, sunt alti factori care au contribuit la alegerea de a se investi in acest sediu al carui functionalitate principala este aceea de a cerceta noi limbaje artistice. Acesta alegere a fost facuta prin mutarea activitatii ce vrea sa se propuna si sa se promoveze la nivel european, international, plecand de la Romania, distantandu-se in ideea de a depasi momentul de inactiune, de obiceiuri culturale si de limitele geografice”, spune Ana Tolomei, specialist in restaurari si secretara galeriei IAGA.

Deschisa de curand, Galeria are deja o vizibilitate internationala, e invitata sa participe la targuri si expozitii de renume, cum ar fi International Art Fair din Atena, la Wilnews, in Lituania sau la Minsk, in Belarus. In medie, o expozitie dureaza cam o luna, o luna si jumatate.

„Vom incepe, in august, o expozitie a Presedintelui Senatului Universitatii de Arta si Design, prof. univ. dr. Ioan Sbarciu. Urmeaza apoi o serie de 2-3 expozitii de artisti la nivel international, pentru ca ne adresam unei piete internationale, din punct de vedere artistic”, mai spune Walter Bonomi.

IAGA is now!

„Expunem arta contemporana, in limbaj contemporan proaspat, in afara dinamicii artei. Avem curajul sa riscam promovand artisti tineri, necunoscuti. E un mesaj cultural, iar scopul e sa stimulam interesul colectionarilor de arta. Targetul de preturi actual e, mai degraba, prohibitiv, pentru  ca e vorba de artisti consacrati. Suntem in cautarea unor artisti aflati la inceputul carierei, care se exprima intr-un limbaj inovativ si contemporan, ne dorim originalitate si personalitate”, spune curatorul galeriei, Walter Bonomi.

Alegerea bunului gust si a originalitatii deriva din profesionalismul persoanelor care lucreaza in galerie si depinde de capacitatea acestora de a alege, de a intui relevanta mesajului.

„Un oras multicultural cu dorinta de a fi european e un spirit cultural nou, iar galeria noastra vrea sa investeasca in acest spirit, in care noi credem mult. Clujul are, la ora actuala, un imens potential cultural, economic si artistic”, e de parere Walter Bonomi.

Doua aspecte sunt importante pentru succesul unei galerii de arta: increderea artistilor si a publicului si profitul obtinut din vanzarea exponatelor. Investind incredere in artisti, ca sa-i promoveze, galeria se expune in fata publicului, de la care urmareste sa obtina profit.

Proiecte incitante, care anunta un an plin de evenimente pentru Galeria IAGA

„Am inceput imediat o colaborare importanta cu Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, in colaborare cu domnul Ioan Sbarciu, profesor si director al Departamentului de Pictura in cadrul Universitatii de Arta si Design, el insusi artist afirmat pe plan local si international. Impreuna cu el, am selectat cativa artisti tineri si in curs de dezvoltare de cel mai inalt nivel si cu care vom lansa proiecte de expozitii, iar in septembrie Ioan Sbarciu va expune in Galeria IAGA o serie de lucrari selectate, impreuna cu artisti precum Emilio Scanavino, Arnulf Rainer, Emilio Vedova, expozitie dedicata unui grup de reprezentanti ai Galeriei Tate Modern din Londra”, spune Ana Tolomei.

Urmatorul eveniment va fi compus dintr-o expoziție bipersonala, dedicata lui Francesco Arecco si lui Marco La Rosa, doi artisti italieni renumiti, cu care va incepe, de asemenea, sinergia cu Casa Matei, o expozitie in cadrul Universitatii de Arta din Cluj, la cativa pasi de la galeria IAGA.

„Noi credem ca sprijinul institutiilor si planificarea expozitiilor impreuna cu acestea, in galerie, dar si proiecte muzeale, este o modalitate importanta de a aduce publicul mai aproape de arta contemporana si, de asemenea, si pentru a permite artistilor cu care colaboram sa se gandeasca la proiecte ad-hoc si sa se confrunte direct cu propria cercetare in spatii institutionale importante. Pentru aceasta, am initiat, de asemenea, un dialog cu directorul Muzeului de Arta din Cluj, Calin Stegerean, cu care suntem in curs de dezvoltare a unui proiect in care se regasesc lucrari de arta contemporana din anii ’60 in confruntare cu arta generatiilor actuale, in frumoasele spatii ale Palatului Banffy, monument din secolul al XVIII-lea. Suntem, de asemenea, in curs de a dezvolta o colaborare cu Teatrul National Maghiar din Cluj Napoca, pentru a gazdui o expozitie de miniaturi ce apartin artistului Josef Nadj, expozitie in cadrul Festivalului international de Teatru Interferente; apoi ne-am propus sa participam la Targuri de Arta Internationale si, din cand in cand, la proiecte ad-hoc, in care artistii pe care ii reprezentam in Galerie sa aiba un concept bine definit si de nivel curatorial”, spun coordonatorii proiectului.

„Piata se construieste prin cultura. Nu invers!” Acesta este crezul celor de la IAGA, aprobat de catre un director, care este, in primul rand, colectionar de arta si sustinut de o echipa de nivel inalt.

Secretul succesului, dupa Bonomi Walter, este sa muncesti mult si sa o faci cu profesionalism si responsabilitate, sa stii sa faci alegeri si sa ai curajul sa risti.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *