Analiza

Un clujean trebuie să muncească 12 ani ca să își cumpere un apartament. Se estimează creșteri ale prețurilor locuințelor

Un român va trebui să lucreze mai mult pentru a-și cumpăra un apartament ca urmare a diminuării salariilor din cauza pandemiei și a creșterii pieței imobiliare odată cu anunțarea programului Noua Casă. Clujul rămâne orașul cel mai scump, unde pentru un apartament de 60 de metri pătrați ar trebui să lucrezi aproape 12 ani pentru a-l putea achiziționa. Cu câteva luni mai mult decât cu un an în urmă. Vestea proastă e că apartamentele se vor scumpi, arată o analiză realizată de hotnews.ro.

Un clujean trebuie să muncească 12 ani pentru a-și cumpăra un apartament de 60 mp. Cluj-Napoca se situează astfel pe locul I în clasament, urmat de Brașov și Oradea cu 10 ani și Constanța și Craiova cu 9 ani. Locuitorii din Deva, București, Iași și Botoșani trebuie să muncească puțin peste 8 ani ca să își cumpere un apartament.

Specialiștii care nu au niciun interes în sectorul imobiliar spun că vom asista la scumpiri viitoare.

Majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro, la cel puțin 140.000 de euro, prin noul program „Noua casă”, ar putea duce la creșterea prețurilor locuințelor. Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra este sigur de acest lucru.

“Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție”, a declarat el, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, cu siguranță prețurile vor crește mai mult.

“Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima Casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”, a precizat Bucșa.

Potrivit hotnews.ro, avocatul Alina Roșca de la Casa de Avocatură Roșcă Law Office, specializată în real estate, semnalează prețuri din ce în ce mai mari pe piața imobiliară din România și îi îndrumă pe cei care doresc să investească cu orice preț să analizeze foarte bine “așa zisele oportunități”.

Între riscul unei crize și posibilitatea unei inflații, avocatul Alina Roșca recomandă să se mai aștepte pentru tranzacțiile importante:

“Ideal probabil este să așteptăm să vedem încotro o să o ia piață, să vindem dacă ni se oferă un preț bun, să cumpărăm dacă suntem norocoși să găsim ceea ce ne dorim la prețul corect, să ne schimbăm locația biroului dacă suntem absolut siguri că ceea ce am găsit ni se potrivește, dar, în fiecare caz, să ne asigurăm că în oricare dintre aceste schimbări înțelegem bine contractul de vânzare – cumpărare, contractul de închiriere și orice alți termeni legali în care ne implicăm ca urmare a acestei tranzacții”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *