In vizor

Un clujean, purtat pe drumuri de 6 ani de Primaria Cluj-Napoca. Administratia locala refuza restituirea unui teren

Un clujean a solicitat, in urma cu zece ani, Serviciului administrare fond funciar si registru agricol din cadrul Primariei Cluj-Napoca, solutionarea restituirii unui teren in suprafata de 7.583 mp, aflat in proprietatea statului. Terenul in cauza, situat in cartierul Grigorescu, a apartinut familiei Maja inca din 1954, insa, in anul 1973, acesta a fost trecut in adminsitrarea statului roman. In anul 2009 Primaria Cluj-Napoca i-a oferit la schimb un teren cu aceeasi suprafata situat in “Pasune la Fata de la Costa Feleacului”. In timp ce terenul din Grigorescu are o valoare de piata, potrivit specialistilor, de aproximativ 100 de euro mp, familia Maja a primit la schimb un teren unde metrul patrat nu valoreaza mai mult de 5 euro. Desi are o hotarare definitiva si irevocabila de 6 ani de zile reprezentantii Primariei refuza sa restabileasca dreptul de proprietate al clujeanului. Penalitatile pentru intarziere la care este supusa administratia locala sunt de 100 de lei pe zi.

Ioan Maja, la cei 74 de ani ai sai, a umblat pe la toate instituiile clujene abilitate in incercarea de a redobandi terenul familiei confiscat de comunisti in 1973. Astfel in anul 2005 acesta a intentat un proces Primariei Cluj-Napoca prin care si-a revendicat o suprafata de teren de 7.853 metri patrati, detinut de tatal sau. Terenul cu pricina este situat la capatul cartierul Grigorescu in apropierea podului de peste Somes. Din 1973 pana in prezent zona a cunoscut o adevarata dezvoltare economica prin deschiderea unei benzinarii si a unui supermarket, fapt ce a dus la cresterea valorii terenului. Pe langa benzinaria din Grigorescu si supermarketul Profi, pe terenul familiei Maja, Primaria Cluj-Napoca a construit Piata Grigorescu. 

“In 2009 am fost intrebat daca accept despagubire un alt teren. Am zis da si a doua zi am mers la masuratori acolo langa Padureni in pasunile Clujului. Atunci era sefa doamna Lavinia Pop. A zis ca luna viitoare ne da procesul verbal de punere in posesie. A venit sefa Cosmina Candrea, sefa la agricol, ea taie si spanzura acolo. Daca imi spuneau ca trebuie sa astept 6 ani eu nu eram de acord, mergeam la despagubiri si ceream bani”, a afirmat Ioan Maja.

In momentul in care Ioan Maja s-a adresat reprezentantilor Comisiei loacale petru fond funciar, acesta a optat pentru despagubirea in natura in procent de 1/1 in ideea in care ar fi reusit sa dobandeasca mai repede titlul de proprietate. Reprezentantii Primariei si-au anuntat intentia de a-i oferi lui Ioan Maja aceeasi suprafata de teren, insa neviabilizat, si a carui valoare era cu 95% mai mica. Dupa ce s-a facut identificarea in teren a suprafetei, s-au facut masuratori pe care urma fie improprietarit Ioan Maja, acesta a aflat ca de fapt terenul nu se afla in posesia Primariei Cluj-Napoca. 

“Aici a inceput hotia dupa ce a venit Candrea, a anulat toata minunea aia cu intelegerea. Anul trecut i-am castigat in instanta cu titlu executoriu sa fiu pus in posesie si de atunci nimic nu s-a intamplat. Au zis ca e nu au teren si ca trebuie incheiat un protocol cu Agentia Domeniului Statului.Cei de a ADS mi-au spus ca Primaria are in rezerva peste 2.600 de hectare. Am o adresa catre domnul Boc din 2013 prin care i-am spus ca m-au pacalit. Pentru ca mi-au oferit un teren care nu ii al lor”, a afirmat Ioan Maja.

Din 2009 de cand a incheiat intelegerea cu Primaria Cuj-Napoca, Ioan Maja a incercat in nenumarate randuri sa intre in audienta la primarul Emil Boc, insa nu a fost primit niciodata. Singura data cand a reusit sa ii spuna in fata primarului de problema sa a fost in locuri publice, insa in stilul populist caracteristic, Emil Boc si-a pus subalternii sa noteze problema lui Ioan Maja.

“L-am intanit de doua ori pe strada. Ultima data dupa alegeri si a zis” scrie-mi doua trei randuri si sa vad ce pot sa fac. Era cu ala micu a lui, Peter. Mi-a promis ca ma primeste in audienta in urmatoarea saptamana si l-a pus sa noteze pe ala micu’ ce am sa ii spun si cu asta am ramas. Nu am mai ajuns sa discutam. Ma tot duce cu zaharelu’ de vreo doi ani. Intrebati la secretara cate adrese am si cate cereri sa ma primeasca in audienta, dar nu ai cu cine”, a declarat Ioan Maja.

In luna martie 2015 Comisia Locala pentru aplicarea legii 18/1991, de pe langa Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a solicitat la Judecatoria Cluj-Napoca anularea tuturor formelor de excutare silita solicitand suspendarea acestora pana la solutionarea contestatiei, invocand nerespectarea de catre executorul judecatoresc a procedurii.

“Consideram ca in mod gresit a fost emisa somatia. Daca executarea creantei stabilite prin titluri executorii nu incepe sau continua din lipsa de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obigatia de plata”, se arata in contestatia la executare transmisa Judecatoriei Cluj-Napoca de catre Primarie.

Cu alte cuvinte, Primaria are la dispozitie inca sase luni pentru a incepe orice demers de plata catre Ioan Maja.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *