Un clujean a obținut în instanță dreptul de a construi în Făget

Primăria Cluj-Napoca încearcă să păstreze cât mai mult spațiu verde din pădurile aflate în jurul Clujului, însă an de an acestea sunt diminuate de construcțiile celor care dețin terenuri în zonele respective. Astfel, un clujean a cărui teren a fost considerat zonă verde prin noul PUZ a obținut în instanță dreptul de a-și construi cabană pe acel teren.  

Terenul clujeanului era parțial inclus în categoria UTR=ULid Zonă de urbanizare  - Locuințe cu regim redus de înălțime de mică densitate și parțial în UTR=Vp - zonă verde păduri intravilan. Prin sentința pronunțată de Tribunalul Cluj, Consilul Local este obligat să încadreze în totalitate terenul respectiv în UTR=Ulid, zonă de urbanizare.  În CF acea zonă este trecută ca arabil, dar în fotografia făcută din satelit se vede că parcela este împădurită. Din păcate, instanța i-a dat câștig de cauza proprietarului care poate defrișa tot terenul pentru a-și construi cabană. 

Clujeanul care a chemat Primăria în judecată a menționat că a făcut toate demersurile necesare pentru a obține hotărârea de Consiliu Local de aprobare a PUD-ului pentru construite cabană, realizarea de împrejmuire pe terenul, proprietatea sa. Prin vechiul PUZ acesta putea să construiască, doar că noul PUZ a modificat încadrarea pentru o parte a terenului său, astfel că în  2015 când a înregistrat cererea de emitere a PUD-ului, Comisia de Urbanism i-a comunicat că cererea sa nu poate fi aprobată deoarece în noul PUG parte din terenul său este încadrat în categoria zonă verde, păduri intravilan.  

În timp ce instanța consideră că nu este legal să încadreze aceeași parcelă în două categorii diferite, Primăria a încercat să demonstreze că de fapt întrega parcelă este împădurită. Pădurea deținută poate fi folosită pentru agrement.  

S-a apelat astfel la un expert a cărui expertiză a dovedit că în interiorul terenului deținut de clujean nu există vegetație forestieră, ceea ce înseamnă că încadrarea terenului în spații verzi nu se justifică.  

Primăria a fost obligată să achite și cheltuielile de judecată în valoare de 9.979 lei.  

 

 

Adauga comentariu