Un clujean acuză Primăria Cluj-Napoca de manevre oneroase pentru construirea unui nou bloc între case, pe spațiu verde

Proprietarul unei case din Someșeni ne-a semnalat faptul că Primăria Municipiului Cluj-Napoca vrea, cu tot dinadinsul și fără respectarea procedurilor legale, să construiască un bloc ANL în vecinătatea locuinței sale. Dacian Raul Tothezan, care locuiește pe strada Traian Vuia numărul 2, este singurul vecin al viitoarei monstruozități urbanistice și, astfel, ar fi avut dreptul de a obiecta, în termen de 15 zile, la notificarea Primăriei prin care îi erau comunicate planurile administrației de a face un nou bloc între case. Numai că plicul cu notificarea a venit la 6 zile după expirarea termenului în care Dacian Tothezan putea contesta această construcție (bănuim că într-un mod intenționat), așa că nerăspunsul său a însemnat, în mod tacit, acordul său favorabil.

Clujeanul consideră această întârziere a primirii notificării o manevră oneroasă a Primăriei, pentru că el nu este de acord cu apariția blocului ANL pe o stradă de case, unde nu vor putea fi construite locuri de parcare, pentru că terenul respectiv este aflat la o distanță de 10 metri de calea ferată, în apropierea podului IRA și, în plus, blocul urmează a fi construit pe spațiu verde, pe un teren subdimensionat, unde există și un monument istoric.

Dacian Tothezan este revoltat și de faptul că notificarea a ajuns atât pe numele părinților săi, cât și pe numele bunicului, decedat de 5 ani. În orașul nostru de 5 stele, Primăria cere un acord de construire unei persoane decedate și unor oameni care, deși trăiesc, nu ar putea da acest acord, primit la 6 zile după expirarea termenului, decât în cazul în care ar dispune de o mașină a timpului.

Un alt lucru pe care Dacian Tothezan îl semnalează este faptul că noua construcție va fi realizată cu costuri de 3 ori mai mari decât costul pe metru pătrat pe care îl presupune o construcție într-un cartier rezidențial al Clujului, cu toate că Someșeni este un cartier aflat la periferie. Clujeanul este hotărât să acționeze în instanță atât Primăria, cât și firma de curierat, pentru felul în care a fost pus în imposibilitatea de a își exercita dreptul legal de a se opune acestui nou bloc între case:

„În data de 28 iunie 2016 am primit de la firma Rapid Pay două notificări care fac referire la construirea blocului ANL – locuințe sociale, încadrat de primăria Municipiului Cluj-Napoca – locuințe pentru tineri din strada Ghimeșului fără număr. Am primit o notificare pe numele părinților, Tothezan Ioan și Simina, și o notificare pe bunicul meu, Șuteu Florea, decedat din 6. 10. 2011.

Menționez faptul că am constatat că plicurile care conțineau notificările de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca aveau data expedierii ștearsă cu corector. Notificările cu număr de înregistrare 251938/433/7.06.2016 și 251974/433/07.06. 2016 au fost emise și expediate de către Primărie în data de 7. 06. 2016 și expediate de firma Rapid Pay în data de 28 iunie 2016, dată la care le-am primit. 

Notificările respective aveau caracter informativ referitor la blocul de locuințe pe care Primăria intenționează să îl construiască pe domeniul public, spațiu verde încadrat în programul locuințe pentru tineri de pe strada Ghimeșului. Noi, ca proprietari ai terenului și imobilului aflat în vecinătatea domeniului public - spațiu verde, unde Primăria intenționează să construiască acest bloc (noi locuim pe Traian Vuia, colț cu Ghimeșului, fiind singurii vecini ai acestui teren), urma, conform notificării, ca în termen de 15 zile de la primirea acesteia să dăm un răspuns pozitiv sau negativ către Direcția Generală de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, dacă suntem de acord cu această construcție; în termen de 15 zile de la data expedierii notificării, adică 7 iunie, termen de 15 zile care a expirat în data de 22 iunie, iar eu am primit plicul cu notificarea în data de 28 iunie și astfel nu mai puteam depune nicio contestație referitoare la construirea imobilului ANL.

Eu bănuiesc că prin această manevră Primăria a încercat să mă împiedice să îmi exercit dreptul de a depune o contestație, eu nefiind de acord cu construirea acestui bloc pentru că zona este cu spațiu verde și această construcție nu îndeplinește prevederile legale și actuale în PUG pentru că suprafața totală a spațiului este de maximum 500-600 de metri pătrați și construcția totală va avea 740 de metri pătrați utili. 

În zona respectivă, care este una de case, nu mai există nici un bloc, iar acest bloc ANL ne-ar condamna la umbră permanentă și, în plus, deși sunt prevăzute în proiect locuri de parcare, Primăria nu are spațiu unde să amplaseze aceste locuri de parcare și loc de joacă pentru copii și zonă verde, așa cum zice în hotărârea de CL atașată. Nu are spațiu suficient din cauza căii ferate care trece exact prin fața blocului, la 10 metri de drum.

Lângă terenul respectiv există un monument istoric și o zonă verde, e calea ferată, podul de la IRA și astfel nu există spațiu pentru locuri de parcare în plus.

În plus, nu mi se pare normal ca, în anul 2016, primăria unuia dintre cele mai mari orașe din țară să nu aibă o evidență clară și să trimită o notificare, de la care așteaptă un acord, unei persoane decedate din 2011, de 5 ani.

În hotărârea de CL atașată, firma care a câștigat licitația construirii acestui imobil, după finalizarea construcției, va încasa, nici mai mult, nici mai puțin decât 2 978 de euro/metru pătrat construit. Cu acești bani cu care se va ridica acest bloc Primăria Cluj-Napoca ar putea cumpăra în Cluj 3 imobile de acest gen. Într-o zonă rezidențială, cum este Bună Ziua, metrul pătrat construit se vinde cu 1200-1250 de euro, iar Primăria construiește din bani publici, în Someșeni, într-o zonă periferică a orașului, cu 2978 de euro metru pătrat.

Eu mă opun construirii acestui bloc în vecinătatea mea pentru simplul fapt că Primăria vrea să construiască acest imobil fără a respecta toate măsurile și prevederile cerute de lege și de planul urbanistic de încadrare în zonă; mie, dacă vreau să construiesc pe proprietatea mea, Primăria îmi cere, pentru construirea unui imobil de acest gen, să las din terenul meu 9 metri de la aliniamentul drumului, ceea ce ei nu respectă, și 35% din suprafața totală a imobilului să fie cu destinație comercială, ceea ce ei iarăși nu respectă.

Următorul pas va fi să acționez în instanță Primăria Municipiului Cluj-Napoca, inclusiv toate persoanele care au împiedicat ca aceste notificări să ajungă la mine în timp util, inclusiv firma Rapid Pay, la care le-am cerut o copie după borderoul de expediție și nu au vrut să îmi pună la dispoziție niciun act fără acordul Primăriei. 

Dacă eu mă opuneam, Primăria nu putea să înceapă demersurile pentru construirea unui imobil pe spațiu verde”, conchide Dacian Tothezan.

 

 

Comentarii

Mircea

02.07.2016 01:25

In primul rand trebuie data in judecata firma Rapid Pay pentru calitatea serviciului prestat! Daunele pot sa fie URIASE! Cel putin o casa in Buna Ziua! In al doilea rand trebuie data si Primaria! Oricum relatia dintre Primarie si Rapid Pay este sfanta! Se stie deja de cateva luni despre faptul ca Rapid Pay lucreaza doar la comanda, nu isi plateste angajatii, sunt deja de notorietate toate aceste aspecte, insa cineva are spate ... pana cand? o sa vedem ..... 

Andrei

02.07.2016 09:47

Un cost de 2978 euro/mp construit daca este adevarat este absolut incredibil!!! ALO DNA, CURTEA DE CONTURI TREZIREA!!!

Raul Dacian Tothezan

03.07.2016 22:20

Salut, vezi ca sun in articol poze si ai o poza cu o nota de plata un deviz al lucrarilor acolo ai tot, sau descarca de pe site-ul primariei Hotararea referitoare la acest subiect, si acolo ai in detaliu tot o sa ramai surprins. 

vlad

02.07.2016 11:25

...oarre de ce nu ne miram ?...nu ca ar fi o noutate in acest oras in care fiecare face ce vrea si cum i se scoala ( printre altii famiglia buzoianu, buda si altii )  si pentru unii week end-ul e numai pun pentru asi pune in practica ideiile de asa zisa modernizare si remodernizare a unui oras dupa o balaceala intre pet-uri si gunoaie aruncate de la tarnita si belis pe somes si nu numai pina dincolo de apahida....asa ca un bloc in plus sau minus ce mai conteaza pentru edilii clujului care ce nu fac pentru a-si umple buzunarele , asta pe linga banii publici dositi cu grija ( mai ales ca vine concediul pe care vor sa-l faca pe coasta deazur , jamaica sau de ce nu haiti ) ca vezi doamne fac totul in slujba comunitatii , in ajutorul cetateanului de rind nemaicontind interesele celor ce i-au votat sau nu ( oricum ca ii votezi sau nu tot ei ies in alegeri ) sau ca distrug un spatiu care ei il considera ca e al nimanui....

proprietar

03.07.2016 09:55

 De ce va mirati ca acolo se doreste idferent de pret/mp. constructia de blocuri?. Era evident ca pe toata acea zona de spatu verde trecuta in noul PUG asta se urmareste. Intentionat s-a trecut in zona respectiva inclusiv zona pepinierei spate Selgross str. Lucia Sturza Blandra spatiu verde pentru asazisa constructie a  Parculu Est. Se va ajunge ca pentru interesul stiut doar de ei se vor da autorizatii de blocuri pe tota zona.De fapt se doreste cu orice pret ca sa puna mana pe terenurile din aceea zona si proprietarii sa fie despagubiti la valoarea de spatiu verde iar pe urma sa se construiasca blocuri pe bani grei.Nu este normal sa declarii spatii verzi sa poti pune mana pe ele si pe urma sa te imbogatesti?Treziti-va asa se lucreaza la Cluj! Nu exista termene, legislatie de respectat nu exista nimic! decat interesul unora in rest cei care sunt proprietari de drept nu au nici un drept.Si ce daca se deschid procese in instanta? cu cine se lupta proprietarii sa isi ceara un drept al lor? Nimeni nu este de partea celor in drept!Ati mai auzit ceva de PARCUL EST?De mai mult de un an de zile sunt procese pe rol. Ei si? proprietarii pierd bani cu procesele, iar ei  cei care doresc binele comunitatii au rabdare si asteapta pana ce din lipsa de fonduri satui de stres prprietari vor renunta singuri la dreptul lor. Oricum si in momentul actual sunt proprietari doar in sesul ca au de achitat imozite caci pe proprietatea lor le este ingradit drepul de a face ce doresc ei  in termeni legali.Unde este DREPTATEA? unde este Asociatia SOS Lacurile Gheorgheni care a fost manipulata pentru a sustine trecerea in noul PUG a acestor terenuri in spatiu verde?Cand jur imprejurul acestor terenuir exista un cerc de blocuri care incet se va inchide.Pe lacurile din spatele molului si pe cele de la capatul Strazii Dunarii in ultimii 2 ani s-au ridicat blocurile si atunci de ce spatiin verzi vorbim?Sunt terenuri care au fost VIZATE inca dupa Revolutie si care prin declararea proprietarilor morti s-a intabulat RADP-ul si in timpul proceselor de restituire au luat credite zeci de mii de euro pe terenuri. Cum si cine a acordat credite pe terenuri care erau in procese?Nu era normal  dupa atatia ani macar acum cand sunt batrani acesti propietari sa poata beneficia de proprietatile lor? Cine sunt cei care hotarasc viata acestor oameni?Primaria? Voda imparat? Nimeni nu vede? nu verifica? nu se sesizeaza? DE CE? unde este DEPTATEA si dreptul la proprietate care este sfant conform Constitutiei? 

Adauga comentariu