Un angajat al Academiei Române filiala Cluj, fraudă cu fonduri europene

Un cercetător științific angajat la Academiei Române - Filiala Cluj a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri, obținând astfel pe nedrept fonduri europene în valoare de 342.240 lei. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

SIMON SIMION IOAN ALEXANDRU, la data faptelor angajat al Academiei Române - Filiala Cluj în calitate de cercetător științific și asistent manager în cadrul a două proiecte europene, pentru săvârșirea a câte două infracțiuni de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile („Științele socio-umaniste în contextul evoluției globalizate - dezvoltarea și implementarea programului de studii și cercetare postdoctorale” și „Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaștere”), derulate în perioada 21 februarie 2012 - 23 februarie 2016, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru ar fi coordonat o activitate infracțională care a avut drept scop obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național.

În contextul menționat mai sus, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetele alocate proiectelor, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru, în calitate de asistent manager în ambele proiecte, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală.
În acest sens, inculpatul ar fi menționat în rapoartele întocmite activități care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate.

Rambursarea cheltuielilor aferente acestor “deplasări” ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilității în state membre ale UE, declarații pe proprie răspundere, facturi etc.), ce ar fi fost falsificate de inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanți ai unei societăți comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate „activități ale agențiilor turistice”.
Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăție, le-ar fi dat mai departe spre decontare.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile de 342.240 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului Simon Simion Ioan Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi dintre reprezentanții societății comerciale, cu activitate în turism, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu pedepsele aplicate și cu forma de executare, respectiv:
– 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două persoane, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Adauga comentariu