Din oras

Ultimul Zburator, primul film romanesc cu poveste de Hollywood, lansat la Cluj

Legenda romaneasca si poveste de Hollywood pentru Ultimul Zburator, primul film cu finantare privata, lansat la Cluj. Pelicula a avut un buget redus, insa a fost selectata sa participe in cel mai cunoscut festival de filme fantasy din Europa, Festivalul International de Film Fantastic de la Bruxelles (BIFFF). Pelicula a fost realizata cu un buget redus, iar actorii au participat pe gratis la filmari. Lipsa finantarii s-a resimtit, insa, doar in pre-productia filmului. Aplicatia pentru film a fost realizata de Microsoft, iar productia este distribuita in tara de Columbia Sony Pictures. 

Un mit clasic al culturii romane, mitul Zburatorului, spus sub forma unui basm modern, pe pelicula ajunge in cinematografele din Cluj.

”Sintagma ce caracterizeaza filmul Ultimul Zburator este: “Indrazniti sa credeti!” Sa indraznim sa credem in aceste lucruri. In filmul nostru am optat sa mergem catre realismul magic. Nu am avut posibilitatile financiare care sa ne permita efecte speciale, explozii sau super actiune. Noi ne-am bazat, in primul rand, pe poveste si totodata, pe ineditul personajelor de legenda ce populeaza basmul nostru modern”, arata regizorul filmului, Ovidiu Georgescu.

Mihai Eminescu, sursa de inspiratie

Sursa de inspiratie pentru film a constituit-o si opera lui Mihai Eminescu. Ideea filmului a aparut in  2012 din dorinta de a readuce in actualitate marile povesti, marile mituri ale culturii romane.

”Zburatorii din zilele noastre sunt niste motociclisti. Sigur ca nu ne-am inspirat numai din mitul zburatorului, ne-am inspirat si din opera lui Mihai  Eminescu, tema demiurgului fiind prezenta in film prin elemente imprumutate din „Calin: File din Poveste” sau din „Luceafarul”. Am preluat aceste idei si am creat un basm modern”, explica regizorul.

Ovidiu Georgescu este la al doilea sau film independent si spune ca a optat, din nou, pentru un proiect realizat din propriile buzunare, in ultimii 10 ani, deoarece a fost gandit ca un manifest cultural, nu ca un business.

”Filmul Ultimul Zburator  s-a nascut impreuna cu un manifest cultural intitulat „Promissum”, pe care l-am scris in urma cu doi ani si pe care il vom face public foarte curand. Un manifest cultural nu il poti lansa asa in eter, el trebuie sa fie insotit de proiecte care sa il sustina; lucrand in domeniul cinematografiei am zis sa facem un film – un scurt-metraj era poate ceva mai lesne de facut fara suport financiar, dar dupa cum se vede am reusit sa facem un lung-metraj. (…) Am scris scenariul acestui film impreuna cu Mihai (n.r. Mihai Manescu) si Theo Herghelegiu. Cred ca am reusit ce ne-am propus: un fantasy – romance”, arata Ovidiu Georgescu.

Ultimul Zburator este prima parte a Trilogiei Promissum, o trilogie fantastica si este al doilea proiect independent din cariera regizorului. In 2003 a avut premiera  filmului 3 Pazeste.

”Avand in vedere ca finantarile guvernamentale se dau cum se dau, am hotarat sa fac din nou un film doar cu finantare privata (adica propriile buzunare si cu ajutorul multor oameni si firme private). Important este ca nu m-am repetat. (…) Daca 3 Pazeste a fost un film minimalist, ancorat in realitatea imediata, intr-o lume a micilor borfasi, Ultimul Zburator aduce in prim plan o poveste ce are la baza unul din miturile fundamentale ale culturii romane – mitul zburatorului. Nu pot sa spun ca acest proiect nu a avut buget, pentru ca au fost cheltuieli, dar el s-a bazat in mare parte pe munca benevola a actorilor si a multor oameni din echipa”, spune Georgescu.

Din distributia Ultimului Zburator fac parte George Ivascu,  Gabriel Dutu, Iulia Veres, Constantin Cotimanis si Marius Bodochi. Fiind o trilogie, filmarile vor continua cu ecranizarea legendei Mesterului Manole si cu Miorita.

”In ultima parte a Trilogiei Promissum vom realiza o distopie – o noua premiera in cinematografia autohtona”, dezvaluie regizorul. 

Marketing a la Hollywood

Desi tema centrala a filmului este romaneasca, pentru partea de marketing s-a lucrat ca la Hollywood. Filmul este distribuit de catre Columbia Sony Pictures si are o aplicatie creata de Microsoft, accesibila smartphone-urilor cu Windows. Lansarea filmului din Bucuresti, a reprezentat inca o premiera pentru Romania, avand loc primul streaming realizat  in miscare.

”Am vrut ca si cei care nu pot fi prezenti la acest eveniment sa vada ceea ce se intampla. (…)Am reusit performanta de a avea o coloana de 110 motociclisti care s-a deplasat pe un traseu de 10 km, intr-un Bucuresti aglomerat intr-o joi seara la ora 18”, arata Georgescu.

Filmul Ultimul Zburator a fost selectionat la cea de-a 32-a editie a Festivalului International de Film Fantastic de la Bruxelles (BIFFF), din Belgia, care se va desfasura in luna aprilie. Ultimul Zburator va avea premiera la Cinema City Cluj, maine, de la ora 19.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *