Sanatate

Ulcerul duodenal

Ulcerele sunt orificii sau brese pe fata interna a mucoasei esofagului sau stomacului sau a portiunii superioare a intestinului subtire, numite duoden.

 

 

Cauza ulcerului nu este pe deplin cunoscuta. Cercetari recente sugereaza ca bacteria numita Helicobacter pylori (H. pillory) joaca un rol important. Aceasta afectiune pare, de asemenea, sa fie mai frecventa la membrii unor familii. Contrar credintei populare, nu exista dovada clara ca stresul emotional determina ulcere.

 

 

Ulcerele pot provoca suferinta considerabila. Simptomele pot include:

–    o senzatie de arsura in spatele sternului la nivelul abdomenului superior;
–    foame dureroasa “rozatoare” sau durere “sfredelitoare” si greturi;
–    cateodata eructatii ori balonare, cand stomacul este gol;
–    chiar daca ingestia alimentara poate ameliora simptomele, acestea revin 1-2 ore mai tarziu;
–    in cazurile grave, ulcerele pot sangera, in consecinta puteti vomita sange sau puteti avea scaune negre ca smoala;
–    mai rar, un ulcer poate perfora peretele stomacului, determinand dureri abdominale intense.

 

 

Autoingrijire. Alegerea dietei, a stilului de viata si a medicamentelor poate ajuta la prevenirea ulcerelor. Alte recomandari:

–    Daca folositi analgezice, alegeti acetaminofen. Aspirina, ibuprofenul, ketoprofenul si naproxenul sodic pot determina ulcer.
–    Evitati alcoolul si alimentele cafeinizate, bauturile tip cola si medicamentele. Evitati cafeaua decafeinizata.
–    Renuntati la fumat.
–    Mancati cantitati mici de alimente si evitati ca stomacul sa ramana gol perioade lungi de timp.
–    Evitati alimentele condimentate sau grase, daca par sa va agraveze simptomatologia.
–    Administrati-va antiacide (fara prescriptie) pentru neutralizarea acizilor stomacului sau medicamente precum Pepcid, Tagamet sau Zantac pentru a opri producerea acidului in stomac.

 

 

Asistenta medicala. Unele ulcere dispar cu ajutorul autoingrijirilor sau medicamentelor accesibile fara prescriptie medicala. Daca simptomatologia nu se amelioreaza dupa o saptamana sau daca aveti ulcer recurent, ingrijorator, consultati-va medicul pentru evaluare completa si tratament.

 

 

Diagnosticul necesita vizualizarea ulcerului cu ajutorul unei radiografii sau radioscopii, desi doctorul ar putea incepe tratamentul numai pe baza simtomelor. Ulcerele care sangereaza pot produce pierderi mari de sange, daca aveti scaune negre ca smoala sau daca aveti dureri foarte intense.

 

 

O combinatie de doua medicamente este ultima etapa a simplificarii tratamentului a ceea ce a fost o data, o boala – foarte gresit inteleasa. Noul tratament permite folosirea curenta a unui nou medicament numit omeprazol, care inhiba producerea acidului in stomac, in combinatie cu un antibiotic numit claritromicina, pentru ulecerele gastroduodenale. Cele doua medicamente sunt folosite timp de 14 zile, urmate de 13 zile de tratament numai cu inhibitorul de acid. Aceasta tactica de tratament este ultima descoprire in efortul de a vindeca o boala banala, despre care altadata se credea ca este incurabila.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *