Uite, Boc, ce face Bolojan. A înțeles bine sau nu a înțeles bine Clujul ce înseamnă Centenar?

Revenim asupra celui mai mare evenimente pe care îl serbează România în acest an: Centenarul Marii Uniri. Acum, că se apropie cu pași repezi Ziua Națională a României facem o comparație între ce înseamnă Centenar pentru orașul de cinci stele, Cluj versus ce înseamnă Centenar pentru orașul dezvoltării, Oradea.

Conducerea Municipiului Cluj-Napoca a ales să sărbătorească 100 de ani de Unire ca pe orice altă "festivitate" dintr-un an oarecare. Baza rămâne ritualul cunoscut: o mică ceremonie în faţa unei statui, unde se intonează Imnul şi se oficiază un serviciu religios, se ţin speech-uri, se depun coroane de flori şi au loc defilări ale "detaşamentelor de onoare". Totuși Boc a mai marcat acest eveniment prin tăiere de panglici la finalizarea a trei statui. Vineri, 30 decembrie, în Cluj-Napoca vor fi dezvelite mândriile lui Boc realizate în cinstea Centenarului Marii Uniri. Statuile cardinalului Iuliu Hossu, episcopului Nicolae Ivan și mitropolitului Bartolomeu Anania sunt marile proiecte realizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri în orașul numit „inima Transilvaniei”.

 

Conducerea Municipiului Oradea a ales să sărbătorească Centenarul Marii Uniri altfel decât se face la Cluj. La Oradea Centenarul a început cu planuri mărețe care s-au și realizat. Infrastructura și reabilitarea marilor monumente istorice au fost punctul de la care a pornit Ilie Bolojan, primarul Oradiei. Înainte cu două zile de 1 decembrie, Bolojan a ales să inaugureze podul Centenarului și nu o statuie. Și nu cu tăiere de panglică ci printr-o simplă afirmație: „Bună treabă”.

 

Podul este lung de 80 de metri și lat de 20, are pe fiecare parte câte un trotuar și o pistă pentru bicicliști. Proiectul face parte și din strategia municipalității de a scoate treptat traficul rutier din Piața Unirii.

Ce să vezi, domnule Boc, Bolojan a făcut inclusiv pe podul Centenarului PISTĂ DE BICICLIȘTI. La Cluj, cetățenii cer mai multe piste de biciclete pe șosea, dar primesc doar promisiuni.

Acum, revenim cu întrebarea: A înțeles bine sau nu a înțeles bine Cluj-Napoca ce înseamnă Centenar?  Pare că Bolojan a înțeles mai bine decât orice primar ce înseamnă Centenar, ce înseamnă respectarea promisiunilor, ce înseamnă respectarea dorințelor comunității. Așadar, domnule Boc, la Cluj pe când se poate?

 

 

 


 

 

Adauga comentariu