În uitatul cartier Iris se dezvoltă un nou Florești

În cartierul uitat de municipalitatea clujeană, numit Iris, în urmă cu aproximativ 10 ani, pe locația vechii fabrici de porțelan au început să se înalțe blocuri.

Mai întâi, apartamentele s-au născut pe scheletul fabricii, acesta fiind recompartimentat și reamenajat dintr-un spațiu de lucru într-unul de locuit.

Primilor cumpărători, reprezentanții Ansamblului Rezidențial Iris le-au promis spații verzi, piscină, grădiniță și alte facilități, pentru a face să pară cât mai atractive apartamentele. Situate aproape de un mare centru comercial și nu foarte departe de centrul orașului, având prețuri decente, acestea s-au vândut ca pâinea caldă. Primilor locatari, acum 6-7 ani, li s-a spus și că locurile de parcare nu vor fi o problemă, ei având la dispoziție teren viran pentru a parca și 10 mașini!

Anii au trecut, primele ansambluri de locuințe s-a vândut integral și altele au început să răsară. S-a renunțat treptat la ideile fanteziste cu piscine și spații verzi, locurile de parcare din fața blocurilor au fost achiziționate de unii proprietari, iar terenurile din jur erau folosite drept parcare pentru autoturismele celorlalți. În ultimii doi ani însă, ca ciupercile după ploaie, au apărut excavații și, în pas voios și alergător, săpăturile de pe terenurile virane au dat naștere unor blocuri înalte, unele cu parcare la subsol.

Cum parcările de la subsol erau neîncăpătoare pentru mașinile tuturor locatarilor celor 8-10 etaje, încet, dar sigur, acestea au început să umple toate spațiile din jur.

În prezent, pe strada Oașului 86-90, în zona Ansamblului Rezidențial Iris nu mai există locuri de parcare suficiente nici pentru locatarii de acum, iar mai multe blocuri sunt în stadiu de construcție. În momentul în care aceste noi blocuri vor fi date în folosință, întreaga zonă va deveni un fel de „strada Mehedinți”, din punctul de vedere al locurilor de parcare, și un fel de Florești, din punct de vedere urbanistic.

Cu toate că traficul, lipsa locurilor de parcare, dar și a spațiilor verzi, constituie probleme reale cu care se confruntă orașul, Primăria, prin aprobarea unor astfel de proiecte imobiliare, avizează practic noi cauze de blocaje în trafic, noi aglomerări urbane lipsite de cea mai elementară sistematizare, de natură a le crea locuitorilor un minim confort. Mașinile locatarilor din astfel de imobile înghesuite vor umple cu siguranță toate străzile adiacente, vor gâtui circulația și ieșirile spre străzile principale. 

Este doar un exemplu al modului în care, în anul 2017, Primăria înțelege să rezolve problemele orașului: creând unele noi, prin aceleași metode prin care au apărut și cele vechi: prin urbanism sălbatic, fără nicio noimă și fără nicio grijă față de oraș și de cetățenii săi. 


Comentarii

razvan

03.04.2017 18:37

Imi pare rau pt ei...

Radu

03.04.2017 20:31

Iar peste ani și ani, când Boc va fi reales pentru al 10-lea mandat de primar, va promite să găsească soluții. Iar poporul, mulțumit că show-ul dj tiesto de la cea 25-a ediție untold a fost extraordinar, ok va vota cu 2 mâini.

adi

04.04.2017 09:24

rusine primariei. hotia din comisia de urbanism nu dispare prbabil doar daca o legam pe kovesi de usa la intrare in primarie, si punem poze cu ea pe pereti ca si cu ceausescu pe vremuri.

Crina

04.04.2017 10:33

Poate ar fi cazul ca lumea sa iasa in strada si pentru probleme "minore" cum ar fi parcari, gunoaie, trafic, pod peste somes..... lucruri care afecteaza viata de zi cu zi, nu doar miscari de strada de imagine. E cazul ca cetateanul sa isi ceara drepturile, si se poate incepe pe propria strada, cartier, oras...

phantom

04.04.2017 11:34

ohoo..sa vedeti cum a cerut autorizatie pt cladire multifunctionala si a facut blocuri..nenea Morar nu stie decat sa bage banii in buzunar si sa-i sparga cu tanti Mihaela mai tanara cu 30 ani...zero locuri de joaca...zero spatii verzi..zero parcari cu CF, a vrut sa ia bani si pe beci ...aveti grija ce cumparati..calitatea finisajelor este precara si nu numai

castana

04.04.2017 12:42

tot un haos se pregateste si in EUROPA. printre case rasar mastodontii cu 10 etaje. cata vreme piticu' atomic e in tabara "castigatoare" nu-l ancheteaza nimeni. pare ca mult si bine.

Mihai

31.03.2018 10:25

Eu m-am mutat de curând în Iris, și din câte am înțeles parcările sunt proprietatea firmei X, care încă nici nu au scos CF urile, dar deja toți s au pus stăpâni pe locurile de parcare, toți si au scris numele etc...Îți ridica ștergătoarele deși nu plătesc nimic, e ca în vestul salbatic, Cluj ca și civilizație e la ani lumina de ex, Sibiu, acolo dai 1 leu pe juma de zi lângă centru vechi...iar în cartiere nu are nimeni treaba ta

Adauga comentariu