UDMR face tot posibilul să rămână cea mai bună și utilă balama politică, regina curvelor politice. Cu ajutorul USR-PLUS, PNL a căzut în capcană

UDMR a reușit să se împună în cadrul negocierilor pentru noul guvern. Conform unor informații pe surse obținute de știripesurse.ro, UDMR a convins PNL să accepte interzicerea traseismului politic în cadrul alianței. Decizia a fost cu greu acceptată de Ludovic Orban, liderul PNL însă a fost susținută fără discuții de USR, care, la fel ca și UDMR se teme că PNL va transfera oameni de la PSD sau AUR și nu va mai avea nevoie de alianțe.

Deși în zona funcțiilor parlamentare și a Programului de guvernare s-au făcut deja progrese importante, în zona funcțiilor guvernamentale ele nu prea au mișcat deloc - BLOCAJUL este la principii. USR/PLUS susține că nu e normal ca PNL care a luat premierul să aibă preemțiune directă și la următoarea funcție disputată... cea de președinte al Camerei Deputaților. Ei propun ca funcțiile de premier, președinte al Camerei Deputaților și a Senatului României să fie discutate la pachet și cine are deja una să nu poată numi și la a II-a tragere pe baza procentelor obținute în alegeri.

Prin urmare discuțiile se vor concentra pe funcția de la Camera Deputaților unde și Ludovic Orban și Dan Barna își dispută întâietatea. Șeful PNL a venit cu propunerea să se lase această poziție în dispută deoparte și să se meargă mai departe pe motiv că nu are o miză personală și dacă în final funcția va reveni USR atunci șefia Senatului să revină liberalilor și să se sprijine astfel reciproc, formulă respinsă categoric de USR/PLUS (potrivit surselor participante la discuții Dacian Cioloș ar fi fost mai conciliant, în timp ce Dan Barna a fost inflexibil).

O ultimă variantă pentru formula de guvern, conform știripesurse.ro, ar fi:

 • Prim-ministru: Florin Cîțu (PNL)
 • Doi viceprim-miniștri: Unul de la UDMR și celălalt de la USR PLUS
 • Interne: Marcel Vela sau Laurențiu Leoreanu de la PNL / Dragoș Tudorache de la USR PLUS, care ar fi dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar
 • Finanțe: Bogdan Iulian Huțucă sau Ionel Dancă de la PNL / Claudiu Năsui sau Anca Dragu de la USR PLUS
 • Dezvoltare: Ion Ștefan, Laurențiu Leoreanu, Florin Roman, Raluca Turcan, Robert Sighiartău de la PNL / Ionuț Moșteanu sau Cristian Ghinea de la USR PLUS
 • Economie: Virgil Popescu de la PNL / Ministerul ar putea fi 'splitat' și ar putea apărea alte ministere precum Energie și Turism și IMM. Energia ar putea merge la USR/PLUS și vehiculată Cristina Prună de la USR PLUS, iar Turism și IMM tot la USR/PLUS. Liberalii se opun spargerii ministerului pentru moment.
 • Transporturi: Lucian Bode de la PNL / Cătălin Drulă de la USR PLUS ar urma să preia ministerul pentru IT și Comunicații unde un nume discutat este Claudiu Năsui de la USR PLUS
 • Justiție: Cătălin Predoiu și Daniel Fenechiu de la PNL. A intrat în cursă și Iulian Scântei. / Stelian Ion de la USR PLUS
 • Mediu: UDMR / Posibil să apară un nou minister pentru Ape și Păduri care să fie revendicat de PNL
 • Muncă: Violeta Alexandru și Dan Vîlceanu de la PNL / Cristian Seidler de la USR PLUS
 • Sănătate: Nelu Tătaru de la PNL (liberalii ar vrea să facă „istorie” cu campania de vaccinare) / Cseke Attila de la UDMR. USR/PLUS au revendicat o vreme pentru Vlad Voiculescu, dar acesta a decis să rămână la Capitală viceprimar cu atribuții pe zona de spitale – a primit asigurări că numirea sa va fi oficiată curând.

De menționat ca dacă în vreun fel în urma negocierilor PNL va pierde Sănătatea, atunci Campania de vaccinare ar urma să fie trecută cu totul la Ministerul Apărării Naționale.

 • Externe: Bogdan Aurescu
 • Apărare: Nicolae Ciucă
 • Agricultură: Emil Dumitru (secretar de stat) de la PNL sau actualul șef al APIA, Adrian Pintea.
 • Fonduri UE: Marcel Boloș de la PNL
 • Educație: UDMR (o variantă este Szabo Odon sau Hegedus Csilla), dar PNL ar vrea să păstreze postul dacă USR/PLUS ia cumva sănătatea.
 • Tineret și Sport: USR sau UDMR, liberalii nu-l vor
 • Cultură: PNL și USR PLUS ar vrea să cedeze UDMR-ului acest minister
 • La Relația cu Parlamentul rămâne Nini Săpunaru de la PNL

Bătălia se dă la pachet și pentru funcțiile de președinte al Senatului și al Camerei Deputaților. USR ar vrea mai importanta poziție de la Camera Deputaților pentru Dan Barna, in timp ce liberalii insista pentru Ludovic Orban. USR/PLUS argumentează că dacă liberalii trag primii funcția de prim-ministru atunci sunt îndreptățiți să aleagă ei a doua poziție de putere pe care o consideră a fi șefia Camerei Deputaților.

Există o grupare mare în PNL care face lobby puternic ca structura finală a Guvernului să cuprindă mai mult de 18 ministere pentru a mulțumi cât mai multe pretenții la negocieri.

Adauga comentariu