Uncategorized

“Ucigasul din Nasal” vrea sa isi caute dreptatea la CEDO

In urma cu mai bine de un an, vestea unei crime violente a zguduit comunitatea din Nasal, judetul Cluj. Viorica Marza, o vaduva de 68 de ani, era gasita moarta in propria casa, dezbracata si plina de sange. Inainte cu ceva timp, in timp ce era la biserica, hotii ii pradasera casa si ii furasera aproape 1.000 de lei. Era sfarsitul lunii ianuarie 2012. La cateva zile dupa fapta, politistii il arestau pe Paul Muresan, un tanar consatean de doar 23 de ani, cantor la biserica. A trecut un an de procese, Paul Muresan a fost gasit vinovat de toate cele cinci capete de acuzare – furt calificat, violare de domiciliu, tentativa de talharie calificata, viol si omor deosebit de grav. A fost condamnat la inchisoare pe viata, decizie mentinuta si de Inalta Curte de Casatie si Justitie in sentinta data in 31 ianuarie 2013. Tanarul spune ca este nevinovat si vrea sa isi caute dreptatea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In sala de vizite a Penitenciarului de Maxima Siguranta Gherla este adus un tanar slab, cu ochelari. Are emotii, ii tremura mana pe un dosar cu acte.

Are 25 de ani si o condamnare pe viata. Paul Muresan a fost arestat in 5 februarie 2012 pentru uciderea consatencei Viorica Marza, cu cateva zile inainte.

Datoria si matusa

Muresan sustine ca, in timpul detentiei, a primit mai multe scrisori de la un nepot al victimei cu care ar fi incercat sa fure banii femeii, pentru a stinge o datorie mai veche, pe care nepotul ar fi avut-o catre el. Recunoaste ca el a fost cel care furase din casa femeii cei 980 de lei cu doua saptamani inainte de moartea acesteia si spune ca de acolo ii proveneau amprentele gasite de oamenii legii.

“Vasile Moldovan imi datora 500 de lei din 2011. I-am cerut de mai multe ori si nu mi-i dadea inapoi. Am auzit ca matusa lui (victima – n.red.) avea ceva bani si intr-o duminica am intrat in casa pe geam, cand ea era la biserica, si am luat 980 de lei”, explica tanarul.

Casa victimei – foto: stiridecluj.ro

“In seara aceea de vineri credeam ca nu e acasa si ne-am dus cu Vasile Moldovan, el urma sa intre in casa, sa ia banii si sa mi-i dea mie”, sustine Muresan.

Doar ca, potrivit acestuia, femeia era acasa si a inceput sa strige dupa ajutor, cand a auzit miscare in jurul casei, ea locuind singura intr-o zona mai izolata a satului.

“A inceput sa tipe sa plecam de acolo, iar atunci m-am apropiat de usa si i-am cerut sa taca. Am vazut ca nu inceteaza, am fortat usa, si atunci femeia s-a dezechilibrat si a cazut jos. Am vazut ca e acolo jos si m-am speriat si am fugit, nu stiam ce s-a intamplat, daca a murit. Am mers acasa si a doua zi am auzit ca au gasit-o moarta”, povesteste Muresan.

Din cele cinci capete de acuzare spune ca este vinovat de furt si de violare de domiciliu.

“De omor nu stiu, cand am plecat de acolo nu stiu daca era moarta, de tentativa de talharie nu sunt vinovat pentru ca nu am intrat in casa, iar de viol in niciun caz”, spune tanarul.

Acesta sustine ca analizele ADN de constatare a violului nu au fost concludente.

“Ma deranjeaza analizele ADN, am cerut reexpertiza si nu mi s-a acordat. Nici hainele victimei nu au fost expertizate”, spune Paul Muresan.

Din Gherla cu dragoste

Barbatul sustine ca in timpul detentiei, atat la Rahova cat si la Gherla, a primit trei scrisori nesemnate, care ar fi putut sa-i sustina varianta de poveste, insa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu le-a acceptat ca probe.

“Din scrisori reiese clar din partea cui sunt, din partea lui Vasile Moldovan, chiar daca nu sunt semnate. La expeditor scria doar Gherla, iar stampila era de aici. Nu stiu daca le-a scris chiar el, sau a pus pe cineva, dar altcineva nu avea cum sa stie despre asta”, a povestit Muresan, in timp ce a insirat foile pe masa.

Ultima scrisoare misterioasa a primit-o la finalul anului trecut.

“Ai crezut ca ma bagi la inchisoare, dar nu ai reusit. Nu ai nicio dovada si nici martori, ca Gergei a murit, numai ii nime care sa spuie ca am fost cu tine. Daca spui ceva la cineva despre mine oricum nu scapi, o sa vezi ce se intampla, sant sigur ca o sa auzi si nu stiu daca o sa-ti placa ce-I auzi. Am vrut sa iasa bine, da’ tu te-ai dus si ai pus mana pe usa ca prostu’, n-am ce sa-ti fac, stai acolo, ca io am facut testul si nu l-am picat ca si tine ca io nu is prost, io n-am pus mana pe nimic, Gergei a avut manusi, asa ca te-ai dus degeaba la Bucuresti”, se arata intr-una dintre cele trei scrisori.

Familia lui Muresan intentioneaza sa se foloseasca de scrisori pentru a face lumina in caz.

“Vom formula o plangere penala impotriva celor pe care ii consideram vinovati de fapta si de transmiterea scrisorilor. Sentina de la Inalta Curte este definitiva, asteptam redactarea deciziei. In situatia in care vom constata incalcarea dispozitiilor constitutionale cu privire la drepturile si libertatile cetatenilor vom sesiza CEDO, insa Curtea nu are competenta sa anuleze sau sa modifice hotararile instantelor nationale”, a explicat pentru Ziar de Cluj Laura Petre, sora lui Paul Muresan.

Si “vietasul” de 25 de ani isi pune speranta in CEDO.

“Ma asteptam ca pedeapsa sa fie mare, dar nici prin gand nu mi-a trecut ca va fi pe viata. Chiar daca realizez gravitatea pedepsei in unele momente, vreau sa cred ca nu va fi asa, ca Dumnezeu va gasi adevarul. Pot sa dovedesc ce am facut, trebuie ca oamenii sa isi doreasca adevarul”, spune Muresan.

Surpriza pentru nasaleni

In ciuda insistentelor noastre, nu l-am putut contacta pe Vasile Moldovan pentru a-i cere punctul de vedere vizavi de acuzatiile care i se aduc. In schimb, Petre Muresan, unul dintre fratii victimei din Nasal, este ferm convins ca s-a facut dreptate o data cu condamnarea lui Paul Muresan.

“De ce l-au dus acolo, daca nu e vinovat? De ce nu l-au lasat acasa? E condamnat, faca-si pedeapsa. Nu ne-am asteptat, cine sa se astepte la treaba asta? A omorat-o, sa-si faca pedeapsa ce i-a dat legea. Io o data am fost la tribunal, numa sa-l vad. L-am vazut, da nu i-am zis nimic. Atunci m-am uitat la el pe banca si i-am facut cu capul – Ei… soarele tau. Acum il scutura legea. El tot zice ca nu el, da’ atunci de ce l-au dus?  Eu nu ii dau nimica, legea i-a dat”, spune batranul suparat.

In momentul in care consateanul lor a fost arestat pentru moartea Vioricai Marza, nasalenii au fost socati.

Vaduvele se inchideau in casa de frica, iar oamenii povestesc ca aproape tot satul a tinut post trei zile dupa inmormantare pentru gasirea vinovatului.

“Cand a fost la inmormantare noi am facut un apel la credinciosi, ortodocsi, catolici, maghiari, sa tinem post trei zile pentru descoperirea ucigasului. Cand s-a terminat postul s-a si gasit. Toata lumea s-a mirat”, povestesc nasalenii.

Parohului greco-catolic, unde Paul Muresan era angajat pe post de cantor, nici acum nu ii vine sa creada.

“A fost o surpriza pentru toata lumea, era singurul din sat care se ocupa de copii. El tinea capela curata, el imi era diac, nu stiu ce s-a intamplat, era omul care i-a ajutat pe toti. Chiar nu stiu ce sa spun, am auzit ca a recunoscut. Am vrut sa il caut la inchisoare, dar am vrut sa vad un pic de parere de rau de vreme ce a recunoscut talharia. Inca nu m-am dus, pana nu vad un semn. Am auzit de povestea cu nepotul femeii, dar nu am de unde sti. In ceea ce priveste biserica nu am de ce sa ma plang, nu am avut ce sa ii reprosez, a lucrat la noi de vreo 3-4 ani”, a spus preotul Dujardi Gyozo Edmund.

Sora condamnatului sustine ca Muresan s-a aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit.

“Poate ca multi dintre cunoscutii lui, in cunostinta de cauza sau in necunostinta de cauza il judeca, si din pacate pentru ei, au uitat ca ani de zile Paul a fost alaturi de ei, a fost prezent la fiecare slujba de duminica la biserica, a avut cheile bisericii, a deschis si a inchis zilnic portile sfantului lacas. Oare putem vorbi despre corectitudinea sau incorectitudinea justitiei, atata vreme cat nu ne putem mandri cu corectitudinea oamenilor? Oare Paul ii va uita vreodata pe politistii care l-au interogat prima data, care l-au batut si l-au amenintat, care l-au obligat sa declare lucruri neadevarate doar pentru a avea o declaratie incriminatoare impotriva lui, oare va uita vreodata chipul avocatului din oficiu care i-a dictat declaratia si l-a invatat sa declare lucruri neadevarate doar pentru a-si incasa onorariul din oficiu, oare va uita actele procurorilor care nu au dat curs unei proceduri de expertizare legala, oare va uita judecatorii care nu au avut disponibilitatea de a administra noi probe in dosar, oare va uita superficialitatea avocatilor alesi care au fost platiti din putinul familiei si care au tratat superficial cazul punand banii inaintea demnitatii si a onoarei profesiei de avocat, oare va uita medicii legisti care au interpretat superficial probele genetice, oare, Paul va uita toate acestea?”, ne-a spus femeia.

CEDO poate fi sesizata in termen de 6 luni de la data deciziei interne definitive, asadar familia spera sa primeasca in cel mai scurt timp decizia motivata a instantei. Potrivit legii, cei care au fost condamnati la detentie pe viata pot solicita eliberarea conditionata dupa ispasirea a 20 de ani din pedeapsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *