Din oras

UBB trateaza depresia gratuit si online

Peste 30 de persoane au beneficiat deja de psihoterapie gratuita oferita in cadrului unui proiect al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie al Universitatii Babes-Bolyai. Cercetatorii implicati in proiectul de 1,7 milioane de lei cauta in continuare subiecti, orasul fiind impanzit de afise in acest sens.

“Scopul acestui proiect este sa dezvolte un manual de interventie cognitiv-comportamentala pentru depresie care sa includa ultimele descoperiri din domeniul psihologiei evolutioniste, si sa testeze eficienta acestei forme imbunatatite de psihoterapie intr-un studiu clinic controlat”, arata Vlad Muresan, psihoterapeut, membru al echipei proiectului.

Practic pacientii care aleg sa participe la acest studiu beneficiaza de sedinte de evaluare si psihoterapie gratuite. Pana acum peste 300 de persoane au participat la sedintele de evaluare, iar 30 dintre ei au fost inrolati in studiu si au beneficiat de psihoterapie.

“Va simtiti coplesit(a) de tristete zile in sir; Nu mai aveti chef de nimic, nici macar de lucrurile care inainte va faceau placere; Va e greu sa va concentrati sau sa luati decizii; Plangeti mai mult decat inainte; Obositi usor sau va simtiti obosit(a) majoritatea timpului, nu aveti un somn odihnitor; Aveti o parere proasta despre propria persoana, va simtiti inutil(a); Nu va simtiti in stare sa faceti nimic; Simtiti ca nu mai puteti face fata lucrurilor.Daca ati bifat cel putin unul dintre simptomele din lista de mai sus, este posibil sa va confruntati cu simptome de tip depresiv. Pentru a preveni aceasta, puteti beneficia acum de un consult online de specialitate GRATUIT, in cadrul unui proiect derulat de catre Universitatea Babes-Bolyai prin Departamentul de Psihologie Clinica si Psihoterapie”, se arata pe site-ul proiectului.

Proiectul “Darwinian Psychotherapy: A Clinical Trial for an Evolutionary-Driven Type of Intervention for Depression este un grant de tip IDEI, finantat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Managerul de proiect este Cezar Giosan, cercetator stiintific asociat al Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie.

Proiectul a inceput in noiembrie 2011 si se va incheia in octombrie 2015.

“Forma de psihoterapie este individuala, fata in fata sau prin intermediul internetului (Skype) atunci cand pacientul nu se poate deplasa la cabinetul terapeutului. Dupa sedintele de evaluare, daca simptomele pacientului sunt de tip depresiv, si daca acesta se potriveste cu criteriile de selectie pentru studiu, el/ea va fi inrolata in programul de psihoterapie. Programul consta in psihoterapie cognitiv-comportamentala cu un psiholog acreditat, dureaza 12 sedinte saptamanale si nu include tratament medicamentos. Ca parte a proiectului avem nevoie de cati mai multi pacienti ce sufera de depresie care sa participe la studiul clinic controlat. Sedintele sunt gratuite, ceea ce ar fi o ocazie deosebita pentru multi indivizi care nu isi permit tratamentul”, a mai precizat Vlad Muresan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *