UBB isi permite sa plateasca 1,7 milioane de euro pe o cladire. Cine a luat aceasta decizie?

Universitatea Babes-Bolyai a inceput negocierile pentru achizitionarea sediului bancii UniCredit Tiriac din centrul orasului, iar pretul de pornire este enorm, de 1,7 milioane de euro. In timp ce rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a declarat ca aceasta cladire este destinata Facultatii de Chimie, decanul de aici spune ca nu stie nimic de acest lucru. Universitatea intentioneaza sa plateasca acesti bani din fonduri proprii.

In 7 aprilie 2014, senatul Universitatii Babes-Bolyai a votat achizitionarea cladirii sediului UniCredit Tiriac Bank, de pe strada Motilor nr. 11. Valoarea negocierilor s-a stabilit, in acea hotarare, la 1.680.000 de euro. Intrebat de viitoarea destinatie a cladirii, rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a declarat, atunci, ca aici va functiona sediul Facultatii de Chimie, care are nevoie urgenta de o cladire in care sa functioneze.

"Imobilul din patrimoniul istoric in care functioneaza acum Facultatea de Chimie se afla in stare avansata de degradare. Este obligatoriu sa cumparam o cladire in care sa functioneze Facultatea de Chimie pana cand vom face reparatiile. In biroul unui academician de la Facultatea de Chimie a cazut tavanul, noroc ca totul s-a intamplat noaptea si nu a fost nimeni ranit. Pretul nu il stiu, se va negocia, dar banii sunt din fonduri proprii si din taxele studentilor", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Evenimentul Zilei.

Intr-un raspuns al UBB Cluj transmis redactiei noastre, se arata ca, intr-adevar, cladirea urmeaza sa fie platita din fondurile proprii ale universitatii.

Interesant este, insa, ca decanul Facultatii de Chimie, Gabriela Nemes, nu stie nimic de planurile conducerii UBB Cluj. Ea arata ca Facultatea de Chimie are sediu, doar ca, intr-adevar, ar trebui renovat.

"Cladirea din centrul orasului, din cunostinta mea, nu este corelata direct cu Facultatea de Chimie. Intr-adevar, pentru cladirea facultatii noastre trebuie gasita o solutie, pentru ca este o cladire mai veche si ar trebui reabilitata. Trebuie renovata, ca orice cladire. Are nevoie de interventii pentru a fi conforma. Dar nu stiu ca Facultatea de Chimie sa primeasca cladirea noua. Mai multe amanunte nu va pot da”, a declarat Gabriela Nemes.

In concluzie, Universitatea Babes-Bolyai isi permite sa plateasca 1,7 milioane de euro pe o cladire noua, in loc sa renoveze sediul Facultatii de Chimie, situat in imediata apropiere a Parcului Central.

Decizia de cumparare a imobilului a fost luata in Senatul UBB Cluj, iar hotararea este semnata de presedintele Senatului, profesorul Ioan Chirila si de secretarul Bekesi Reka.

“La sectiunea Diverse, Senatul a acordat aprobarea de principiu in vederea  achizitionarii imobilului situat in Cluj -Napoca, str. Motilor nr. 11”, se arata in minuta sedintei din 7 aprilie a Senatului UBB Cluj, fara alte precizari.

Potrivit publicatiei locale Gazeta de Cluj, de achizitia acestei cladiri s-a ocupat Ioan Bolovan, prorector pe achizitii si patrimoniu. Bolovan este membru PSD, iar negocierile pentru achizitionarea cladirii s-au purtat cu un apropiat al aceluiasi partid, Ion Tiriac, mai arata publicatia locala.

Universitatea Babes-Bolyai este, de departe, cea mai instarita institutie de invatamant din Transilvania. In proprietatea UBB se regasesc 41 de cladiri care au o suprafata construita de 77.507 de metri patrati.  Patrimoniul UBB este unul bogat: institutia are in proprietate majoritatea sediilor facultatilor, cateva camine studentesti, sali de sport, un bazin de inot si cantina, dar si patru apartamente in Sibiu. Restaurantele Piramida si Colegiul Academic (ultimul modernizat in 2008-2009) aduc profit universitatii. Profit fac si majoritatea constructiilor din Parcul Sportiv Dr. “Iuliu Hatieganu”, unde UBB are in proprietate peste 145.000 de metri patrati de teren. Aici, institutia detine Sala de Sport “Gh. Roman”, o sala de atletism, sala de jocuri “V. Geleriu”, un camin pentru bursierii straini cu o capacitate de 265 de locuri, construit in 2003, Caminul Juventus, care asigura locuri de cazare sportivilor de performanta ai universitatii si, nu in ultimul rand, complexul de natatie “Universitas”, inagurat in 2009, o investitie de 6 milioane de euro.

O adevarata “masina de fabricat bani” este si Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, o constructie de 6.000 de metri patrati care s-a ridicat intre 1995 si 2009. Multe cladiri au fost cumparate sau construite in ultimii ani de catre universitate, cum este cladirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, de pe strada Teodor Mihali, o parte modernizata pana in 2005 iar alt corp ridicat intre 2006-2009. Cubul Virtual “Avalon” este o alta cladire  noua, din 2010, in care UBB a investit 3 milioane de euro. Pe langa cele peste 40 de cladiri aflate in proprietate, majoritatea in Cluj-Napoca, UBB mai are in administrare alte zece cladiri, mare parte extensii universitare din celelalte orase unde institutia are facultati. Nici la capitolul “terenuri” UBB Cluj nu sta prost. Institutia detine un teren de 1.230 de metri patrati in centrul orasului, pe strada Clinicilor nr. 4-6, unde functioneaza Clinica Chirurgie II.

Un alt teren aflat in proprietate, de 2.541 de metri patrati, este situat pe strada Uliului din cartierul Grigorescu. La fel, un alt teren de 489 de metri patrati este detinut de institutie in cartierul Andrei Muresanu si un alt teren de 690 de metri patrati pe strada Crisan, aproape de centrul Clujului. In localitatea Belis, UBB are in proprietate un teren cu o suprafata generoasa de 11.850 de metri patrati.

Comentarii

adriana kovacs

23.07.2014 18:30
De ce nu dau Facultatii de Chimie sediul de pe Traian Mosoiu al  Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si Comunicare, pe care mai bine ar desfiinta-o deoarece ia banii prostilor degeaba doar ca impostorii de acolo zisi profesori sa-si faca vile, sa-si ia masini scumpe,  sa se pricopseasca. La fel de inutila este si Facultatea de studii europene alt butic inventat de Marga pentre capatuiala sau Facultatea de Teatru si Televiziune. Toate aceste facultati complet inutile inghit sume uriase din banul public pentru ca o caracatita de rubendenii sa faca averi moca.  Si desigur mai sunt si altele care nu au nici un soi de cerere pe piata. De cati actori si televizonisti sa aiba nevoie tara? ori cati viitori papagali cu logoree ieftina, a la boc,  "pregateste" Facultatea de Stiinte politice cu agiamii ca  VASILE BOARI ori SANDU FRUNZA ori restul gastii de impostori? In loc ca banii publici sa se duca in constructia de autostrazi, spitale etc ajung in buzunarul lui Boari, Frunza, Romeo Couti, Costica Trofin, L. Malita, Mihai & Anca Măniuţiu, Miruna Runcan etc. 

Silvia

23.07.2014 21:25

Cata ura pe tine, fato! Get a life!

adriana kovacs

24.07.2014 17:51
@SilviaCare e problema ta? Tu chiar esti oarba si nu vezi in ce rahat de urbe traiesti? Pai da tie nu-ti pasa de banul public. E uite mie imi pasa. Daca tu ai nevoie de someri cu diplome si doctorate trucate si plagiate in stiintele politice ale lui peste prajit e treaba ta. Da-i banii tai lui Vasil Boari ori lui Frunza Sandu sa te mediteze in impostura si iresponsabilitate.Tot sistemul universitar ar trebui urgent restructurat nu lasat in plata lui... Marga si a idioteniilor pe care le-a produs si pe care altii le perpetueaza. Jdemii de facultati total inutile.... Cand va treziti odata la cap dracului, ca sa iasa si tara asta din haul in care merge si pe care persoane ca Silvia, et co, au bagat-o.

Silvia

23.07.2014 21:25

Cata ura pe tine, fato! Get a life!

make

24.07.2014 09:36

Lasa ma sa cumpere si ei ceva, macar sunt institutie a statului roman. Ungurii au revendicat tot centrul orasului si au luat moca sute de cladiri si terenuri prin bisericile lor "istorice", voi va cacati pe voi ca UBB cumpara - atentie, cumpara, nu revendica, nu primeste gratis - niste cladiri si terenuri in Cluj. 

Adauga comentariu