In vizor

UBB ingroasa randul somerilor cu inca o tura de redactori de presa

In timp ce absolventii de Jurnalism de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) sunt din ce in ce mai putin convingatori in fata posibililor angajatori din presa, institutia organizeaza si un “Curs de formare profesionala autorizat” pentru calificarea de redactor, la Facultatea de Istorie si Filosofie. Responsabilul proiectului a evitat sa precizeze cine sunt persoanele care sustin acest curs. In schimb, a marturisit ca se vor instrui redactori pentru ca absolventii de Securitate si Relatii Internationale si Studii Europene simt o “nevoie de specializare”.

Afisele care promoveaza acest curs au fost raspandite in facultatile universitatii, cu precizarea ca activitatea are girul Autoritatii Nationale pentru Calificari. Contra unei sume de 800 de lei, participantii sunt asigurati ca vor deprinde in cele 80 de ore prevazute in curs competente ca “planificarea subiectelor de presa”, “selectarea subiectelor de presa”, “utilizarea aparaturii si a echipamentului de inregistrare”, “realizarea materialului brut de presa”, precum si editarea materialului brut, audio, video sau web, precum si a materialului de presa scrisa si agentii”. De asemenea, se dau asigurari ca absolventii vor fi capabili de “realizarea materialului finit de presa”. 

“Diploma este emisa de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice prin Autoritatea Nationala pentru calificari si UBB si este recunoscuta la nivel european”, se mai arata in anunt.

Initiativa celor de la UBB este vazuta drept “cel putin ciudata” de catre Remus Florescu, presedintele Asociatiei Profesionistilor din Presa (APPC) Cluj.

„In fiecare an zeci de studenti termina sectia de Jurnalism din cadrul FSPAC, doar in 2014, spre exemplu, au obtinut diploma de ziaristi 119 tineri. Peste 90% dintre acestia nu se vor angaja in presa, in principal din cauza faptului ca numarul de locuri oferite de Facultate nu tine seama de cerintele pietei muncii, dar si din cauza crizei care macina mass-media de ani buni. In aceste conditii, este cel putin ciudata initiativa cursurilor de formare profesionala organizate de Facultatea de Istorie si Filosofie. Cred ca astfel de cursuri trebuie sa tina cont de cerintele pietei muncii, iar in mass-media observam ca zilele acestea jurnalisti cu experienta sunt concediati de la mari trusturi de presa. Ciudat este si faptul ca initiativa apartine Facultatii de Istorie si Filosofie care, dupa cunostintele mele, nu are personal specializat in presa”, a apreciat acesta.

Responsabilul de la UBB care se ocupa de acest proiect este Raul Dancuta, care a semnat pozitia legata de acest subiect drept “initiator si coordonator program formare profesionala continua, redactor presa scrisa si agentii, redactor web, redactor radio, redactor TV/ UBB”.

Acesta nu are un CV postat pe site-ul UBB, iar dintr-o cautare pe Google reiese ca este maior in rezerva, ca sustine seminarii la specializarea Studii de securitate a institutiei si ca a semnat articole in publicatia InfoMondo Militar.

Acesta a evitat sa dezvaluie numele formatorilor care predau aceste cursuri. 

Initiativa a venit din cadrul Departamentului de Studii Internationale si Istorie Contemporana al Facultatii de Istorie si Filosofie/UBB prin Centrul de Formare Continua, Invatamant la Distanta si cu Frecventa Redusa “ca urmare a sesizarii unei nevoi de specializare a absolventilor diferitelor programe de studii ale facultatii, in special a celor de studii de securitate si de relatii internationale si studii europene”. 

“Inca de la inceput, initiatorii programelor de studii universitare, Studii de Securitate si de Relatii Internationale si Studii Europene, au avut in vedere ca absolventii sa poata accede pe piata fortei de munca urmand cariere in domenii din care fac parte ocupatii precum: comentator publicist, publicist comentator, analisti cu expertiza in zona relatiilor internationale, a studiilor de securitate, a analizei politice, militare etc. profesii care se regasesc in Registrul National al ocupatiilor din Invatamantul Superior (RNCIS). 

Dar de ce un curs de Redactor la Facultatea de Istorie si Filosofie? Pentru ca nu se putea, tehnic, unul de comentator publicist sau de publicist comentator acestea neavand standarde ocupationale redactate si aprobate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC). Cele doua ocupatii sunt incluse in domeniul mai larg al redactorului”, a explicat Dancuta.

Responsabilul a tinut sa sublinieze ca studentilor, masteranzilor, doctoranzilor precum si absolventilor de la specializarile prezente la Facultatea de Istorie si Filosofie “li se cere ca produsele muncii lor sa fie concretizate prin materiale stiintifice de tip articole, studii etc. care sunt publicate in reviste de specialitate cu impact atat in zona stiintifica, precum si in cea publica-civica”. 

“Deci sa aiba un rol activ in informarea corecta si oportuna. Ori acest deziderat a facut ca subsemnatul sa initieze demersul de specializare a celor care doresc sa urmeze o cariera in aria publicistica printr-un curs de formare profesionala continua a adultilor, structurat pe metodologiile impuse de ANC. Modelul acesta de formare permite o mai buna integrare a unor persoane care desfasoara si alte activitati (profesionale, universitare, etc), dar si o reconversie profesionala atat de necesara in conditiile dinamicii mediului economic si social”, a precizat acesta.

Numele formatoriilor care conduc “activitatile de invatamant teoretice si practice” nu a fost dezvaluit, insa s-a precizat ca “detin atestatele solicitate de ANC pentru autorizarea cursului si anume: sunt licentiati in domenii asociate temelor pe care urmeaza sa le conduca, sunt atestati de catre ANC ca si formatori”

“Este o diferenta fata de ceea ce inseamna profesor in sensul larg al termenului. De pilda, profesorii, fie ei si universitari, nu sunt recunoscuti de catre ANC ca si formatori si au experienta profesionala probata in domeniile temelor pe care urmeaza sa le conduca. Acest lucru a impus cooptarea unor formatori care nu erau obligatoriu cadre didactice UBB, dar indeplineau cerintele ANC (conditia de legalitate). 

Formatorii din cadrul programului initiat au experienta in presa diversa (articole si carti din aria universitara, presa scrisa si publicistica, presa audio-video, presa online) de minim 7 ani pe parcursul carora au indeplinit functii de secretar de redactie, redactor sef post radio-tv, editori presa scrisa, freelancer, redactor web, jurnalist militar

Formatul ANC permite desfasurarea cursului tot timpul anului, bineinteles cu notificarea in prealabil a secretariatului tehnic ANC, judetul Cluj”, a mai precizat responsabilul.

Cursurile teoretice si practice se desfasoara in spatii ale Facultatii de Istorie si Filosofie, iar parte din temele practice se vor desfasura “in redactii radio-TV, de ziar print si tipografie”. 

Experienta profesionala a celor care sustin cursul a fost o conditie obligatorie verificata de ANC.

“Cursul nu se afla in stare de concurenta cu specializarea de jurnalism a UBB. Formatorii insusi au beneficiat de formare in cadrul UBB, iar unii chiar si-au oferit anterior experienta profesionala specializarii de jurnalism prin conducerea unor activitati didactice.

Ca o concluzie, pot afirma ca am initiat acest curs pentru a oferi oportunitati suplimentare in cariera si integrare pe piata fortei de munca unor tineri, dar nu numai, care doresc sa razbeasca in viata maximizandu-si sansele si oportunitatile. Specializarile universitare din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, asociate stiintelor sociale si politice, impun absolventilor o implicare activa in zona de dezbatere civica si stiintifica, lucru care ne-a calauzit spre structurarea acestui program. Ne-am propus sa aducem un supliment de optiuni de formare, ofertei educationale oferite de UBB folosind instrumentul oferit de formarea continua a adultilor”, a conchis Raul Danduta. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *