Reportaj

Turul virtual al celor mai iubite cafenele culturale ale Clujului

Clujul are, fara doar si poate, o traditie a cafenelelor culturale, o componenta importanta a mediului urban. In ultimii ani, multe localuri din oras au adoptat retetele deja de succes ale vechilor localuri boeme ale urbei, cum a fost Arizona. Croco, sau Ema si s-au transformat in adevarate centre culturale ori de cate ori clientii le trec pragul. Ziar de Cluj va propune un tur virtual al acestor locuri.

Insomnia Cafe este printre cele mai vechi cafenele culturale ale orasului, recunoscuta ca fiind o „oaza a artistilor si a iubitorilor de arta”. Insomnia a fost deschisa in 1997 si se mandreste cu faptul ca a impus in Cluj conceptul de cafenea culturala. A pornit ca o galerie foto, Galeria K.L. In foarte scurt timp a aparut nevoia de a infiinta si un forum cu caracter de cafenea, si in septembrie 1997 a luat nastere Insomnia Café, atunci un accesoriu al Galeriei K.L, situata pe strada Iuliu Maniu.


De cativa ani buni, Insomnia Cafe functioneaza pe strada Universitatii nr. 2. Pe langa seri de lectura, expozitii sau concerte, aici se organizeza chiar si festivaluri, ca de exemplu Slana Fest. 

Insomnia gazduieste si singurul cenaclu de literatura contemporana romaneasca din tara, Clubul de Lectura Nepotu’ lui Thoreau. De asemenea este singura cafenea din regiune care poseda o galerie de arta contemporana. Pornind de la conceptul initial, s-a amenajat in 2010 un spatiu separat, Galeria Soimii Patriei, destinat artistilor debutanti.

Daca Insomnia este locul preferat al boemiei Clujului, Casa TIFF este, fara doar si poate, epicentrul iubitorilor de cinematografie. Deschis de organizatorii Festivalului International de Film Transilvania in urma cu trei ani, localul s-a impus foarte repede in viata culturala clujeana. Casa TIFF este casa festivalului de film, asa cum ii spune si numele, insa in timpul anului se transforma intr-un loc unde au loc cocerte sau spectacole de stand-up comedy.


Casa TIFF a organizat de-a lungul anilor si alte evenimente culturale, ca de exemplu Noaptea Devoratorilor de Publicitate, in 2013. Este, fara tagada, cafeneaua unde au ajuns cei mai multi actori romani si straini, mai ales datorita festivalului de film.
Situata pe strada Universitatii nr. 6, Casa TIFF a fost deschisa in 2012 de Oana si Tudor Giurgiu, “parintii” TIFF. Printre asociati se mai numara si Cristian Hordila, managerul festivalului de film. Anul trecut, Casa TIFF a avut o cifra de afaceri de peste 800.000 de lei si a fost primul an de profit, de la deschiderea din 2012.

In Piata Muzeului, localul care organizeaza cele mai multe  evenimente culturale este Casa Tauffer. Localul se vrea o “casa a jazz-ului” si se supranumeste “aceasta felie de New Oreleans din inima Clujului”. Ultimul eveniment de acest fel a fost Jazz in the street, pe terasa localului, unde au concertat artisti ca Roland Miklos si Alexandra Fitz.


Casa Tauffer face parte din grupul de locauri Janis, patronate de Andrian Munteanu. A fost deschisa in 2010 si este amplasata in cladirea monument istoric in care la sfarsitul secolului XVIII functiona primul sediu (neoficial) al masoneriei iosefine (radicale), iar mai apoi primul salon literar (de limba germana) din Cluj. Aici gasesti inclusiv un Meniu Muzical, din care poti “comanda” piese si concerte de jazz, blues si sansonete.

L’Atelier Café de pe strada Memorandumului este renumit in Cluj in principal pentru ca mobilierul sau este realizat in intregime din carton. Este locul unde sigur poti merge la un concert, in timpul saptamanii, sau la un targ de haine si obiecte, la sfarsit de saptamana. Este unul dintre localurile pet-friendly ale Clujului, asa ca poti sa iti bei cafeaua insotit de patruped. Cateva dintre evenimentele organizate aici: Concert Jazzybirds, Into the Africa (fotografii din turul Africii pe Motocicleta), Bazar cu Lucrui Gratis, Concert Beats Remedy, Set-up comedy cu poezie.

Cafeneaua Literara Bulgakov este situata pe strada Inocentiu Micu Klein si a fost infiintata in anul 2002. Cladirea in care se afla localul a fost construita in anul 1843 si exista zvonuri ca multe decenii a functionat ca şi…casa de placeri. Site-ul oficial prezinta cafeneaua ca fiind „intr-o evolutie continua, iar in zilele noastre este considerata una dintre cele mai cunoscute localuri din Ardeal.”

Doamna T este un loc aparte in Cluj. Pe strada Napoca, odinioara loc de promenada a lumii bune din Cluj, astazi sufocata de second hand-uri, outlet-uri si spatii neinchiriate si neingrijite, se ascunde casa doamnei T  Nu sunt multe in Cluj localurile in care proprietarul sa isi puna amprenta atat de pregnant asupra stilului incat sa reuseasca sa creeze o atmosfera unica, asa cum se intampla la Doamna T. Aici, atmosfera e specifica unei case de femei din perioada interbelica.

Muzica, aleasa pe gustul si starea de spirit a Doamnei T, se asculta in surdina, pentru a nu stanjeni conversatia. Ca in orice casa respectabila, exista carti care pot fi rasfoite si un pian la care oricine se poate incumeta sa cante. Cine vine in acest local sta 2-3 ore si parca nu se mai indura sa plece. Numele localului este inspirat de cel al personajului feminin din romanul lui Camil Petrescu, Patul lui Procust, pimul personaj feminin din litearura romana care are o afacere proprie.


Oaspetii si in special femeile care trec pragul Doamnei T au ocazia sa discute despre lifestyle, despre gastronomie, pot face schimb de informatii si retete sau pot participa la workshopuri de savoir vivre, de design interior, pot viziona filme vechi sau pot dansa tango. Totul e gandit sa se desfasoare fara ostentatie si cu bun simt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *