Din oras

Turnul Pompierilor, un proiect ratat de Emil Boc

Turnul Pompierilor, un important monument istoric aflat in centrul orasului, este lasat in paragina de administratia clujeana de mai bine de 5 ani. In tot acest timp Primaria nu a reusit sa gaseasca o modalitate de punere in valoare a cladirii situate pe strada Tipografiei, desi in fiecare an primarul Emil Boc promite ca va demara procedura de reabilitare. In colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania administratia locala va organiza in acest an un concurs de solutii, insa cel mai probabil clujenii vor fi nevoiti sa mai astepte inca un cincinal pana cand sa poata urca la liber in Turnul Pompierilor.

Reabilitarea turnului Pompierilor a fost o prioritate inca din primul mandat a primarului Emil Boc. Desi au trecut apropape 12 ani, in afara de cateva manifestatii cultural artistice, administratia nu a reusit sa redea clujenilor sansa de a putea vedea orasul de sus, din Turnul Pompierilor. In toata aceasta perioada, promisiunea ca in acest an vom demara procedura de reabilitare a turnului este repetata an de an, insa concret doar maldarul de gunoaie de la intrarea in turn sunt semn ca valorificarea turnului se lasa asteptata.

Din decembrie anul trecut arhitectii clujeni lucreaza la concursul de idei. Timp de 12 ani au fost impasibili si au admirat in tacere modul in care se deterioreaza un simbol al orasului. Inca nu a fost lansat anuntul de participare pentru gasirea unor solutii care sa puna in valoare turnul, iar studiul de fezabilitate si proiectul tehnic sunt departe de a fi realizate. 

In acest an, in bugetul de investitii administratia clujeana a alocat, la fel ca in anii precedenti, nu mai putin de 500.000 de lei. Ramane de vazut daca aceasta suma va fi utilizata sau va ramane doar pe hartie. Investitiile la acest obiectiv nu pot fi demarate, deoarece se asteapta banii europeni, mai exact deschiderea liniilor de finantare pe 2014-2020. Primaria a preluat in administrare in 2011 de la Federatia Nationala a Pompierilor din Romania Turnul Lacatusilor, cunoscut sub denumirea de Turnul Pompierilor pentru ca Federatia nu s-a achitat de obligatiile de a promova edificiul. De atunci, insa, monumentul zace in paragina si in ciuda repetatelor promisiuni de restaurare nu s-a intervenit deloc in salvarea cladirii.

Construit in anul 1574, Turnul Pompierilor, din apropierea Pietei Mihai Viteazu, avea la inceput un rol de aparare, iar ulterior un punct de observare al incendiilor din oras. A fost una dintre cele mai inalte cladiri la acea vreme – 7 etaje. Cladirea monument istoric a fost ridicata in a doua incinta medievala de aparare a orasului si avea denumirea de Poarta Mica din ulita Sapunului. Ulterior a purtat denumirea de Turnul Lacatusilor deoarece se afla in grija breslei acestora. In secolul al XIX-lea a fost cedat pompierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *