Turnul Pompierilor, din nou pe lista de investitii a Primariei

Primaria a preluat in administrare in 2011 de la Federatia Nationala a Pompierilor din Romania Turnul Lacatusilor, cunoscut sub denumirea de Turnul Pompierilor pentru ca Federatia nu s-a achitat de obligatiile de a promova edificiul. De atunci, insa, monumentul zace in paragina si in ciuda repetatelor promisiuni de restaurare nu s-a intervenit deloc in salvarea cladirii.

Turnul Pompierilor apare si pe lista de investitii pentru anul 2014, asa cum era prins printre obiective si anul trecut. Acum a crescut suma estimata – de la 100.000 de lei la 550.000 de lei, iar responsabilii proiectului planuiesc sa atraga fonduri europene pentru restaurare.

“Anul trecut am facut un studiu de prefezabilitate, tinta noastra este sa refacem turnul din fonduri europene accesibile in perioada 2014-2020. Demersurile le vom incepe in acest an, trebuie sa vedem care vor fi directiile principale ale fondurilor europene”, a explicat Ovidiu Campean, seful serviciului de Comunicare si Relatii Publice din cadrul Primariei.

Acesta a mai spus ca suma prevazuta pe lista de investitii, de 550.000 de lei este doar estimativa.

Intre timp Turnul Pompierilor continua sa se degradeze, asa cum au constatat reprezentantii municipalitatii inca in 2011, cand au preluat obiectivul:

“In prezent, turnul isi pierde utilitatea si mostenirea istorica, ramas in paragina din cauza lipsei de fonduri si a proastei gestionari din partea detinatorilor actuali.In ultima perioada, in mass-media clujeana au aparut o serie de articole care sesizeaza lipsa de preocupare a autoritatilor fata de destinul tragic al acestui monument istoric. Urmare acestor sesizari si avand in vedere faptul ca Municipiul Cluj-Napoca aspira la titlul de Capitala culturala europeana, proiect in care o componenta importanta o constituie grija deosebita pentru conservarea si introducerea in circuitul turistic a monumentelor istorice, Directia patrimoniul municipiului si evidenta proprietatii a transmis Federatiei o adresa prin care ii solicita un raport privind modul de indeplinire a obligatiilor asumate. Pana la inceheierea acestui raport FNPR nu a raspuns solicitarii”, se arata in motivarea hotararii de Consiliu Local din 2011.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Comentarii

ionel

11.01.2014 14:09

o mizerie fara relevanta. mai ieftina ar fi demolarea ;)

Adauga comentariu