Turnul Pompierilor a devenit loc de belvedere spre nemuncă și impotență administrativă

Turnul Pompierilor din buricul târgului a devenit punct de belvedere spre vomă, rahat și sticle sparte, de când pe strada Tipografiei a fost instalat șantierul nemuncii, pe care nu s-a mai văzut picior de muncitor de luni de zile.

Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă și elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul vechii piramide de sticlă se vor realiza două niveluri, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Când se vor realiza toate acestea, rămâne de văzut, pentru că deocamdată țipenie de muncitor nu există pe acest șantier-fantomă. Pe panoul informativ este trecută, ca dată de finalizare, februarie 2021, însă lucrările bat pasul pe loc.

Directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, declara pentru Transilvania Reporter, în ianuarie 2019, că „stadiul lucrărilor e la 12%, iar turnul refăcut va fi dat în folosință până la sfârșitul anului curent”. Anul curent este pe final, iar vorbele lui Ovidiu Cîmpean au rămas doar vorbe.

„Termenul de executare a lucrărilor este de doi ani, dar avem promisiuni ferme de la constructor că vor fi gata până la sfârșitul acestui an”, a declarat Cîmpean, citat de Transilvania Reporter, în ianuarie 2019. Lucrările sunt executate de firma italiană Research Consorzio Stabile. Promisiunile ferme ale constructorului au rămas, la fel ca turnul, în aer.

La fața locului, sfârșitul jocului

Arghezi spunea că „cea mai frumoasă jucărie este jucăria de vorbe”. La fața locului, sfârșitul jocului, zicem noi.

Pe șantier, pustiu. Turnul nu numai că nu e finalizat, dar nici nu se îndreaptă măcar spre finalizare, din moment ce nimeni nu lucrează:

Din orice unghi am privi, șantierul e împietrit în nemuncă, părăsit de muncitori. Sau, cu alte cuvinte, cum ar spune primarul Emil Boc: „E fain la Cluj!”

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018. Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei. Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate. 

Adauga comentariu