Turismul "intunecat" se dezvolta spectaculos la Cluj

Paranormalul padurii Hoia-Baciu, combinat cu suspansul si adrenalina unor jocuri de room-escape si de cautare de comori, se vor imbina in curand intr-un proiect cum nu mai exista in Romania. Mistery Cluj va functiona din toamna, reunind The Dungeon, Transylvania Quest Games si Asociatia Romania - Your Lifetime Experience (RYLEx). 

Turistii care ne viziteaza orasul si clujenii care cauta sa isi petreaca timpul liber cintr-un mod mai antrenant vor avea la dispozitie din toamna acestui an noi oportunitati. 

“Mistery Cluj inseamna in primul rand tot ceea ce tine de activitati mai misterioase in zona, reunite sub aceeasi umbrela. Avem in plan sa facem un eveniment mai mare, poate chiar de Halloween, un concurs intre The Dungeon, Transylvania Quest Games si Hoia-baciu Project, pe o perioada mai lunga, de o luna”, a destainuit pentru Ziar de Cluj Sabin Potinteu, initiatorul Transylvania Quest Games, un joc inaugurat aseara, in care participantii se intrec in descoperirea orasul dezlegand mistere si puzzle-uri, intr-un scenariu care ii include fie pe ciobanasul Donath, fie pe regele Matei Corvin. 

Scopul proiectului este, astfel, realizarea unei modalitati mai complexe de petrecere a timpului liber. 

“Este si o proba de colaborare intre noi, noi deja lucram impreuna, insa proiectul propriu-zis va porni doar de la toamna. Oricum, oricine se inscrie in oricare din cele trei proiecte primeste reducere la celelalte doua”, a mai spus acesta. 

Asociatia Romania - Your Lifetime Experience (RYLEx) este cea care organizeaza Hoia-Baciu Project, proiectul de vizitare si popularizare a misterelor padurii cu acelasi nume.

“Organizatiile noastre au in comun partea de mister, de turism negru care nu a fost inca exploatata la Cluj. Colaborand, ne propunem sa atragem interes asupra unei alte forme de turism, mai intunecata, insa tratata intr-o modalitate pozitiva. Va fi o promovare comuna. Incercam sa lansam produse noi, sa nu fie nici ce face RYLEx, nici ce face The Dungeon, nici ce face Transylvania Quest Games”, a precizat si Marius Lazin, reprezentant al Asociatiei RYLex.

Echipele celor trei structuri vor lucra in aceasta vara pentru a pune bazele Mistery Cluj. Se iau in calcul si includerea altor locuri in proiect, cum ar fi Cimitirul Central.

"Dezvoltam Hoia-Baciu Project prin alipirea la noul concept, Mistery Cluj, menit sa promoveze misterele Clujului si, totodata, o noua forma de turism in cluj-Napoca, avand acum o oferta mai diversificata si mai coerenta (pe aceasta latura, mai intunecata)", a detaliat Lazin.

Asociatia a fost infiintata la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013 cu scopul "de a promova atractiile turistice ale Romaniei in tara si strainate". De atunci, Marius Lazin si Alex Surducanu au insotit prin misterioasa padure de langa Cluj mai ales echipe de jurnalisti straini. Au savurat misterul padurii clujene vedete ca Bob Woodruff, de la ABC News Anchor sau Lester Reichert care a filmat un episod pilot din Paranormal Survival show. 

The Dungeon, cel de-al treilea partener din proiectul Mistery Cluj, este primul joc de tip room escape lansat la Cluj, temnita in care frumoasa Ancuta Vancea ii atrage pe turisti chiar vizavi de primarie. 

De la sfarsitul lui mai, jocul se desfasoara dupa un nou scenariu, dupa tema ”The Experiment”.

“Am schimbat atmosfera si decorul. Aceasta varianta este una mai complexa, de dificultate mai mare. Daca varianta trecuta putea fi jucata de maxim 4 persoane, aceasta va putea fi jucata chiar si de grupuri formate din 5 persoane. Am avut nevoie de cateva luni pentru a o proiecta si de o saptamana pentru a o implementa. Prima varianta a jocului am implementat-o cu o echipa mica, de 4 persoane, iar pentru aceasta am avut o echipa de peste 10 persoane”, preciza Ancuta la acea vreme.

Jocul lansat de ea a fost primul de acest fel pus la cale in Cluj-Napoca si este pe primul loc la atractiile Clujului pe TripAdvisor.com.  I-au trecut pragul turisti de pe toate continentele si din tari precum Australia, Chile, Canada, SUA, Japonia, Iran, Israel, Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Franta sau Germania. Nu au fost putini nici turistii din tara, din Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Iasi, Craiova, Piatra Neamt, Suceava ori Oradea.

Despre Mistery Cluj, Ancuta spune ca "incercam ca cream mai multe oportunitati de petrecere a timpului liber in Cluj-Napoca si sa oferim un pachet complet, atat rezidentilor, cat si turistilor".

"Atat Transylvania Quest games, cat si Horia Baciu Project sunt doua proiecte unice si am fost fericita sa ma altur lor cu bradul The Dungeon si sa le pun la dispozitie experienta pe care am acumulat-o de cand am lansat jocul. Cred ca publicul targetat de The Dungeon ar fi interesat si de celelalte doua proiecte, de aceea o promovare comuna ar fi oportuna. In dezvoltarea proiectului Transylvania Quest Games ne-am implicat swi ne vom implica si in cadrul Hoia Baciu Project", a declarat Ancuta Vancea. 

 

Foto: Facebook

Adauga comentariu