Tupeu fără margini: Primarul Cristian Matei semnează o autorizație pentru băiat și noră. Definiția exactă a CONFLICTULUI DE INTERESE. Dosar penal sau raport ANI?

Vopsit în liberal, primarul din Turda, Cristian Matei, ”nu se satură să-și sature” familia prin prisma funcției obținute: ba concesiuni către băiat, ba funcții pentru noră, ba proiecte pentru fiică, ba scaun de director pentru cumnat. Abuzurile comise de acesta sunt semnalate public, fără ca anchetatorii să ”își bată capul” să aplice legea. 

Astăzi, vrăbiuțele din Turda anunțau că primarul Cristian Matei a fost invitat la audieri într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. Informația a fost infirmată de către primar, care se află la București deoarece a participat ieri la Gala Femeilor de Afaceri. Mai mult, contactat telefonic acesta a declarat că nu a fost audiat în niciun dosar penal. 

 

Nu iese fum fără foc

Speța era următoarea: un cetățean din Turda, nervos că primarul îi pune bețe în roate și refuză să-i semneze de drept o autorizație de construcție a scotocit și descoperit că pentru Ionuț Matei tăticul-edil și-a făcut timp special și a pus parafa pe o autorizație de demolare. Unde? Pe terenul pe care i l-a făcut cadou, contra unei sume modice ÎN RATE, din patrimoniul Turzii în portofoliul privat al CLANULUI MATEI. Nu se confirmă ÎNCĂ existența acelui dosar penal, însă fapta s-a petrecut întocmai, iar noi avem documentul!

Matei arată încă odată că funcția de primar a obținut-o pentru a-și rotunji averea și afacerile sale și ale familiei lui. Și pentru că, cel mai probabil, nu avea încredere în alte persoane care să participe la șmenurile sale, Cristian Matei a semnat în nume propriu, fără a delega acest drept, documentul prin care băiatul și nora pot să dărâme o clădire ce aparținea primăriei, ca să le facă loc de încă o vilă sau, de ce nu, o pensiune. 

Iată dovada: 

În cea de-a doua fotografie apare semnătura primarului Cristian Matei, cel care ar fi trebuit să delege dreptul de semnătură pentru a nu încălca legea și pentru nu a se afla în conflict de interese!!!

Cine o să-i oprească? Agenția Națională de Integritate are ochi pentru TURDA? 

Cadourile cele mai ”frumoase” se fac de Crăciun. Presa locală din Turda semnala cum pe 20 decembrie 2018 era pregătit terenul ”cadou” pentru copilul lui Matei și soția acestuia. Este vorba despre terenul de râvnit de alți turdeni fără tătici primari ai Turzii, dar care nu au avut nicio șansă în fața dorințelor familiei Matei. Spre exemplu, în timp ce locuitorii din zonă încearcă fără succes să-și cumpere grădinile, în cazul fiului primarului, administrația locală a funcționat ca unsă. Procedurile cu tot cu documentații cadastrale s-au finalizat rapid, în doar 3 luni.

Grădina pe care fiul primarului a vrut să o cumpere fără licitație este pestre drum de casa acestuia. Și a obținut-o fără probleme

Proiectul de hotărâre controversat prevedea vânzarea fără licitație publică a unui teren în suprafață de 675 mp, aparținând domeniului privat al Municipiului Turda, înscris în CF 63848 Turda, situat în Turda, str Ocnelor în în favoarea lui Matei Bogdan Ionuț și Matei Geanina Silvia, ambii domiciliați în strada Ocnelor nr. 7. Prețul aproximativ de vânzare era de 19 euro/mp, cu circa 1 euro /mp mai ieftin decât se vând terenurile din zonă, după cum se arată în ancheta publicată de InfoArieș.

Proiectul de hotărâre așa cum a fost el redactat vinea cu o serie de lipsuri și se baza pe o interpretare la limită a legii.

Proiectul era inițiat de către doi consilieri PSD, Paul Năstase și Daniela Pârlea  și a fost votat de Consiliul local în 20 decembrie. Cei doi consilieri PSD precizeazau în expunerea de motive că imobilul ce va fi vândut este închiriat în baza contractului de închiriere 133372 din 24 iulie 2018. Contractul de închiriere nu a fost atașat la proiectul de hotărâre. De altfel din anexele la proiectul de hotărâre lipseșta și cererea chiriașului de a cumpăra terenul.

Cei 675 de metri nu au fost chiar 675 la început, mai arată cei de la InfoArieș. Până să ajungă la suprafața aceasta, autoritățile locale au demarat o serie de proceduri cadastrale. În 27 august, la o lună de la semnarea contractului de închiriere mneționat de cei doi consilieri, Consiliul Local Turda aprobă alipirea a două imobile unul de 162 și unul de 513 mp prin formarea unui nou corp de avere având nr. top. nou 6791/17/1/2; 6791/17/4/2 în suprafaţă de 675 mp şi întabularea acestuia în favoarea Municipiului Turda – Domeniul Privat.  Proiectul de hotărâre din lua august  a fost inițiat tot de cei doi consilieri PSD. Ulteior un proiect similar a fost aprobat în luna octombrie. Această nouă suprafață, de 675 de metri urmează să îi fie vândută lui Ionut Matei,  fiului primarului, 

Situația a creat nemulțumiri pe stradă. Însă nimic nu s-a concretizat, iar averea CLANULUI Matei s-a mărit fără probleme. În doar câteva luni necesare documentațiilor cadstrale,  lucrurile s-au pus la punct. Iar acum iese la inveal cum primarul a semnat și autorizația de demolare pentru ruda sa DE GRADUL I: FIUL. 

 

LEGEA! 

Conflictul de interese: Conflictul de interese apare atunci când funcţionarul public are un interes personal care influenţează sau pare să influenţeze îndeplinirea atribuţiilor sale oficiale cu imparţialitate si obiectivitate. Interesele private ale funcţionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizaţii cu care funcţionarul public a avut relaţii politice sau de afaceri. 

Conform art. 75 din Legea nr. 393/2004, aleşii locali au un interes personal3 într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea genera un beneficiu sau un dezavantaj pentru: - propria persoană; - soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;

Primari si viceprimari: Conform art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, primarii si viceprimarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie dacă aduce vreun folos material pentru: -propria persoană; - pentru soţ/soţie; - rudele sale de gradul I. Actele emise cu încălcare acestei reguli sunt lovite de nulitate absolută. Exemplu: X este primar în localitatea A. Fiul și soţia sa sunt administratori la societatea comercială D. X încheie un contract cu societatea comercială D.

Pentru a nu exista confuzii, cu titlu de exemplu, vom defini care sunt gradele de rudenie şi de afinitate. Gradul de rudenie se aplică după cum urmează: - gradul I: părinți și copii; - gradul II: fraţii, bunici și nepoti; - gradul III: unchiul/mătușa şi nepotul de frate; - gradul IV: verii primari.â

Așa că dincolo de dosarul penal pentru abuz în serviciu despre care se spune că ar exista la Cluj, Cristian Matei ar putea fi suspendat din funcție printr-un raport ANI care să constate abuzul făcut de edil. 

Adauga comentariu