Tupeu de profesor-cercetat penal! Acuzat că făcea bani din camerele de cămin ale USAMV, Ioan Gheorghe Oroian cere să fie repus în funcție

Profesorul Ioan Gheorghe Oroian, cercetat penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de delapidare, a dat în judecată Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară pentru a-l repune pe funcțiile din care a fost suspendat.

În vreme ce dosarul penal în care el și alți cinci complici din USAMV sunt acuzați că au făcut afaceri ilegale cu camerele de cămin, Oroian cere Tribunalului Cluj să anuleze decizia de suspendare din funcție.

Mai mult, bărbatul a motivat că i se cuvine să primească salariile din perioada în care este suspendat (septembrie 2017- prezent).

Făceau banii în perioada UNTOLD

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Vasile Viorel Poruţiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare; Ioan Gheorghe Oroian sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracțiunea de delapidare; Alin Florin Avram, Claudiu Popa, Adina Ramona Grigorean şi Traian Marcel Grebenişan sub sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de delapidare.

În 2016, Ioan Gheorghe Oroian avea calitatea de profesor universitar în cadrul USAMV Cluj-Napoca și îndeplinea funcția de președinte al Senatului.

“Atât în virtutea calității de mai sus, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcție în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, inculpatul cunoștea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care — în calitate de președinte al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania — a inventat un pretext științific în vederea rezervării spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 04 — 08 august 2016, în care s-a organizat festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenția de a închiria în interes propriu aceste spații de cazare către participanții la festivalul menționat”, explică procurorii.

Totuși însă, cel care putea încheia contracte și reprezenta instituția în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituția în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ, și cel care aproba folosirea spațiilor de cazare, era directorul general administrativ al universității, Vasile Poruțiu.

Inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferințe științifice, în perioada 04-08 august 2016”, acuză procurorii. Astfel, Poruțiu a primit și a aprobat o cerere formulată de Oroian în calitate de reprezentant al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania, știind că acel document este fals deoarece manifestarea științifică preconizată nu va avea loc, arată procurorii, care adaugă că cei doi urmau să-și însușească banii ce urmau să fie percepuți ca chirie de la festivalieri.

În 7 martie 2016, Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 04 — 07 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediție a Conferinței Societății Naționale de Protecția Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare. În aceeași zi Poruțiu a aprobat cererea.

Comentarii

Mihai

18.05.2018 16:03

Mare sfârâială... Petran nici măcar n-a fost suspendat . E bine mersi la UTCN. Si el este condamnat definitiv.

Adauga comentariu