Tulpina de virus Delta, mai infecțioasă cu 50%. Răzvan Cherecheș: „E nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup”

Tulpina de virus Delta (India) este cu până la 50% mai infecțioasă. După cum semnalează profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, numai prin intermediul unei creșteri a numărului de persoane vaccinate ar putea fi atinsă imunitatea de grup. În caz contrar, numărul de persoane infectate cu COVID-19 s-ar putea majora chiar din toamna acestui an. 

„Dacă tulpina de virus este mai infecțioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricții suplimentare).

Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecțioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viața normal.

Trebuie accelerat ritmul de vaccinare - în caz contrar vom vedea la toamnă o creștere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, notează profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Din păcate, în România ritmul de vaccinare nu este încă unul suficient comparativ cu așteptările autorităților, iar în mediul rural entuziasmul pentru vaccinare este unul redus, după cum a recunoscut chiar primarul Emil Boc.

„În mediul rural nu stăm așa de bine.

Noi pe județ stăm binișor, pentru că trag foarte mult municipiile ca pondere”, semnala Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca la finalul lunii mai.

Detalii în link-ul alăturat.

CITEȘTE ȘI: Vaccinarea s-a împotmolit în sate: „În mediul rural nu stăm așa de bine. Pe județ, trag municipiile ca pondere...” Rolul fundamental revine medicilor de familie

În aceste condiții este puțin probabil că România să atingă un număr de 10 milioane de persoane vaccinate până în septembrie 2021. 


 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: capturarazvanchereches/facebook.com

Adauga comentariu