Sanatate

Tulburarile metabolismului fosfo-calcic (spasmofilia, hipocalcemia si tetania)

Smasmofilia este dezechilibrul in metabolismul fosfo-calcic (scaderea calciului si a magneziului si cresterea fosforului din sange), caracterizat prin: contracturi involuntare ale tuturor muschilor, tulburari respiratorii, palpitatii, senzatia de prabusire, invinetirea la fata (cianoza), neliniste sau anxietate.

Boala poate sa apara la copiii mici, rahitici (mai ales primavera) si la adultii care prezinta aceleasi dezechilibre intre minerale. Anxietatea si stresul pot determina, de asemenea, crizele de spasmofilie, iar starile de nervozitate refulate le pot exacerba.

Exercitiile de respiratie sau respirarea intr-o punga de plastic (ce asigura imbogatirea sangelui cu gaz carbonic si diminuarea contractiilor musculare involuntare) sunt metode utile de diminuare a efectelor bolii in timpul crizelor sau in momentele imediat premergatoare acestora.

Tratamentul alopat presupune administrarea de preparate pe baza de calciu, precum si evitarea sau combaterea traumelor psihice.

Hipocalcemia reprezinta scaderea concentratiei calciului din sange mult sub valoarea de 9-11 mg/100 ml, apreciata drept normala, ca urmare a hipofunctiei glandelor paratiroide, care regleaza metabolismul sau in organism. Valorile sunt, in general, mai crescute la barbati decat la femei si au tendinta de scadere usoara odata cu varsta sau cu unele stari patologice sau fiziologice (hemoragii, sarcina, alaptare, menopauza).

Manifestarile hipocalcemiei sunt variate, pe masura diversitatii rolurilor jucate in organism de acest oligoelement. Bolnavul prezinta tulburari digestive (balonari, colici abdominale, dificultati de deglutitie), neuro-psihice (senzatie de amortire a mainilor si furnicaturi, contractii musculare spontane, crampe, convulsii, senzatie nemotivata de lipsa de aer, crize de transpiratie inexplicabile, dureri de cap intense, stari melancolice, tulburari de concentrare etc.) si sexuale (scaderea libidoului si a potentei), care-i afecteaza calitatea vietii.

In formele severe, caracteristice sunt lipotimia (lesinul este prezent in cca 63 % din cazuri) si tetania (uneori, contracturile prinzand si musculatura aparatului respirator), simptome ce pot pune in pericol chiar viata bolnavului.

Tetania este o hiperexcitabilitate neuromusculara, manifestata prin contracturi spastice, dureroase ale muschilor membrelor si ai fetei, asociate sau nu cu manifestari hiperestezice (furnicaturi, amorteli) si cu spasme generalizate sau viscerale, localizate la nivelul cailor respiratorii superioare (esofag, laringe) sau ale tubului digestiv (stomac, intestin), care pot determina crize psihice nespecifice cu caracter anxios depresiv.

Daca nu este congenitala, tetania poate fi consecinta unei insuficiente a glandelor paratiroidiene sau a unei tulburari a metabolismului fosfo-calcic, manifestat prin scaderea concentratiei de calciu din sange (hipocalcemie) si din urina (hipocalciurie), concomitent cu cresterea continutului de fosfor sanguin (hiperfosfatemie).

Boala, care afecteaza predilect femeile ce alapteaza, precum si persoanele supuse unor intoxicatii cu nicotina sau cafeina, cu unele medicamente (morfina) sau diversi poluanti (fosfor, plumb) se manifesta prin demineralizari osoase (decalcifierea smaltului dentar, unghii friabile), tulburari trofice ale formatiunilor ectodermice (piele uscata, hiperpigmentatie, par subtire si decolorat) si afectarea grava a vederii (cataracta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *