Sanatate

Tulburările de limbaj. Când copilul nu se mai alintă, dar vorbește greșit

La reuniunile de familie, în parc sau în comunitățile de părinți sunt adevărate competiții între copiii care „pocesc” diferite cuvinte. Adulții se amuză, copiii se amuză, însă puțini sunt cei care, dincolo de amuzament, caută și ajutor de specialitate.

Adriana Cândea este logoped și ne ajută cu o serie de informații despre tulburările de limbaj. Dar haideți să aflăm ce sunt acestea, de fapt.

“Tulburările de limbaj sunt acele dificultăți ale copilului prin care nu reușește să spună anumite sunete. De exemplu încurcă L cu R, S cu Z, S cu Ș. Nu reușește să integreze anumite sunete în vorbirea independentă, spunând cuvinte eronate. De exemplu, masină în loc de mașină, lață în loc de rață”, spune specialistul.

Până la 4 ani, aceste tulburări au caracter tranzitoriu. Dacă nu se corectează până la 4 ani, atunci e nevoie de intervenție logopedică.

Părinții își pot da seama chiar și înainte de vârsta de 4 ani că există probleme, trebuie doar să fie atenți.

“De regulă, copiii nu reușesc să diferențieze sunetele și nu reușesc să imite modelul corect după adulți. Mai ales atunci când părintele spune cuvintele pe silabe, iar copilul pronunță, în continuare, greșit e clar o problemă. De cele mai multe ori există asociată și o tulburare fonologică. Copilul nu distinge fonomatic sunetele pereche între ele”, precizează logopedul.

Știm că astfel de greșeli sunt drăguțe pentru cei din jur, copiii sunt adorabili, însă, dacă tulburările de limbaj sunt trecute cu vederea și nu se intervine timpuriu, pe termen lung vor fi mai greu de recuperat.

“Dacă nu se intervine până la 6 ani, atunci când copilul pătrunde în viața școlară, toate sunetele pe care micuțul le spune greșit pot fi transpuse în scris. Copilul va scrie masină în loc de mașină, lață în loc de rață”, atrage atenția Adriana Cândea.

Dacă doriți ca la maturitate să vorbească fluent și corect, trebuie să luați măsuri din fragedă pruncie, în acest caz înainte de 4 ani. De asemenea, stați de vorbă și cu celelalte persoane care petrec timp cu micuții. Și mergeți la logoped!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *