Sanatate

Tulburari de menstruatie la tinerele fete

Aparitia caracterelor sexuale pubertare si a menarhai inainte de 8 ani constituie pubertate precoce, iar lipsa dezvoltarii areolelor si glandelor mamare pana la 14 ani si a menarhai la 18 ani reprezinta pubertatea tardiva.

In aceste cazuri poate fi vorba de o cauza constitutionala, dar tot asa de bine si de o cauza medicala si de aceea, mama trebuie sa-si duca fata la ginecolog sau endrocrinolog pentru a fi descoperite acele tulburari care, tratate din timp, previn complicatiile de mai tarziu. Tratamentele care se vor aplica trebuie indicate numai de catre medic. Mama nu trebuie sa faca nici un tratament din proprie initiativa sau dupa sfatul neautorizat al cunoscutilor.


Tulburari posibile ale menstruatiei:


Nu are menstruatie stabila.
De multe ori dupa instalarea la pubertate a ciclului menstrual este posibil sa treaca mai multe luni in care fata sa nu prezinte menstruatie, pentru ca apoi menstra sa reapara in mod normal. Acest fapt este legat fie de instabilitatea functiei ovarului, fie de o alimentatie inadecvata sau de eforturi fizice si intelectuale excesive.

 

In aceste conditii nu este necesar un tratament special, ci numai o hranire buna si odihna la timp, miscare in aer liber si somn. Insa, daca lipsa menstruatiei se insoteste de slabire, oboseala, stare febrila, fata trebuie dusa imediat la medic, deoarece poate fi vorba de o boala grava: anemie severa, leucemie, tuberculoza etc.

Sensibilitate psihica. La majoritatea femeilor, menstruatia poate aduce o crestere a sensibilitatii psihice si a nervozitatii; acest lucru este mai evident la fetele mai slabe, nelinistite, insuficient informate de transformarile ce se petrec in organismul lor. Pot aparea migrene, insomnii, valuri de caldura, inapetenta, greturi, dureri de dinti sanatosi, epistaxis (scurgeri de sange prin nas), tulburari digestive, reactii alergice.

 

Se descrie chiar un sindrom de tensiune premestruala insotit de modificari fiziologice ale organismului. Decurge de aici necesitatea unui climat de liniste, intelegere si delicatete din partea celor din jur. Daca aceste fenomene devin mai intense, pentru calmarea suferintei este necesara interventia medicala.


Dureri abdominale
. Fata se poate plange de dureri in partea de jos a abdomenului, sub forma de crampe suportabile, trecatoare, sau crampe severe, chinuitoare care apar odata cu instalarea menstruatiei si care constituie dismenoreea sau mestruatia dureroasa. Aceasta poate constitui motiv de absentare la scoala si de aceea trebuie controlata si tratata de specialist.


Menstruatii dese sau abundente.
Unele fete au menstruatii prea abundente, ceea ce duce, prin pierderea de sange, la slabirea organismului, la scaderea capacitatii de munca si a celei intelectuale. De aceea si in aceste conditii mama trebuie sa-si duca fata la consult medical si ginecologul decide tratamentul adecvat, uneori fiind necesara spitalizarea.


Himenulul neperforat.
Foarte rar se intalneste o lipsa de perforare a himenului: membrana himenala nu are orificiile ei obisnuite pe unde se scurge sangele menstrual. Fata simte dureri mari in abdomenul inferior, se baloneaza, poate prezenta febra. Aceste suferinte dureaza 3-4 zile, menstra nu apare si tulburarile dispar, ca sa reapara in luna urmatoare. Sangele menstrual neputand sa se scurga la vulva, dstinde vaginul, uterul si, prin trompe, trece partial in cavitatea abdominala. Daca mama isi aduce fata la medic, se va efectua un mic orificiu la nivelul himenului pentru ca sangele menstrual sa se scurga si astfel suferinta dispare.


Igiena menstruatiei

In timpul menstruatiei intregul organism este intr-o situatie deosebita; este o slabiciune, atat ca forta fizica cat si ca putere de gandire si aparare impotriva conditiilor nefavorabile (clima, infectii). Adolescenta trebuie ferita de eforturile fizice si intelectuale mari. Acestea pot determina hemoragii prelungite, urmate de anemie. Se contraindica drumurile lungi pe jos sau cu bicicleta, practicarea exercitiilor grele de gimnastica, alergarile, sariturile, frigul sau caldura prea mare, expunerea prelungita la soare.

Cu aparitia primelor menstruatii fetele se pot afla in situatii periculoase, ferindu-se sa spuna ce li s-a intamplat si cautand sa-si opreasca hemoragia cu bandaje improvizate, nu intotdeauna curate si corespunzatoare. In perioada menstruatiei intreaga suprafata a uterului este o plaga sangeranda, care se poate infecta prin lipsa de igiena locala si prin folosirea unor bandaje necorespunzatoare, cu atat mai mult cu cat sangele menstrual este un bun mediu pentru dezvoltarea microbilor. Iata cateva masuri de igiena care trebuie cunoscute si aplicate de tanara adolescenta:

-organele genitale externe trebuie pastrate curate, prin spalare pe zi de 2-4  ori cu apa calda si sapun si prin schimbarea bandajului;
-bandajele sau tampoanele se schimba zilinic sau de doua ori pe zi, daca sunt imbibate cu sange;
-adolescenta va respecta si in perioada menstruatiei obiceiurile de curatenie generale: baia generala, de doua ori pe saptamana si dusul zilnic, chiar in zilele cu menstruatie. De aemenea, spalarea sezutului dupa scaun si urinat, cu apa calduta si sapun, ca si a regiunii axilare, spalarea zilnica a mainilor si picioarelor.

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *