Justitie

Tudorel Toader, pus la zid de sindicaliștii din penitenciare: “Comunicarea de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este avertizat că ar putea suporta consecințele legale în contextul în care ar fi comunicat informații false în ceea privește recursul compensatoriu. Anunțul a fost publicat recent de către Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Recent, reprezentanții Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla se pronunțau contra despăgubirilor acordate infractorilor din bani publici și avertizau cu privire la creșterea numărului de recidiviști.

Astfel, conform reprezentanților sindicatelor, fără recursul compensatoriu criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019. 

”Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracțiunea de comunicare de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, nota FSANP într-un comunicat de presă.

Reacția vine după ce, miercuri, Tudorel Toader a declarat că „autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de recursul compensatoriu”.

Recent, Ziar de Cluj publica informații în exclusivitate cu numărul infractorilor eliberați din Penitenciarul Gherla în ultimii 4 ani, dar și numărul celor care au beneficiat de Legea recursului compensatoriu.

CITEȘTE ȘI: Legea recursului compensatoriu: câți infractori au fost eliberați din Penitenciarul Gherla? Și ce rost are PENITENȚA într-un spațiu luxos?

”O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolență și rea-voință motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu. În realitate, în situația în care nu ar fi existat așa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019, iar la termen în luna august 2021. O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deținutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmațiile ministrului Toader”, se specifică în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanților FSANP, legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administrația Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deținutul Rusu Marius în comisia de liberare condiționată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării Legii 169/2017. Această primă Comisie de liberare condiționată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deținutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii și gravității infracțiunii săvârșite, situației disciplinare și conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a și fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare.

”Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiționată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie – dacă ar fi fost amânat pentru aceleași motive – în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaș nu era ucis”, afirmă sindicaliștii din Administrația Penitenciarelor.

Aceștia apreciază că, din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-o perioadă de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual:

”Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracționalității cu peste 10.000 de recidiviști din promoția Toader.”

După cum afirma președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla (SLPG), Ovidiu Adrian Bota, situația este departe de a fi roz.

”Din cei peste 14.000 de persoane eliberate din penitenciare, mulți recidivează. Și mai mulți vor recidiva. Consider că aparițiile din ultima perioadă din zona media, cu infractori eliberați, reprezintă un rezultat al recursului compensatoriu.

Da, nimeni nu poate nega faptul că Guvernul Cioloș a început să promoveze acest act normativ. Apoi au continuat cei de la PSD, schimbând legile… plus acordarea despăgubirilor, ceea ce nu e normal. Pentru că despăgubirile se fac din bani publici. 

În plus, personalul din penitenciar muncește în aceleași condiții: să stai 12 ore pe o secție cu 300 de deținuți, un singur supraveghetor, nu e chiar firesc. E și o lipsă de perosnal. Dar, în fond, nu este normal”, a afirmat Ovidiu Bota.

CITEȘTE ȘI: Lider de sindicat, despre Legea recursului compensatoriu: “Și mai mulți infractori vor recidiva”

În acest context, Federația Sindicatelor îl avertizează pe Tudore Toader că poate suporta rigorile legii:

”Avand in vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranta cetatenilor si repetatele incercari de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader ca infractiunea constand in “comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora” este sanctionata cu inchisoare de la 1 la 5 ani”, notează aceștia.

 

 

sursa foto: fsanp.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *