Uncategorized

Tudor Giurgiu, magnet de bani publici

Festivalul International de Film Transilvania este printre cele mai reusite evenimente de cultura din tara si singurul festival de film de lung metraj din Romania. In fiecare an, directorul festivalului, Tudor Giurgiu aduce critici autoritatilor locale pentru slaba finantare a evenimentului. Ziar de Cluj va prezinta doar cateva dintre finantarile obtinute de Giurgiu, prin Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, din bugetele primariilor sau din cel al Ministerului Culturii, deloc de neglijat. Numai de la Centrul National al Cinematografiei, in perioada 2006-2012, asociatia a obtinut o finantare de peste 8 milioane de lei.

Potrivit unei statistici a Centrului National al Cinematografiei, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a obtinut, in perioada 2006-2012, o finantare de 8.081.691 de lei. Banii au fost acordati pentru “organizare de festivaluri si alte manifestari de promovare a filmului romanesc in perioada 2006-2012”.

Din aceasta suma, peste 7,6 milioane de lei au fost alocati pentru organoizare/participare la festivaluri.

Asta, in contextul in care, la prima conferinta de presa a TIFF de anul acesta, Giurgiu s-a plans de o subfinantare a evenimentului in detrimentul altor festivaluri de cultura din tara.

“E nevoie de mai multa sustinere pentru acest festival, sa ii gestionam bine viitorul. In momentul de fata va fi o discutie pentru anii urmatori in ce fel TIFF va putea sa devina o miza importanta, mai ales pentru oras, apropo de candidatura Clujului la Capitala Culturala Europeana. Pentru un eveniment care dureaza o zi, Gala Uniter, Consiliul Judetean Iasi a acordat 40.000 de euro. Paradoxuri de genul acesta se intampla. Cred ca va trebui facuta o dezbatere, apropo de mizele culturale ale orasului, apropo de strategia nationala. De exemplu, pentru Ministerul Culturii, pariul major este Festivalul George Enescu, care cheltuie 9 milioane de euro. Am ras la un moment dat, stiind ca bugetul intregii cinematografii din Romania de anul acesta este la peste opt milioane de euro. Un festival cum e George Enescu cheltuie mai mult decat toate filmele si festivalurile la un loc. Sunt anomalii care genereaza semne de intrebare”, a criticat Giurgiu lipsa de implicare a Guvernului pentru festival, in 13 mai.

La Gala de deschidere a festivalului, acelasi Giurgiu l-a criticat pe Emil Boc pentru ca finanteaza alte evenimente – concertul Loreen, care a costat 37.000 de euro, bani platiti, insa, din sponsorizari – in detrimentul TIFF.

In sfarsit, Primaria Cluj-Napoca a venit cu o replica, aratand ca numai anul acesta, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc primeste din bugetul local 450.000 de lei pentru organizarea TIFF si 70.000 de lei pentru organizarea primei editii a Festivalului “Colours of Cluj”, care se va desfasura la Cluj-Napoca la inceputul lunii august, fiind organizat de aceeasi asociatie.

TIFF 2013, finantat si de la alte bugete

Pentru editia din acest an a TIFF, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a obtinut finantari si din alte surse bugetare, exceptand Primaria Cluj-Napoca. Astfel, de la Institutul Cultural Roman s-a obtinut suma de 200.000 de lei. Asta dupa ce mass-media a scris – pe buna dreptate – despre faptul ca ICR, condus de clujeanul Andrei Marga, a exclus de la finantare TIFF in 2013. In cele din urma, s-a dovedit ca la dosarul de aplicare pentru finantare, asociatia lui Giurgiu nu trimisese toate actele pentru eligibilitatea proiectului.

Administrarea Fondului Cultural National, autoritate aflata in directa subordonare a Ministerului Culturii, a mai acordat doua granturi pentru asociatia lui Tudor Giurgiu. Astfel, de la Administratia Fondului Cultural National, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a obtinut, anul acesta, o finantare de 63.000 de lei, pentru proiectul “Cinema in Parc”. Anul trecut, “Cinema in parc” s-a desfasurat in Parcul Bazilescu din Bucuresti, acolo unde TIFF a proiectat mai multe filme care fusesera, deja, prezentate la festivalul de la Cluj-Napoca.

Pentru programul “EducaTIFF-Platforma educationala”, asociatia a obtinut o finantare de 65.000 de lei de la AFCN, in 2013. “EducaTIFF” este un program de educatie cinematografica pentru elevi, initiat in 2009 in cadrul TIFF. Programul EducaTIFF cuprinde proiectii de film special alese pentru copii si adolescenti, insotite de materiale didactice si urmate de dezbateri.

Finantari de la primariile Alba-Iulia si Sibiu

Dupa ce se desfasoara, timp de 10 zile, la Cluj, TIFF ajunge si la Sibiu, acolo unde are loc inca din 2007, cand orasul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana.

Este “fratele mai mic” al festivalului de la Cluj, care se desfasoara timp de cinci zile, cu proiectii in Piata Mare, Teatrul Gong, Centrul Cultural Habitus si in alte locatii private alese de festival in fiecare an.

“Autoritatile din Sibiu sustin financiar organizarea festivalului in fiecare an, in functie de buget”, arata Mirela Gligore, purtator de cuvant al Primariei Sibiu. Pentru editia din acest an, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc a primit o finantare de la Consiliul Local Sibiu in valoare de 250.000 de lei.

Intr-o alta forma, TIFF a ajuns si in cetatea Carolina din Alba-Iulia. Anul trecut, aceeasi echipa a organizat prima editie a evenimentului “Alba Iulia Music&Film Festival”. Anul trecut, s-a desfasurat in perioada 27-30 septembrie in cetatea din Alba-Iulia, cu proiectii de filme, concerte, acompaniamente live.

Factura decontata de Primaria din Alba-Iulia pentru acest eveniment a fost in valoare de 167.000 de lei. “Banii au acoperit o parte din costurile pentru artisti, logistica, cazari”, arata Mihai Coser, purtator de cuvant al Primariei Alba-Iulia.

Un ONG profitabil

Tudor Giurgiu a infiintat Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc in 2002. Principalul eveniment organizat de asociatie este Festivalul International de Film Transilvania. Alte evenimente organizate de ONG sunt: Premiile GOPO, organizate la Bucuresti din 2007, Operation Kino – caravana nationala de proiectii de filme – si Noaptea Alba a Filmului Romanesc  – maraton de filme romanesti prezentate in mai multe orase din tara. Asociatia editeaza si Catalogul Romanian Films si brosura Shooting Romania.

Ultimul raport financiar al Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc este pentru anul 2010, desi datele trebuiau completate si transmise Administratiei Finantelor  Publice si pentru 2011.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, in 2010 ONG-ul avea un venit de 5.384.959 de lei. In 2009, a avut venituri de aproape 4,5 milioane de lei, iar in 2008 a inregistrat venituri de peste 4,2 milioane de lei.

In 2002, primul an de functionare, asociatia a avut venituri de 1,9 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *