Tudor Giurgiu despre amestecul partidelor politice în jurnalele TVR: “Ei au oameni în redacţiile de ştiri, asta nu e o noutate”

Televiziunea naţională a fost permanent  o vacă de muls pentru politicieni indiferent din partidul din care aceştia fac parte. Controlul informaţiilor difuzate pe postul naţional a fost, este şi va fi supus permanent intereselor aleşilor neamului. Cu datorii de 100 de milioane de euro la bugetul de stat şi 50 de milioane de euro datorii comerciale, TVR-ul a intrat, la începutul acestei luni, în atenţia DNA. Obiectul anchetei procurorilor anticorupţie vizează achiziţiile făcute de televiziunea publică în perioada 2005-2015. Recentul caz de cenzură sesizat la studioul teritorial Cluj şi scrisoarea deschisă adresată de angajaţii acestuia către Comisia de Etică şi Disciplină a TVR  nu face altceva decât să confirme încă o dată faptul că printre angajaţii TVR există atât turnători, cât şi sinecurişti puşi acolo cu un singur scop, acela de a informa partidul care l-a numit în funcţie. Tudor Giurgiu, fost director general al TVR, confirmă acest lucru. 

Toate partidele, indiferent de coloratură, au oameni şi prieteni în redacţii care “informează”. Acest lucru a dus de multe ori la reacţii din partea politicienilor şi, de multe ori, reporterul incomod ce a deranjat era pus cu botul pe labe sau chiar eliminat din structura TVR. Recentul caz al jurnalistei Diana Apahidean este cel mai bun exemplu pentru felul în care un partid politic, în această speţă UDMR-ul, îşi exercită influenţa asupra programului editorial al televiziunii publice. Fostul director general al TVR, Tudor Giurgiu a confirmat încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că partidele politice au o implicare majoră în ceea ce se difuzează pe post.

“În ce priveşte deciziile şi criteriile politice la TVR, tot timpul, şi pe vremea mea, şi pe vremea tuturor directorilor, partidele săreau imediat în sus. Nu ştiu, nu am citit despre cazul de la Cluj şi nu aş vrea să comentez până nu mă voi informa cu atenţie ce s-a întâmplat. Ei ( partidele) au oameni, prieteni în redacţiile de ştiri şi, la Bucureşti şi, la Cluj. Asta nu e o noutate. Politicienii erau foarte reactivi când erau deranjaţi de unii angajaţi ai TVR. Exista angajaţi  care au conexiuni politice, indiferent dacă e vorba de  UDMR sau de la alte partide”, a declarat Tudor Giurgiu. 

Diana Apahidean, în urmă cu câteva săptămâni, a publicat o ştire despre Zilele Culturale Maghiare unde trupa Beatrice din Ungaria a deşertat sub pretinsa scuză a unui act cultural, imagini cu ISIS, Hitler şi Stalin. Colegii Dianei Apahidean din TVR Cluj, au "pârât-o" pe jurnalistă conducerii centrale a TVR, susţinând că ştirea nu era relevantă, că a fost făcută neprofesionist, că încalcă normele deontologice. În fapt, UDMR şi sinecuriştii săi din TVR Cluj s-au simţit lezaţi de ştirea jurnalistei şi au presat politic ca ea să fie eliminată din structura de angajări a TVR.

Comentarii

lascar geanu

16.09.2016 08:10

.. si pe Giurgiu nu tott politic l-au pus la TVR pe vremuri, sa tot suga la bani. Multi. Si cine, Doamne, l-a pus acolo? Mona Musca! Ei, cine e politic si cine nu, Tudore?

Adauga comentariu