Tu știi ce alegi? Gogoși cu "păr" și "antigel"!

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 20 tipuri de gogoşi fabricate din aluat congelat și a analizat conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Surpriza din gogoși este de proporții: cele “înfuriate” din aluatul congelat sunt pline de chimicale! O astfel de gogoaşă conţine până la 14 chimicale și grăsimi trans peste limitele de siguranţă.

Analizele au arătat că unele gogoşi din aluat congelat erau colorate cu dioxid de titan, un aditiv alimentar care, în Germania, de exemplu, a fost interzis și care a fost clasificat de ca posibil cancerigen pentru oameni. Alte gogoşi erau glazurate cu carmin - un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

În alte tipuri de gogoși, s-a descoperit cisteină. Diabeticii trebuie să evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina. Acest aditiv se obține din păr uman, pene de păsări, păr de porc, gheare de păsări, copite și coarne de animale, produse petroliere secundare. Peste 80% din producția mondială de L-cisteină este realizată în China utilizând ca sursă naturală părul.

Nu în ultimul rând, unele dintre gogoși conțineau propilen glicol, o substanță care se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Această substanță produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite.

În total, 28 de aditivi alimentari au fost descoperiţi în gogoşile analizate.

În plus, specialiștii care au realizat studiul precizează că o gogoaşă conţine până la 5 linguriţe de zahăr, iar o gogoaşă consumată zilnic, timp de 30 de zile, modifică greutatea corporală cu 1,5 kg.

Studiul privind calitatea gogoşilor fabricate din aluat congelat face parte dintr-o campanie națională de informare și educare, desfășurată sub numele : ”Tu ştii ce alegi?”.

Adauga comentariu