Sanatate

Tu faci sport sau mișcare?

Între a face mișcare și a face sport e o mare diferență. Nu toată lumea o concepe astfel, iar linia care demarchează cele două activități e mai bine văzută de către sportivi, nu de cei care se cred sportivi.

Claudiu Man este kinetoterapeut și ne ajută cu informații de specialitate pentru a ne da seama unde se face trecerea de la mișcare la sport.

„Dacă e să fac o paralelă cu felul în care specia noastră a evoluat, mișcarea este cea care ne-a ajutat să punem mâncarea pe masă. Ținând cont de evoluție, drumul către magazin este, acum, mișcarea. Dacă înainte trebuia să mergem la vânătoare, la câmp, acum, în epoca vitezei, avem alte modalități de procurare a mâncării. Cred că de aici vine și conceptul fast food. Nu junk food!”, e observația pertinentă a kinetoterapeutului.

Câtă mișcare ar trebui să facă un om normal, într-o zi? Greu de răspuns!

„Corect ar fi să existe o echivalență, 8 ore de stat, 8 ore de mișcare. Dar știm foarte bine că asta nu se poate. Hai să zicem, realistic, 15 minute de mișcare la fiecare 45 de minute de stat la birou. Dar, chiar și așa, dacă e să luăm în calcul cum a fost gândit sistemul educațional, pauza aceea de 10 minute ar fi un câștig, dacă s-ar profita la maxim de ea. Pauza e pauză, copiii trebuie să iasă afară, să alerge, să se murdărească”, ne spune specialistul.

Din fericire, există multe campanii care încurajează mișcarea și sportul. Vedem zilnic mesaje care ne spun că ar trebui să facem minimum 5.000 de pași pe zi. Sau 30 de minute de mișcare. Îl întrebăm pe specialist: ajunge?

„E un început. Ca orice sfat, atunci când materializezi, e nevoie de un început. Când cineva îți recomandă să faci 20.000 de pași pe zi, iar tu nu mergi deloc, ai nevoie de un început. În prima zi faci 3.000, apoi 3.500, apoi reușești să ajungi unde ți-ai propus. Dar ai nevoie de un început. Așa și cu alergatul. Spui că nu poți să alergi. Dar dacă faci azi 100 de metri, mâine încă 100 de metri în plus, reușești apoi să alergi un kilometru. Apoi… poți ajunge să alergi un maraton! Dar de undeva tot trebuie să începi”, punctează Claudiu Man.

Îl întrebăm pe specialist care e diferența dintre sport și mișcare și ne oferă un exemplu concludent: doi kilometri alergați pot fi mișcare, dacă îi parcurgem o dată pe săptămână, pot fi sport, dacă se alergă zilnic, într-un ritm mai susținut.

Tot kinetoterapeutul ne atrage atenția despre tranziția de la mișcare la sport și susține cu argumente sfatul de a apela la profesioniști. Ne putem accidenta mult mai ușor dacă începem să facem exerciții fără să ne cunoaștem limitele și fără să avem pregătirea fizică necesară pentru anumite tipuri de mișcări.

Un stil de viață sănătos presupune multă mișcare. Dacă vreți să faceți pasul către sport, alegeți direcția pe care v-o doriți și luați legătura cu un antrenor, pentru a obține rezultatele așteptate, în siguranță.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *