In vizor

Trotinetele parcate haotic prin Cluj reprezintă un real pericol pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Un taximetrist clujean a surprins astăzi, pe strada Izlazului, următoarele imagini care nu aduc cinste orașului. O persoană cu deficiențe de vedere a întâlnit, în cursul deplasării sale pe trotuar, obstacole imprevizibile și periculoase, o serie de trotinete:

Bolt și Lime au adus în Cluj o flotă întreagă de trotinete, pe care angajații celor două firme și utilizatorii le parchează pe trotuare, pe domeniul public, unde consideră de cuviință, fără ca parcarea acestora să fie reglementată de un regulament impus de către autoritățile locale.

Trotinetele au fost fotografiate parcate pe mijlocul carosabilului, blocând circulația rutieră, sau în stațiile de autobuz, împiedicând coborârea călătorilor din mijloacele de transport în comun.

Pentru nevăzătorii care se deplasează prin oraș cu ajutorul unor hărți mentale, prin care cunosc „relieful”, cu obstacole, intersecții, denivelări, puncte de interes ș.a., trotinetele parcate haotic peste tot reprezintă adevărate pericole, imposibil de anticipat.

Persoana fotografiată de către taximetristul clujean este Florentin Rădulescu, director executiv și membru fondator al Asociației Pontes, un grup de oameni deosebiţi, cu sau fără dizabilităţi vizuale, „dornici să contribuie împreună la normalizarea vieţii şi accesibilizarea societăţii persoanelor cu dizabilităţi vizuale sau cumulate”.

Florentin Rădulescu este și sportiv, participant la diverse curse de semimaraton, a concurat și la „Campionatul național de pedalat în tandem pentru persoane cu deficiențe de vedere”, așadar, este familiarizat cu ciclismul, și, totuși, trotinetele le consideră periculoase prin modul dezorganizat în care sunt parcate pe stradă:

„Mă gândeam că trotinete sunt alea! Sunt aruncate peste tot și pe noi ne încurcă foarte tare! Ele sunt abandonate oriunde, unde nu te aștepți, și te poți accidenta ușor pentru că au părțile acelea ieșite în afară și te împiedici, nici nu le identifici ușor, chiar e dificil cu ele, că nu sunt ca o bicicletă, și bicicletele stau de obicei în suporturi, dar trotinetele sunt aiurea aruncate, abandonate pe oriunde! Sunt greu de identificat pentru că au părți ieșite în afară, nu sunt masive, nu sunt ca o mașină, să reflecte sunetul. Un obstacol masiv îl detectezi prin zgomote”, a explicat Florentin Rădulescu, pentru Ziar de Cluj.

Ziar de Cluj i-a trimis fotografiile de mai sus primarului Emil Boc, pe care l-a rugat să comenteze această situație și să ne informeze care sunt planurile Primăriei în privința reglementării modului de parcare a trotinetelor în oraș. Vom reveni cu răspunsul edilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *