In vizor

Trotinetele electrice trebuie ÎNMATRICULATE la RAR

Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege inițiat de senatorul UDMR Cseke Attila prin care vehiculele rutiere lente, respectiv cele care se deplasează cu o viteză de maxim 25 kilometri/h vor fi înmatriculate și înregistrate de Registrul Auto Român. 

„Prezenta propunere legislativă vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2002 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, în sensul introducerii unei noi categorii de vehicule, şi anume a vehiculelor lente, pentru a putea fi înmatriculate şi înregistrate de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», nefiind prevăzut la momentul actual în legislaţia naţională o procedură permisivă cum este în cazul altor ţări membre ale UE”, arăta senatorul n expunerea de motive a proiectului de lege.

Sunt exceptate de la prevederile alin.1 privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate întrun stat membru al Uniunii Europene.

“Din această categorie fac parte o gamă variată de vehicule care oferă, printre altele, soluţii eco friendly, precum şi soluţii de transport avansate, cu vehicule electrice, pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon. Acestea sunt uşor de utilizat şi pot servi atât companiilor, cât şi persoanelor fizice pentru a transporta mărfuri şi persoane în interiorul oraşelor în zona industrială sau în zona montană”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Clujul acaparat de trotinete electrice

Îndată ce au apărut în Cluj-Napoca două firme care ofereu serivcii de sharing pentru trotinete, acestea au acaparat tot orașul, blocând străzi, trotuare sau stații de autobuz. La câteva luni de la apariția acestora, Primăria a aprobat și regulamentul prin care acestea sunt ridicate de către cei de la RADP, iar deținătorii trebuie să plătească o amendă pentru a le recupera. 

 este INTERZISĂ amplasarea/staționarea trotinetelor electrice în următoarele locații:
– pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m
– în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25m înainte și după stație
– pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor
– în zona standurilor de taxi, pe toată
lungimea standului
– în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme
– pe spațiile verzi
– în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25m înainte și după trecerea de pietoni
– în intersecții și la mai puțin de 10m de intersecții
– în zona acceselor auto și pietonale
– pe șantierele în lucru de pe domeniul public
– pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane
Pentru nerespectarea regulamentului, operatorii sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 200-400 lei pentru neridicarea trotinetelor din locațiile interzise într-un interval de 120 min sau pentru staționarea acestora în locuri interzise, și cu amenzi cuprinse între 1.000-2.500 lei pentru amplasarea trotinetelor pe domeniul public de către operatori fără avizul Serviciului Siguranța circulației sau pentru amplasarea pe domeniul public de către operatori a unui număr mai mare de trotinete decât cel aprobat de Primăria Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *