Justitie

Tribunalul Cluj confirmă rechizitoriul DNA din dosarul ”Șpagă pentru invalizi”. Vezi ce se întâmplă cu cei doi medici și Aurica ”INTERMEDIARA”

DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată a 51 de persoane în dosarul, principalii inculpați fiind medicii Mihai Faur și Teodora Gruiță împreună cu complicea lor, care fusese anterior arestată preventiv, Aurica Calman. Magistrații Tribunalului Cluj au confirmat rechizitoriul DNA în etapa camerei preliminare. 

„În baza art. 346 alin. 2 din Codul de procedură penală respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii FA, GCT, MA, TMG, UM, MI, MD, PGA, BI, PMV, BIM, MA şi IAD. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 24/P/2019 din data de 08.11.2019 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii CA, F A, G C T, T A-E, P A, V-S O M, R I, U M, MG, M A, M-B V, BN, M M, M O, FR, PP G, P L, U M, P M V, M R, P D-C, M O T M G, I AD, G V, M I, MD, B A, P L, M T, F CF, P L A, N A, S A Ma, M M, PR, P E F, G A, B M, PM L, P R, B D, T D N, T E V, PG L, B IM şi B I, pentru infracţiunile menţionate în rechizitoriu. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, se arată în decizia dată de Tribunalul Cluj. 

În urma soluției dată de instanța de fond a camerei preliminare, o parte din cei acuzați de fapte de corupție au contestat procedura la Curtea de Apel Cluj. 

Marți, 27 iulie, procurorii au obținut prelungirea măsurii controlului judiciar pentru medicii FAUR ALEXANDRU (medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj) și GRUIŢĂ CARMEN TEODORA (medic la Clujana și Medlife – click foto pentru rezoluție full). 

„În temeiul art. 207 alin. 7 C.p.pen. constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpata GCT, prin ordonanţa nr. 24/P/2019 din data de 24.09.2019 a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, măsură pe care o menţine.În temeiul art. 207 alin. 7 C.p.pen. constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpatul Faur Alexandru prin ordonanţa nr. 24/P/2019 din data de 17.09.2019 a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, măsură pe care o menţine”, se arată în soluția pe scurt. 

Aceeași măsură preventivă a controlului judiciar este aplicată și în cazul inculpatei Aurica Calman, cea care intermedia șpăgile. 

Sursele Ziar de Cluj susțin că ancheta conținea aproximativ 100 de suspecți, o bună parte din ei fiind clujeni care au dat șpagă medicilor și Auricăi pentru ajutoare sociale acordate pentru diferite boli de care aceștia nu sufereau în realitate. 

Citește și: DOSARUL ȘPAGĂ DE LA INVALIZI a ajuns în instanță. Medicii Carmen Teodora Gruiță, Faur Alexandru și Aurica INTERMEDIARA, principalii inculpați!

„În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată (Aurica Calman) în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.
În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.
La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată cei de la DNA Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *