Trendul tăierii porcului în stradă a trecut. Acum e la modă afumătoarea dintre blocuri

Iarna nu e iarnă dacă nu mănânci slănină și cârnați afumați. Spiritul românesc al iernii îi cuprinde atât de puternic pe unii clujeni încât își afumă porcul direct în spatele blocului.

Moda tăierii porcului între blocuri a cam trecut de ceva timp. Acum persistă alt trend în materie de cărneturi și sacrificare de porci: afumătoarea dintre blocuri. În decembrie anul trecut, Poliția Locală a fost sesizată de locatarii unui bloc din cartierul Între Lacuri, alarmați că dintr-un garaj iese fum. Oamenii s-au gândit că s-a iscat vreun incendiu și sărmanul proprietar va rămâne fără mașină așa că au sunat care unde au putut. Când Poliția Locală a venit la fața locului, în garaj nu era nici autoturism, nici incendiu, ci doar niște cârnați puși la afumat într-un dulap metalic. Cuprins de spiritul românesc al Crăciunului, clujeanul ingenios și-a improvizat o afumătoare în garaj.


Nu este singurul clujean care uită că odată ce stai la oraș te comporți ca la oraș și nu îți tai porcul în stradă, nici în apartament așa cum ai văzut în filmele românești despre Epoca de Aur și nici nu îți faci afumătoare în garaj. Alții sunt și mai ingenioși. Un alt clujean, de data aceasta din cartierul Gheorgheni, și-a făcut afumătoare în spatele blocului, dosită în spatele unor garaje de tablă și a unui gard viu. Omul și-a făcut afumătoare tot într-un dulap metalic, asemenea “fârtatului” din cartierul Între Lacuri. Dulapul este înnegrit de fum, iar lângă el este un balot de paie și un scaun. Probabil în timp ce paiele ardeau mocnit în dulap, omul cugeta pe scaun la cârnații care se afumau în tihnă.


În mod sigur, până acum, vecinii clujeanului din Gheorgheni nu l-au dat în gât pentru că afumă cârnați și slănină între blocuri. Altfel, dulapul nu ar sta bine mersi cu scăunelul și balotul de paie lângă el.


Zona în care este amplasat dulapul afumătoare este circulată intens, fiind o scurtătură spre Iulius Mall. Cu toate acestea, clujeanul nu s-a sfiit să monteze o afumătoare. Un clujean care circulă frecvent prin zonă spune că dulapul nu este montat acolo de ieri de azi, ci de cel puțin un an.


Amplasarea de afumătoare nu este legală pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. În cazul proprietarului de garaj din cartierul Între Lacuri, Poliția Locală l-a amendat cu 2.000 lei și i-a impus dezafectarea dulapului afumătoare și predarea acestuia la un centru autorizat de colectare a deșeurilor feroase.

Adauga comentariu