Din oras

Trei ani de proteste la Cluj: Numarul participantilor scade cu fiecare manifestare

Proteste impotriva despaduririlor abuzive, impotriva islamizarii Romaniei, impotriva lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Traian Basescu, Remus Pricopie, impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, impotriva avorturilor, pentru pistele de biciclete si malul Somesului, impotriva eutanasierii cainilor comunitari, a imunitatii parlamentare si a tuturor partidelor politice din Romania. Clujenii protesteaza. Din iarna lui 2012 incoace, bulgarele manifestatiilor stradale a inceput sa se rostogoleasca si nu pare sa dea vreun semn de incetinire. 

La inceput au fost mii se oameni care visau, sperau, la acelasi lucru – demisia presedintelui Traian Basescu in iarna lui 2012. Protestele de strada se faceau in 51 de orase din Romania, impotriva reformelor sistemului sanitar promovate de Guvernul Boc, iar principalul motiv al manifestatiilor a fost solidarizarea cu fondatorul Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD), doctorul Raed Arafat, unul dintre criticii liberalizarii sistemului medical de urgenta, care a demisionat atunci din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Protestele oamenilor din intreaga tara a avut si rezultat – presedintele a cerut Guvernului sa renunte la proiectul legii sanatatii, in urma presiunii opiniei publice, constatand ca „sunt multi care sunt multumiti de sistemul de sanatate si ca reforma nu este dorita de nimeni din sistem, cu exceptia unor medici tineri”. 

De aici pana la o manifestatie pe saptamana nu a mai fost decat un singur pas; la Cluj, din 2012 incoace, protestele au devenit un “must have” al duminicilor cu soare. Mitingurile impotriva proiectului minier de la Rosia Montana au strans, pret de saptamani bune, mii de oameni in centrul orasului. S-au tinut atunci adevarate discursuri in Piata Unirii, iar pe scenele improvizate au urcat chiar si sateni din Rosia Montana, veniti la Cluj cu autocarele. Bulgarele a prins viteza si a crescut vazand cu ochii mai ales in perioada in care oameni din intreaga tara cereau demisia primului ministru Victor Ponta. Clujul a fost atunci, pret de o zi, fruntas pe tara, cand a reusit sa scoata in strada peste 8.000 de oameni. 

Apoi, aplombul manifestarilor a inceput sa scada. Protestele impotriva avorturilor sau cele impotiva eutanasierii cainilor comunitari au reusit sa adune cativa zeci de simpatizanti. Ultimul astfel de eveniment, anuntat inca dinainte cu cateva saptamani, “Protestul impotriva islamizarii Romaniei”, organizat pe platoul Salii Sporturilor a fost campion absolut la numarul scazut de participanti. 

Cu toate acestea, clujenii organizeaza, in continuare, proteste – cel putin pe Facebook. Acolo, numarul participantilor este de cateva sute sau chiar mii, in timp ce pe piatra cubica din centrul orasului ajung doar cateva zeci. Ieri, la protestul impotriva vicepremierului Gabriel Oprea, s-au strans doar cativa zeci de protestatari. Asta desi pe retelele de socializare se anuntau aproape 300.

Protestul – jucaria preferata a manifestantilor inca din 2012

Sociologul Ioan Hosu declara pentru Ziar de Cluj, in urma cu doi ani, ca protestele de strada nu o sa se opreasca in curand. “Oamenii si-au dat seama ca pot si vor sa iasa in strada si vor face asta in continuare, chiar daca actiunile lor nu au un rezultat concret, palpabil”, spunea acesta in 2013. Tot atunci, sociologul sustinea ca toate aceste manifestari sunt inutile in momentul in care protestatarii nu au un program, un leadership: “Cert este ca toate aceste manifestari de strada exerseaza simtul civic. Oamenii vor constientiza ca vor sa-si ceara dreptul si pot sa faca asta. Dar daca nu se institutionalizeaza cumva, iesirile acestea raman simple povesti de strada. (…) Protestatarii refuza sa aiba lideri, nu vor sa fie reprezentati – noi am venit, noi manifestam, atat”, mai spunea el. 

sursa foto: Andrei Dascalescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *