Justitie

Trei acorduri de recunoaștere semnate cu DNA Cluj. Cine sunt cei trei infractori care au fraudat PRIMĂRIA Cluj-Napoca?

Procurorii de la DNA Cluj au obținut trei acorduri de recunoaștere în dosarul cu frauda pe fondurile europene destinate stațiilor de biciclete din municipiul Cluj-Napoca. Anchetatorii au trimis-o în judecată pe antreprenoarea Mihaela Sidău, pentru că a obținut în mod ilicit peste 50.000 de lei, folosindu-se documente false. Săptămâna aceasta, POPA CONSTANTIN VALENTIN, POPA MIRON-FLORIN și DUMITRU ION și-au recunoscut faptele imputate de către cei de la DNA Cluj, cerând pedepse mai ușoare. Ziar de Cluj a intrat în posesia celor trei acorduri de recunoaștere. Haideți să vedem cum s-a furat din proiectul „Rețea de stații self-service de închiriere biciclete”. 

1. Fapta lui POPA CONSTANTIN VALENTIN care, la data de 02.12.2019 în cadrul urmăririi penale efectuate în dosar penal nr. …/P/2015 al DNA-Serviciul Teritorial Cluj, cauză având ca obiect fraudarea unor sume de bani provenind din finanțare nerambursabilă acordată beneficiarului Primăria Municipiului Cluj-Napoca pe parcursul implementării proiectului „Rețea de stații self-service de închiriere biciclete”, inculpata Sidau Mihaela – în calitate de responsabil tehnic cu execuția lucrărilor din partea SC V. E. SRL, fiind acuzată că ar fi întocmit și semnat situații de lucrări (nr. …/09.10.2013, respectiv nr. …/06.1 1.2013 ) în care au fost înscrise date inexacte privind cantități de materiale care nu au fost puse în operă și lucrări care nu au fost executate, aferente Stației de închiriere biciclete nr. 20, face afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale cu privire la care a fost întrebat, în concret faptul montajului stației cu nr. 20 în cursul anilor 2013-2014, în vădită contradicție cu restul probelor administrate în cauză, inclusiv ansamblul probatoriului testimonial, fiind dovedit incontestabil că stația cu numărul 20 a fost edificată în cursul anului 2016, după decontarea cheltuielilor din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al. 1 Cod penal.

Inculpatul POPA CONSTANTIN VALENTIN a declarat în mod expres că recunoaște infracțiunea, acceptă încadrarea juridică dată faptei, fiind de acord cu aplicarea următoarelor sancțiuni:

– aplicarea unei pedepse de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al.l Cod penal.

2. Fapta lui POPA MIRON-FLORIN  care, ………., la data de 02.12.2019 în cadrul urmăririi penale efectuate în dosar penal nr. …/P/2015 al DNA-Serviciul Teritorial Cluj, cauză având ca obiect fraudarea unor sume de bani provenind din finanțare nerambursabilă acordată beneficiarului Primăria Municipiului C.-N. pe parcursul implementării proiectului „Rețea de stații self-service de închiriere biciclete”, inculpata Sidău Mihaela – în calitate de responsabil tehnic cu execuția lucrărilor din partea SC V. E. SRL, fiind acuzată că ar fi întocmit și semnat situații de lucrări (nr. …/09.10.2013, respectiv nr. …/06.1 1.2013 ) în care au fost înscrise date inexacte privind cantități de materiale care nu au fost puse în operă și lucrări care nu au fost executate, aferente Stației de închiriere biciclete nr. 20, face afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale cu privire la care a fost întrebat, în concret faptul montajului stației cu nr. 20 în cursul anilor 2013-2014, în vădită contradicție cu restul probelor administrate în cauză, inclusiv ansamblul probatoriului testimonial, fiind dovedit incontestabil că stația cu numărul 20 a fost edificată în cursul anului 2016, după decontarea cheltuielilor din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al. 1 Cod penal.

Inculpatul POPA MIRON-FLORIN  a declarat în mod expres că recunoaște infracțiunea, acceptă încadrarea juridică dată faptei, fiind de acord cu aplicarea următoarelor sancțiuni:

– aplicarea unei pedepse de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al.l Cod penal.

3. Fapta lui DUMITRU ION care, …………, la data de 06.02.2020 în cadrul urmăririi penale efectuate în dosar penal nr. …/P/2020 al DNA-Serviciul Teritorial Cluj, cauză având ca obiect fraudarea unor sume de bani provenind din finanțare nerambursabilă acordată beneficiarului Primăria Municipiului C.-N. pe parcursul implementării proiectului „Rețea de stații self-service de închiriere biciclete”, inculpata Sidău Mihaela, în calitate de responsabil tehnic cu execuția RTE din partea executantului SC V. E. SRL, fiind acuzată că a inclus, în mod inexact, în cuprinsul unor documente (….), cantități de materiale/lucrări care nu erau puse în operă/executate la momentul decontării și a falsificat procesele verbale referitoare la stația self service de închiriere biciclete nr. 20 (…), prin contrafacerea semnăturilor numiților G. S. și I. M., face afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale cu privire la care a fost întrebat, în concret faptul montajului stației cu nr. 20 în cursul anilor 2013-2014, în vădită contradicție cu restul probelor administrate în cauză, inclusiv ansamblul probatoriului testimonial, fiind dovedit incontestabil că stația cu numărul 20 a fost edificată în cursul anului 2016, după decontarea cheltuielilor din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al. 1 Cod penal.

Inculpatul D. I. a declarat în mod expres că recunoaște infracțiunea, acceptă încadrarea juridică dată faptei, fiind de acord cu aplicarea următoarelor sancțiuni:

– aplicarea unei pedepse de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. și ped. de art. 273 al.l Cod penal.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În perioada 2012 – 2013, în contextul implementării unui proiect finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect realizarea unor stații „self service” de închiriere biciclete, inculpata, în calitatea menționată mai sus, ar fi înaintat managerului de proiect din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca mai multe documente false (situații de lucrări și procese verbale anexate acestora) în scopul obținerii pe nedrept a unor sume de bani din finanțarea nerambursabilă. În documentele respective, inculpata ar fi menționat cantități de materiale/lucrări care nu ar fi fost executate la momentul decontării.

În același context, inculpata ar fi falsificat și procesele verbale de atestare a calității lucrărilor, prin contrafacerea semnăturilor mai multor ingineri, cu atribuții în executarea și supravegherea lucrărilor.

Ulterior, managerul de proiect, fără a cunoaște caracterul lor fals, ar fi depus documentele respective la Autoritatea de Managerment, facilitând astfel obținerea pe nedrept de către inculpată a sumei totale de 44.649,28 lei, fără TVA.

În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă cu suma 59.072 lei. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei.”

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *