Sanatate

Tratarea fricii

Fricosii si angoasatii par sa caute fara incetare o noua motivatie pentru temerile de care sufera. Cautarea lor este inconstienta, dar constanta si obsedanta. Ei nu pot petrece nici o singura zi fara temeri. De fapt, totul, chiar si fericirea, poate fi un izvor de temeri. E legea nevroticului angoasat care, in momentele de criza, nu mai reuseste sa deosebeasca binele de rau. E ca si cum n-ar mai fi in stare sa gandeasca, sa dea dovada de o logica in actiunile lor. Toate problemele lui au o singura solutie, mereu aceeasi, cea mai pesimista si care-l face sa sufere cel mai mult.

Ce sfat ar fi bun ca sa scapam de angoase? Sa incercam sa descoperim cauzele care le pot provoca: educatia primita in copilarie; un complex de culpabilitate; trauma.

Va oferim, de asemenea, si cateva sugestii care nu au pretentia sa se constituie intr-o solutie, dar va poate ajuta sa aflati un raspuns cat mai apropiat pentru tulburarile care va macina si s-a va convingeti ca angoasa sau teama de ceva nu-i decat un cosmar care dispare la lumina zilei:

1.    E preferabil sa nu incercati sa ignorati gandul ca nu va da pace. Infruntati-va obiectul temerilor, caci frica se naste de foarte multe ori din confuzie si ignoranta. Vorbiti despre problema pe care o aveti, discutati cu ceilalti, nu o lasati sa va macine.
2.    Trebuie sa incercam sa transformam teama intr-o motivatie pentru a actiona. Daca e ceva ce va provoaca anxietatea, nu va lasati pana nu eliminati aceasta cauza. Nu va abandonati in mod pasiv chinurilor anxietatii.
3.    E cat se poate de folositor sa ne analizam temerile. Noaptea, angoasa se mareste atat de mult, incat ia proportii uriase. Gandul care va nelinistete nu inceteaza sa va bantuie. Daca nu scapati de veninul sau, treziti-va, chiar daca asta inseamna sa nu mai dormiti in noaptea respectiva. Nu trebuie sa va lasati stapanit de angoasa, cu atat mai mult in timpul noptii, cand va simtiti slab si vulnerabil.
4.    Evitati sa le spuneti tuturor de ce va e frica. Daca va temeti ca sunteti bolnav, nu incercati sa va convingeti cel mai bun prieten ca intr-adevar sunteti si ca medicii nu inteleg nimic. Nu-l bateti la cap cu statistici care ar putea, fara rost, sa-l faca sa se teama de ce-i mai rau.
5.    Incercati sa-i opuneti oricarei frici oarbe si irationale un lucru de care sunteti cat se poate de sigur. Nu va obisnuiti cu idea ca sunteti un fricos.
6.    Nu fiti invidios. Nu va angoasati pentru ca nu aveti lucruri pe care altii par ca le-au obtinut mult mai usor. Independent de ce puteti valora ori face, invidia nu va va aduce decat frustari.
7.    E preferabil sa nu va inconjurati de natangi. Daca aveti nervii sensibili, va trebuie prieteni loiali si siguri, care sa fie in stare sa va canalizeze angoasa.
8.    Ganditi-va putin si la ceilalti. Daca dezastrele care sfasie lumea va ingrozesc, incercati sa faceti ceva ca sa fie evitate ori ca sa luptati impotriva lor. Daca va e frica de vreun pericol anume, ajutati-i pe cei care au trecut prin el.
9.    Incercati sa va convingeti ca viata e frumoasa. Considerati ca zilele va sunt niste coli albe de hartie, nu bucati de sugativa pe care raman imprimate senzatiile si faptele negative care s-au petrecut inainte. Acceptati sa va nasteti din nou in fiecare dimineata si sa incepeti o noua pagina alba. E de datoria dvs. sa o umpleti in cel mai bun mod cu putinta. Faceti acest exercitiu mental, iar seara, in taina, recititi pagina scrisa si comentati cele intamplate peste zi. Si dupa ce ati facut bilantul zilei, nu va mai ganditi la ea. Maine – iar asta e cat se poate de adevarat – va fi o noua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *