Sanatate

Tratamentul psoriazisului

Unele asemanari cu alte boli de piele (sifilidele si eczematidele psoriaziforme, lupulusul eritematos, lichenul ruber plan scuamos, pitiriazisul rozat Gilbert, parapsoriazisul, psoriazisul inversat s.s.) ca si gravitatea sa indiscutabila determina obligativitatea apelarii la serviciile medicului dermatolog in cazul psoriazisului. Acesta va stabili tipul afectiunii si va personalize tratamentul in urma unei anameze amanuntite, din care nu vor lipsi intrebari legate de momentul aparitiei bolii, traumele cu discontinuitate tegumentara, obiceiurile alimentare, confortul psihic si starea de sanatate a ficatului etc.

Dieta trebuie sa cuprinda vitamine si minerale, bacterii probiotice, acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6).

Tratamentul alopat include administrarea de vitamine (A1, D2, B12, F), factori lipotropi, folcisteina, cristina, antibiotice, neurosedative, produse pe baza de cortizon (triamcinolon, locacorten, ultralan, fluocinolon, hidrocortizon acetate etc. – doar in cazuri foarte grave intrucat creeaza dependenta).

Local se aplica unguente de vaselina salicilata 1-2 %, crisarobina sau cignolina, unguent si pasta cu oleum cadini (5-10-20 %), unguent cu precipitat alb de mercur sau calomel (pentru localizarile in pielea paroasa a capului). Concentratiile mari pot fi iritative (eritem crisofanic) sau pot duce la complicatii majore (psoriazis eritrodermic), cu eritem generalizat, descuamatie abundenta, alopecie, caderi de unghii, prurit, stare generala alterata.

Saptamanal, trebuie facut examenul de urina, intrucat pot aparea afectiuni renale (nitrite).

In ultimii ani s-a impus tratamentul medical numit PUVA, care presupune expunerea la un anumit tip de radiatii ultraviolete, concomitent cu administrarea de psoraleni, compusi vegetali intalniti in smochine sau in unele plante umbelifere, precum: feniculul, pastarnacul, telina sau angelica. Cercetari recente au stabilit insa ca psoralenii, consumati in cantitati mari, pot fi cancerigeni. Totusi, un paharel de suc de telina sau de pastarnac, un ceai de angelica sau de fenicul sau cateva smochine, urmate de o expunere la soarele diminetii timp de 2-3 ore, nu numai ca nu face rau, dar constituie chiar o solutie alternativa valabila la tratamentele alopate, a caror reusita este deseori umbrita de numeroase efecte secundare pe care le produc.

Masurile depurative si de reechilibrare metabolica sunt esentiale, necesitatea lor derivand din etiologia cea mai probabila a bolii, care are in vedere tulburari hepatice mai mult sau mai putin manifeste.
Purificarea incepe cu un repaus alimentar abosolut de 3-7 zile, in care nevoia de lichide este indeplinita prin consumul de ceai de tei si de urzica, precum si prin clisme zilnice cu decoct de musetel. Apoi, timp de alte 7 zile, se fac alternative bai sudorifice de plante si cu sare bruta (2 kg), durata unei bai nedepasind 10 minute.

Dimineta, timp de  20 minute, barbatii pot face bai de trunchi Kuhne (intr-un lighean se pun 5-10 l de apa rece, la temperature de  15-19° C. Cu o carpa moale imbibata in aceasta apa, se sterg usor, de jos in sus (!), timp de 15 minute, zonele genitale externe. Restul corpului va fi bine acoperit). Dupa tratament, bolnavul se va culca la cald pana la echilibrarea termica.

Celelalte masuri depurative prevad:

1)    cura de orz verde – suc din plante proaspete, ajunse la inaltimea de 15-20 cm. Se spala foarte bine plantele (de preferat, recoltarea sa se faca din culture neerbicidate si nefertilizate), se maruntesc, se inmoaie in apa, se dau prin masina de tocat carne si se centrifugheaza. Ce se depune pe sita extractorului, se inmoaie din nou in apa si se centrifugheaza inca o data. Ceea ce rezulta este un suc de culoare verde-inchis, cu gust usor amarui. Este de preferat sa se prepare 1-2 l deodata sis a se pastreze in frigider, in sticle bine inchise. Se iau 50 ml de suc concentrate, se dilueaza cu 50-100 ml de apa sau cu suc de mere si se beau cu inghitituri rare, de 3 ori pe zi, timp de cel putin 14 zile;
2)    cura (de 10 zile) cu 4 sucuri de legume care se vor consuma zilnic, alternativ, dimineata intre orele 7-11: a) morcovi (300 ml) + spanac (180 ml); b) fasole-verde (500 ml); c) morcovi (300 ml) + sfecla-rosie (90 ml) + castraveti (30 ml) si d) patrunjel (500 ml);
3)    regim lacto-ovo-vegetarian, in care sa  predomine fructele, zarzavaturile si cerealele integrale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *