Sanatate

Tratamentul osteoporozei

Osteoporoza (os poros) este un proces complex prin care oasele mineralizate, rezistente, devin din ce in ce mai fragile si mai subtiri, cu interiorul moale si poros. Evolueaza tacut si fara durere mult timp, prima ei manifestare fiind deseori o fractura.

 

 

Fracturile cele mai fecvente, dar si cele mai ivalidante si care ameninta cel mai mult viata sunt cele de col femural. Fracturile de coloana se produc spontan si majoritatea sunt nedureroase, dar repetate pot duce la reducerea inaltimii corporale cu 5-20 cm, determinand si aparitia unei veritabile cocoase.

 

 

Cum puteti afla daca suferiti de osteoporoza? Practic, nu puteti afla decat in situatia in care vi se fractureaza un os sau incepeti sa pierdeti din inaltime, lucruri care se intampla foarte tarziu in evolutia bolii. Punerea unui diagnostic mai precoce necesita tehnici speciale si multa experienta din partea specialistului.

 

Factorii de risc includ: un stil de viata sedentar, menopauza precoce, folosirea cronica de corticosteroizi, niveluri scazute de estrogeni, fumatul, consumul de alcool, cafea si excesul de proteine in alimentatie.

 

 

Cum se dezvolta osteoporoza? Oasele normale continua sa creasca in grosime si duritate pana in jurul varstei de 35 de ani. Dupa aceea, procesul se inverseaza incetul cu incetul, astfel ca in fiecare an se pierd mici cantitati de os. Pierderea se accelereaza la femei dupa menopauza si continua timp de 7-15 ani. Atunci cand factorii de risc ai osteoporozei sunt prezenti, pierderea osoasa este si mai rapida, semnele fragilizarii osoase putand incepe sa apara.

 

 

Desi indeobste e considerata o boala a femeilor in varsta, osteoporoza debuteaza de fapt in jurul varstei de 50 de ani, iar 20 % dintre victime sunt barbati.

 

 

Pentru tratamentul acestei boli se folosesc urmatoarele mijloace terapeutice:

 

 

Terapia estrogenica – incetineste pierderea osoasa, dar sporeste riscul de aparitie a cancerului uterin si de san, a tromboflebitei si a bolilor vezicii biliare. De asemenea, estrogenii agraveaza diabetul si hipertensiunea.

 

 

Vitamina D ii permite organismului sa absoarba calciul, insa sunt putini adultii care prezinta un deficit de vitamina D, iar excesul nu s-a dovedit util in nici o privinta.

 

 

Florul a fost experimentat, insa rezultatele pe termen lung sunt contraversate.

 

 

Calciul. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a 500 mg de calciu pe zi; studiile nu au reusit sa demonstreze existenta unei corelatii importante intre aportul de calciu si densitatea osoasa.

 

 

Exercitiul fizic cladeste muschi si oase puternice; oasele nu se vor ingrosa si intari daca nu se fac exercitii fizice regulate. Pentru a-si pastra mineralele, oasele trebuie sa fie presate, impinse si rasucite impotriva gravitatiei.

 

 

Reducerea ratiei proteice este la ora actuala metoda terapeutica cea mai promitatoare. Metabolismul excesului proteic duce la pierderea calciului din organism pe cale renala; in conditiile unui aport proteic excesiv, calciul este totdeauna pierdut din oase. Pe masura ce proteinele sunt descompuse (metabolizate) si excretate prin rinichi, calciul este extras din oase pentru a neutraliza efectele toxice ale sulfatilor si fosfatilor continuti in special in proteine animale.

 

 

Prevenirea osteoporozei se poate face prin practicarea catorva deprinderi sanatoase, inceputa inca din tinerete si continuata apoi pe tot parcursul vietii. Iata-le:

 

 

Adoptati un program regulat (de preferinta zilnic) de exercitii fizice dinamice.
Evitati “jefuitorii” de calciu: tigarile, cafeaua, alcoolul si alimentele sau bauturile bogate in fosfati – ca, de pilda, bauturile acidulate sau carnea rosie si alba.
 Nu consumati mai mult de 50-60 g de proteine pe zi. Includeti in alimentatia dvs. o varietate cat mai mare de alimente vegetale, bogate in fibre.

 

 

Multi dintre concetatenii nostri consuma de 2-3 ori mai multe proteine decat ar avea nevoie. Reducerea ingestiei de proteine la nivelul ratiei recomandate de 50-60 g/zi, alturi de adoptarea unui program zilnic de exercitii activ si a unei alimentatii sanatoase sunt singurele masuri capabile sa schimbe soarta bataliei impotriva oaselor fragile.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *