Sanatate

Tratamentul dispretului de sine si al rusinii

Exista multe sentimente negative cate te pot secatui de energie. Dispretul de sine este una dintre ele. Probabil ca nu-ti dai seama de acest lucru judecand dupa manifestarea sa, insa dispretul de sine face ravagii in societatea actuala.

 

Unii pacienti sunt curajosi, marturisind cu onestitate: “Ma dispretuiesc, insa vreau sa ma schimb.” Altii simt dispret fata de ei insisi, insa nu constientizeaza acest lucru. Indiferent la ce categorie ne referim, dispretul de sine isi are originea intr-o rana profunda care s-a cicatrizat in campul energetic. Pentru a o vindeca este nevoie de maximum de compasiune. Sub indrumarea psihoterapeutului, pacientii trebuie sa-si descopere singuri din hatisul impresiilor din copilarie, sau din prezent, acele mesaje negative care ii impiedica sa-si dea seama cat de speciali sunt.

 

Fiecare dintre noi este o fiinta aparte, unica si admirabila. Un pacient extrem de sensibil, era numit frecvent de catre parintii lui in copilarie astfel: “bietul David, extraterestrul”. Ani de zile el a luat de bun dispretul lor si a ajuns sa se urasca pe sine. A ajuns un timid, sa vorbeasca singur cu copacii sau animalele, si-a pierdut incredere in sine. David a fost ajutat ulterior sa demoleze bucata cu bucata eticheta dura pe care i-o pusesera parintii lui.

 

 

Radacinile urii de sine

 

 

Ura sau dispretul de sine pot avea radacini care depasesc granitele acestei realitati. De mult, cu foarte mult timp in urma, noi toti cunoasteam fericirea nemarginita a locului Spirit din care veneam. Neconstrans de limitarile corpului fizic, corpul energetic era infinit si zbura. (Copii au memoria acestor experiente, ba chiar unii insista, cerand argumente care sa-i convinga de ce nu este suficienta o pala de vant sau o pelerina vrajita ca ei sa zboare.) adevarul este ca atrebuit sa ne coprimam pentru a ne adapta formei fizice, astfel putand invata lectiile profunde ale corpului.

 

In interiorul nostru, insa, noi asociem in mod eronat micimea noastra si lipsa fericirii cu sentimente de genul “nu este suficient” si cu dispretul de sine. Pacientii ar trebui sa-si pretuiasca corpul si sa se adapteze de la vastitatea fiintei noastre la forma fizica: oamenii jinduiesc dupa detaliile de acest gen, deoarece doresc sa dobandeasca o perspectiva mai ampla asupra identitatii lor reale.

 

Elibereaza-te de dispretul de sine

 

Daca simti ca te urasti mult sau putin, a sosit momentul sa acorzi asistenta sufleteasca inimii tale ranite. Fa-ti un jurnal in care sa treci in revista toate persoanele – din trecut sau prezent – care au transmis, sau transmit, mesaje negative despre tine; gandeste-te mai ales la membrii familie. Fa o lista cu aceste mesaje, indiferent cat de multa suferinta ti-ar provoca acest lucru. Multe se vor dovedi a fi in mod evident false. Indiferent cat de mult le-ai da crezare, acum ai ocazia de a vedea care-i adevarul. Nu este o dovada de egoism sa te percepi pe tine intr-o lumina pozitiva.

 

Chiar daca atitudinea ta critica de la inceput contine o farama de adevar – “esti prea grasa” este un repros comun de pe urma caruia sufera copiii obezi -, eliberarea este critica. Oricare dintre noi se poate transforma in bine, numai ca trebuie folosita compasiunea, niciodata dispretul, pentru a duce procesul mai departe. Noteaza in jurnalul personal aspectele asupra carora trebuie insistat si abordeaza problema cu delicatete.

 

De asemenea, nu fi nemilos cu tine insuti, asa cum esti in aceasta forma umana. Fiindca ne confruntam permanent cu atat de multe incercari fizice si afective, percepe toate aceste provocari ca pe o cale de a iubi mai mult si de a riposta atacului intunericului. Nu accepta niciodat un dictat negativ pe care altcineva ti l-a impus.

 

Rusinea

 

Este un sentiment negativ care se instaleaza atunci cand simti ca ai tradat ceva sau pe cineva. Este un sentiment de inutilitate, de chin interior si de ratare, care face ca spiritul sa se contracte si care ne secatuieste de vitalitate, este o rana profunda pe care o simtim in special launtric.

 

Ne este rusine pentru ca parintilor le-a fost rusine de ei insisi. Si tot asa cum puilor de rata li se transmite comportamentul mamei lor, si noi imitam din punct de vedere afectiv modelele de roluri sociale pe care le-am cunoscut in copilarie. Rusinea provine si din abandon, din neglijarea sau abuz. Societatea ne poate impune sa ne fie rusine: rusinea de a fi prea grasi, de a nu fisuficient de frumosi, sau de a fi batrani. Fiecare dintre noi poarta in suflet o rusine tainuita, iar unele sunt mai grave decat altele. Pentru a ne simti in forma maxima, este necesar sa aducem la suprafata rusinea pe care o nutrim, sa vorbim despre ea si sa o vindecam.

 

Abandoneaza rusinea!

 

Nu lasa vibratiile negative rebele care provin din rusine (sau din orice sentiment negativ) sa submineze progresul energetic pe care-l faci. Daca vrei sa stii cu ce ai de-a face, noteaza in jurnal lista completa a motivelor de rusine, apoi citeste-le unei persoane de incredere si analizeza-le. Odata exprimate deschis, sentimentele de rusine ascunsa incep sa-si piarda ascendentul.

 

Fa apoi un drum la florarie. Alege o floare pentru fiecare sentiment de rusine. Poate sa fie o margareta daca-ti e rusine de corpul tau ; liliac, pentru ca esti un intrus ; orhidee pentru ca esti « exagerat de sensibil » ; floarea soarelui, pentru ca ai inselat. Fa astfel un buchet incantator si ia-l cu tine acasa. In viitor, ori de cate ori simti ca te cuprinde rusine, lasa ca buchetul de flori sa-ti aminteasca de capacitatea pe care o avem de a scapa de rusine, iarta-te si fii recunoscator pentru frumusetea ta. Florile sunt prietenii tai. Ele au putere tamaduitoare. Aceste forme de viata generoase si vesele evoca lumina pe care o purtam fiecare dintre noi.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *