Sanatate

Tratamentul dependentei de tutun

Fumatul este o afectiune cronica, asemanatoare bolilor cardiace sau astmului ce necesita tratament multilateral. Doctorii, dar si dependentii de nicotina, ar trebui sa trateze fumatul nu ca pe un simplu prost obicei, ci ca pe o stare medicala – o boala cronica, daca vreti.

 

 

Dependenta de tutun este un proces care incepe cu efectele nicotinei asupra creierului, astfel declansandu-se dependenta. In primul rand, nicotina determina secretarea unei substante chimice numite dopamina, iar un nivel inalt de dopamina are ca rezultat o senzatie de placere. Tocmai de aceea, atunci cand renuntati la fumat, va simtiti deprimat si lipsit de energie. Acest proces de imbolnavire continua cu actiunea  altor diverse substante existente in fumul de tigara, care determina deteriorari la nivelul tesuturilor ce formeaza diferite organe.

 

 

Doctorii si pacientii dependenti de nicotina din tutun ar trebuie sa colaboreze pentru:

 

 

Diagnosticarea bolii. Medicii ar trebui sa-i avertizeze pe pacientii fumatori ca sufera de o boala care necesita tratament de specialitate si sprijin continuu pentru ca, astfel, aceasta va duce la imbolnavirea inimii, a plamanilor si a altor organe.

 

 

Desemnarea unei strategii de tratament, care sa includa terapie medicamentoasa, dar si comportamentala.Desi unele crize de astm pot fi puse pe seama supararilor, bolnavii nu renunta la medicamentele prescrise pentru a atenua respectivele simptome, nu-i asa? Ei bine, multi expereti sunt de parere ca acelasi lucru ar trebui sa se intample si in cazul fumatorilor care vor sa se lase – doctorii ar trebui sa le recomande o combinatie de strategii comportamentale si medicale.

 

 

Ingrijirea medicala pana la depasirea dependentei. Renuntarea la fumat dueaza un timp, chiar si cu ajutorul medicamentelor. Fumatorii ar trebui sa ia medicamente timp de cel putin 30-60 de zile de la data la care au fumat ultima tigara; modificarile de comportament au nevoie chiar de si mai mult timp pentru a se permanentiza. In consecinta, puteti apela la un specialist in acest tip de probleme.

 

 

Exista, in principal, doua tipuri de medicatie, cu functie antidepresiva si de inlocuire a tigarilor cu nicotina:

 

 

Buproprionul (Zybanul, numele comercial) este un antidepresiv cu administrare orala. El actioneaza pe doua cai, pentru a restabili echilibrul chimic din creier: 1) stimuleaza producerea dopaminei, eliminand, partial, din pofta pe care o simt fumatorii care incearca sa se lase; 2) actiuneaza asupra sistemului nervos, pentru a atenua simptomele de sevraj (inclusiv depresia, iritabilitatea si letargia). Se ia de doua ori pe zi, incepand cu aproximativ 14 zile inainte de a renunta la fumat, timp de 30-60 de zile. Efecte secundare ale Zyban-lui mai des intalnite si mai putin severe sunt: incetosarea vederii, modificarea gustului si a apetitului, constipatie, greturi, uscaciunea gurii si pierderea apetitului sexual.

 

 

TIN (terapia de inlocuire cu nicotina) cunoaste in prezent trei forme: plasturi, guma de mestecat si spray-uri nazale. Inlocuirea cu nicotina a dublat rata succesului in renuntarea la fumat. TIN actioneaza prin atenuarea socului cauzat de renuntarea la trigari fara a furniza doze mari de nicotina, care sa afecteze creierul. Cea mai populara metoda de TIN este plasturele cu nicotina. Acesti plasturi se lipesc pe piele si induc in fluxul sangvin o doza controlata de nicotina. Treptat, in decursul a catorva saptamani, doza de nicotina se reduce, nevoile corpului scazand si ele treptat. Efecte secundare: constipatie, inrosirea pielii, cresterea apetitului, iritabilitate, mancarimi usoare si tulburari de somn. Guma de mestecat cu nicotina permite eliberarea treptata a unei anumite cantitati din substanta respectiva, care ajunge in fluxul sangvin. Tratamentul dureaza 3-4 luni. Tratamentul cu spray nazal cu nicotina este o metoda mai noua, prin care nicotina ajunge la creier mai repede decat prin celelalte metode. E disponibil deocamdata numai pe baza de reteta.

 

 

In concluzie, ambele instrumente de tratament va pot ajuta sa renuntati definitv la fumat. Sunteti gata? Noi asa speram!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *