Analiza

Tranzacţionezi bancar şi câştigi. Unii bani, extrem de mulţi bani, alţii o moarte prin sufocare

Băncile sunt cele mai bune prietene ale omului. Practic, nici măcar pisicile nu pot avea o amiciţie mai dezinteresată cu omul aşa cum o au băncile. Ele dau credit doar cu buletinul, îndeamnă la tranzacţii dese pentru care nu percep decât un mic comision, cât să nu moară de foame şi să poată toarce frumos în poala clientului, amicul lor pe viaţă. Omenirea este îndatorată, global, la ora aceasta, cu mii de miliarde de milioane de catraliaone de dolari. Cui, spumele mării, că ştiam că suntem singuri pe planetă?! Cert este că, dacă acum 50 de ani, ţările se lăudau cu milionarii lor, acum se sufocă lumea de miliardari…

Acum încercaţi să vă închipuţi 1.300.000 de tranzacţii bancare făcute prin intermediul a 233.000 de companii prin intermediul unor bănci precum: Raiffeisen, ABN Amro, ING, Rabobank, Citigroup şi Deutsche Bank, prin care s-au spălat 470 de miliarde de dolari pentru beneficiari din Rusia. Nici nu mai contează intervalul de timp în care s-au făcut aceste mânării bancare, este clar că sunt doar pojghiţa râcâită de pe suprafaţa lăcomiei.

Potrivit unei reţele internaţionale de publicaţii, care se ajută în investigaţii, denumită OCCRP, acest sistem de spălare a banilor, denumit Laundromatul, a permis oligarhilor și politicienilor ruși să achiziționeze în secret acțiuni la companii de stat, să cumpere bunuri imobiliare atât în Rusia cât și în străinătate, să cumpere yachturi de lux, să plătească facturi medicale și multe altele. Schema, care a permis politicienilor și liderilor crimei organizate din Rusia să spele bani, să evite plata impozitelor și să-și ascundă averile în străinătate, a fost pusă la cale de banca rusească de investiții Troika Dialog. Pentru a se proteja, oamenii bogați din spatele acestui sistem au folosit identitatea oamenilor săraci ca semnatari neştiutori în companiile offshore care au rulat sistemul. Banca a creat la mijlocul anilor 2000 o rețea de circa 70 de companii offshore interconectate, prin care, în câțiva ani de zile, miliarde de dolari au ajuns din Rusia în Occident. Printre beneficiari s-a numărat și violoncelistul Serghei Roldugin, un prieten din copilărie al președintelui rus Vladimir Putin.

Partea minunată a informaţiei este că, un amărăştean de avocat austriac, Erich Rebasso (foto), implicat în aceste tranzacţii de spălare a banilor, s-a auto-denunţat, în 2008, printr-o scrisoare trimisă către principalele sedii ale Poliției Federale Penale din Viena. “Regret profund faptul că am fost folosit pentru scopuri ilegale și sunt dispus să supun chestiunea revizuirii penale necesare”, a concluzionat Rebasso într-o confesiune de cinci pagini, în care a descries, cu lux de amănunte, care sunt schemele de spălare a banilor oligarhilor ruşi. Citez: „Schema financiară a fost realizată de Troika Dialog, cea mai mare bancă privată de investiții din Rusia. Unele dintre conturile lui Rebasso au fost legate de două companii de bază ale sistemului offshore: Industrial Trade Corp. și Nixford Capital Corp. Între decembrie 2006 și februarie 2008, Rebasso a utilizat 150 de tranzacții individuale pentru a trimite aproape 96 de milioane de dolari către «conturile de spălare a banilor» la Ukio Bankas, o bancă lituaniană. Conturile bancare austriece ale lui Rebasso au fost la Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien”.

Banca a investigat transferurile făcute de Rebasso, de altfel toate băncile prin care acesta a spălat bani au făcut verificări – dar, surpriză, analizând ce le iese, nu au luat nici un fel de măsuri, nu au atras atenţia cu privire la existenţa vreunor suspiciuni. Iar autodenunţul lui Rebasso a avut un efect redus. După ce poliția a analizat problema, doi ani mai târziu l-a informat pe Rebasso că a încetat investigaţiile deoarece credeau că orice potențială infracțiune a avut loc în afara jurisdicției lor și că a fost comisă de străini. Aşa că, doi ani mai târziu, Rebasso a fost răpit şi a murit niţel.

La sfârșitul lunii iulie 2012 a fost răpit dintr-o parcare subterană de doi bărbați. La scurt timp după dispariția sa, familia a primit o cererede răscumpărare de 435.000 de euro. După ce nu s-a ajuns la niciun acord, corpul lui Rebasso a fost găsit trei săptămâni mai târziu într-o pădure din apropierea Vienei. Autoritățile austriece au ajuns la concluzia că a fost sufocat. Curând după aceea, doi foști ofițeri de poliție din Moscova au fost arestați și acuzați în legătură cu cererea de răscumpărare – dar nu pentru răpirea și uciderea lui Rebasso. Ei au fost condamnați la opt și respectiv nouă ani de închisoare.

Şi, gata.

PS: Găsiţi povestea schemelor de spălare a banilor în materialul DEATH IN VIENNA de pe site-ul OCCRP.

 

Fotocredit: vienna.at, Oe24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *