In vizor

Transylvania College face o tona de bani pe un teren concesionat moca de la Primarie, ce ar valora 4 milioane de euro

Transylvania College si-a construit in Cluj-Napoca un adevarat imperiu de invatamant privat. The Cambridge International School si Gradinita Happy Kids, principalele proiecte, aduna, anual, milioane de lei din taxele de scolarizare. Sub egida unei fundatii, fondatorii acesteia au construit un campus imens, dotat cu piscina si sali de evenimente, pe un teren de 16.000 de metri patrati, oferit aproape gratuit de Primaria Cluj-Napoca. Pentru terenul de 1,6 hectare,Transylvania College plateste 170.000 de euro in urmatorii 49 de ani, iar daca l-ar fi cumparat, ar fi costat cel putin 4 milioane de euro.

Primaria Cluj-Napoca a oferit prin concesionare directa un teren de 16.000 metri patrati, in zona rezidentiala Gheorgheni, Fundatiei “Copii Fericiti”, in 2004, respectiv 2006. In fapt, fundatia, denumita in prezent “Transylvania College” gestioneaza o scoala si o gradinita privata si are cele mai mari taxe de scolarizare din intreaga regiune. Acestea ajung la aproape 7.000 de euro pe an pentru un elev, fara a fi acoperite cheltuielile conexe.

Intre 5 si 20 de euro pentru un metru patrat de teren

Concesionarea a fost realizata in doua etape. In 2004, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat concesionarea a 10.000 metri patrati de teren pe strada Detunata, in imediata apropiere a unuia dintre cele mai mari parcuri din oras. Pretul de concesiune a fost stabilit la 5 euro/metru patrat, pentru 49 de ani.

In 2006, acelasi Consiliu Local a facut o suplimentare de teren, de 6.000 metri patrati. Conform referatului de atunci, terenul era necesar pentru construirea unei baze sportive si a unei piscine. Asta, cu toate ca exact aceste obiective existau si in proiectul initial. Pentru aceasta suprafata, de 6.000 de metri patrati, s-a stabilit ca redeventa este de 20 de euro pe metru patrat, desi in referat se propunea un pret cuprins intre 75 si 110 euro metrul patrat. Practic, Transylvania College trebuie sa plateasca, in urmatorii 49 de ani, 170.000 de euro pentru suprafata de 16.000 de metri patrati.

Terenul ar valora 4 milioane de euro

Piata mobiliara arata ca, in cartierul Gheorgheni, pretul mediu este de 250 de euro metrul patrat.

“Pretul variaza intre 150 si peste 300 de euro metrul patrat, in functie de zona si de strada”, a declarat Marius Rus, consilier imobiliar la Blitz Imobiliare.

La un simplu calcul, terenul de 16.000 de metri patrati ar fi costat cel putin 4 milioane de euro.

In aceeasi hotarare de Consiliu Local se arata ca “obiectivul concesiunii va fi folosit in interesul comunitatii potrivit protocolului ce va fi incheiat intre parti in termen de 30 de zile de la data luarii in folosinta a obiectivului”.

Ziar de Cluj a solicitat Primariei Cluj-Napoca prevederile acestui protocol, urmand sa ne fie furnizate in cel mai scurt timp.

Intre timp, Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, arata, pe scurt, care sunt beneficiile acestui parteneriat public-privat.

“Decizia de a concesiona teren pentru constructia unui campus educational privat in Cluj-Napoca a apartinut Consiliului local Cluj-Napoca, care a stabilit conditiile financiare si tehnice privind acest proiect. Unul dintre motivele pentru care un astfel de parteneriat este considerat de interes public se refera la faptul ca existenta in Cluj-Napoca a unei unitati de educatie care ofera curricula internationala este un atuu pentru atragerea investitiilor straine, existenta unei scoli internationale fiind un indicator al potentialului comunitatii in care acestea vizeaza investitia. Un alt avantaj al comunitatii clujene de a avea o scoala internationala este faptul ca permite accesul in regim de burse pentru un numar semnificativ de elevi clujeni, dotati din punct de vedere al capacitatii intelectuale, dar care nu si-ar permite plata taxelor scolare. De asemnea, o data cu edificarea campusului educational, Fundatia Copii Fericiti a construit si pus la dispozitia locuitorilor din zona un loc de joaca, construit pe principii ecologice, loc de joaca utilizat de copiii din zona, cu acces liber pe tot parcursul anului.

In anul 2014 fondatorii proiectului campusului educational, realizat pe terenul concesionat de la Consiliul Local Cluj-Napoca au fost nominalizati de catre echipa de experti din cadrul proiectului FP „100 de nume care misca lucrurile in Romania” drept unii dintre cei mai importanti actori educationali din Romania, prin faptul ca scoala internationala de la Cluj-Napoca face parte dintr-o comunitate exclusivista la nivel mondial, privind calitatea, numai 20 de scoli din intreaga Europa fiind pe aceasta lista. Este vorba despre Round Square – organizatie care selecteaza partenerii dupa criterii privind atat excelenta in educatie cat si implicarea in comunitare a acestora”, a declarat Oana Buzatu.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, argumentul care a fost luat in calcul la acordarea concesiunilor din 2004 si 2006 a fost cel al „utilitatii publice” a acestui obiectiv.  In ultimii ani, fondatorii Transylvania College au construit, pe acest teren, un adevarat imperiu: principala cladire a scolii, noua cladire “verde”, terenul pentru sport, loc de joaca, parcare.

Campusul este dotat si cu piscina, unde preturile sunt destul de piperate. La piscina Happy Kids Swim, parintii trebuie sa plateasca pana la 800 de lei pentru cursurile de inot pentru copii, in functie de varsta si categorie.

Pe langa activitatile educative, benefiiciarii afacerii, Simona si Dan Baciu, au amenajat aici o sala de evenimente, “International BallRoom”, unde se organizeaza nunti, botezuri si alte tipuri de evenimente.

Campusul Transylvania College este intr-o continua dezvoltare. Spre exemplu, anul trecut s-a construit Sala Multifunctionala si Centrul de Arte Creative. Pentru anul acesta, reprezentantii scolii planuiesc sa ridice o cladire noua pentru liceu, o sala de sport si un internat (boarding school).

„Fundatie nonprofit” cu taxe de 7.000 de euro pe an

Declarativ, Transylvania College este o fundatie nonprofit de familie, a carei activitate principala este de a administra gradinita privata „Happy Kids” si Scoala Internationala Cluj.

Daca analizam, insa, tarifele percepute pentru gradinita si scoala, fundatia realizeaza venituri foarte mari, fapt ce le permite administratorilor sa fie intr-o continua dezvoltare.

Pentru cresa si gradinita, parintii platesc o taxa intre 12.600 si 14.000 de lei pe an. La invatamantul primar, taxa este intre 4.300 si 5.400 de euro pe an. Pentru un copil de clasele I-VIII se plateste, la Linia britanica, nu mai putin de 5720 de euro pe an. Liceul Cambridge, cu predare in Limba engleza, are taxele de scolarizare cuprinse intre 6050 si 6820 de euro pe an.

La aceste taxe se adauga si alte plati. Spre exemplu, taxa de campus, de 150 de euro pe an, pentru copiii inscrisi la cresa si gradinita. Taxa de inscriere este, de asemenea, de 450 de lei. Masa pe zi costa, si aceasta, 16 lei. De asemenea, parintii sunt nevoiti sa acopere si alte cheltuieli: pentru achizitionarea rechizitelor, a uniformelor si a caietelor speciale, pentru cumpararea manualelor de limba engleza pentru curriculum britanic, transportul copiilor, cluburile after-school, programele sau taberele de vara, la care se adauga costurile pentru excursii, serbari, participari la concursuri si spectacole.

Transylvania College este condusa de Simona si Dan Baciu. In 2012, fundatia a realizat venituri de 3.655.317 de lei. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, profitul realizat de fundatie in 2012 (ultima raportare) a fost de 1.204.851 de lei.

Simona Baciu, fondatoarea Scolii Internationale Cluj, a aratat pentru Ziar de Cluj care sunt beneficiile aduse comunitatii de acest proiect. Un principal beneficiu este acordarea de burse pentru elevii cu situatii materiala defavorizata.

“Avem copii din medii defavorizate, in prezent sunt 38 de burse. Acestea sunt acordate in baza unor recomandari, colaboram cu ONG-uri mari, astfel incat in fiecare an facem anchete sociale. Anul acesta vor absolvi primii cinci bursieri”, a aratat aceasta.

Un alt beneficiu adus comunitatii este oferirea de traininguri gratuite pentru profesori. Potrivit Simonei Baciu, pana acum au fost pregatit 1.000 de profesori la Transylvania College. Ei sunt invatati principii de predare moderne pentru tineri.

“Scoala noastra a schimbat fata comunitatii. Toate companiile mari, toate multinationalele, inainte de a decide daca investesc in Cluj, ne viziteaza pe noi. Noi am pus un standard foarte ridicat in educatie. Laud de cate ori am ocazia ce a facut Primaria Cluj-Napoca, pentru ca a avut incredere intr-un vis romanesc, nu american”, a declarat Simona Baciu.

Aceasta a adaugat ca tot scoala a realizat un parc pentru comunitate.

“Eu nu cred in protocoale, eu cred in fapte”, a conchis fondatoarea Transylvania College.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *