Transylvania College a dat afara un elev pe motiv ca mama lui lucra pentru concurenta

Imaginea perfecta a renumitei scoli private Transylvania College, The Cambridge International School incepe sa se destrame. Tot mai multi parinti nemultumiti de comportamentul conducerii institutiei vorbesc despre abuzurile la care, atat ei, cat si copiii lor, au fost supusi in anii care au platit zeci de mii de lei lunar pentru ca cei mici sa primeasca o educatie “altfel”. “Altfel” se dovedesc a fi, insa, si oamenii aflati in fruntea scolii, cei care, asa cum reiese din materialele publicate de Ziar de Cluj si declaratiile parintilor, pun interesele personale si financiare inaintea bunastarii si bunei educatii a copiilor. Astazi, Ziar de Cluj va prezinta povestea unui copil de 12 ani care a fost dat afara din scoala pentru ca mama lui lucreaza la o asociatie care promoveaza o alta scoala privata.

Deschiderea unei noi scoli private in Cluj-Napoca – Royal School in Transylvania -  una care se arata din start a fi o concurenta serioasa pentru Transylvania College, ar fi fost catalizatorul intregului scandal. Rada Morar, vicepresedintele Asociatiei Cluj Today, firma care s-a ocupat de promovarea si lansarea scolii, si mama unui baiat scolit in randurile colegiului Transylvania a aflat pe propria-i piele cat de rigida e conducerea scolii fiului ei atunci cand la mijloc se afla afacerile si banii.

Unul dintre obiectele de activitate ale Asocitiei Cluj Today este promovarea, PR-ul, comunicarea pentru diverse firme; asta e meseria noastra. Unul dintre clientii nostri a fost Royal School. Ne-au solicitat sa ne ocupam de lansare si PR. Nu am facut un secret din asta, pentru ca eu lucrez de 25 de ani in domeniu, am avut multi clienti din aceeasi categorie. Niciodata nu am avut probleme intre clienti, niciodata nu am transmis informatii de la unul la altul, niciodata nu l-am denigrat pe unul ca sa il promovez pe celalalt”, povesteste clujeanca.

Cu doar doua zile inainte de lansarea Royal School, unde director e nimeni altcineva decat fostul director al Transylvania College, Rada Morar si sotul acesteia au fost chemati la scoala in care invata fiul lor pentru a discuta despre contractul copilului.

Prima intrebare care ni s-a pus a fost “cum vedeti colaborarea cu cealalta scoala?”, mai precis contractul de promovare a celeilalte scoli. Le-am spus ca e un contract pe firma, cum ar putea fi unul cu oricare alte 30 de scoli din Cluj. Mi-au spus ca, din punctul lor de vedere, este vorba de concurenta neloiala si conflict de interese. Asta cu toate ca Transylvania College nu e este si nu a fost niciodata clientul nostru, nu aveam niciun alt contract cu ei. Din contra, le-am spus ca noi suntem clientii Transylvania College pentru ca noi platim o taxa catre scoala. Nu a fost niciodata vorba de conflict de interese, am incercat sa le explicam asta prin exemplul parintilor care au copii la Transylvania College si care sunt profesori in alte scoli”, povesteste Rada Morar.

Vicepresedintele Asociatiei Cluj Today spune ca nu a facut promovare in scoala in care invata fiul sau, nu a vorbit cu nimeni, nici macar cu parintii din clasa, cu niciun profesor din scoala, nu a incercat sa convinga pe nimeni si nu a trimis invitatii pentru inaugurarea Royal School nimanui care avea legatura cu Transylvania College.

Dar ei au spus ca au dovezi. Dovada cea mare era un e-mail pe care eu il trimisesem catre grupul de la corul bisericii, unde copiii nostri canta. Culmea, unul dintre cei 40 de destinatari era un parinte din scoala. De aici a reiesit marea dovada ca am vrut sa racolez parinti din Transylvania College. Mi-au spus chiar ca nu pot promova cealalta scoala decat denigrand-o pe aceasta. I-am intrebat: E normal sa denigrez scoala in care vreau sa-mi tin copilul in continuare? In care m-am intors supa o absenta de doi ani? Le-am amintit chiar ca am raspuns la un chestionar in care am completat ca vreau sa il tin in scoala pana in clasa a 8-a. Sotul meu a intrebat daca e legal ce fac, iar ei au spus ca din punctul lor de vedere este legal. I-a mai intrebat daca nu ii intereseaza ca o sa sufere un copil, iar ei ne-au spus ca noi trebuia sa tinem cont de asta, pentru ca cei mici sunt datori sa suporte consecintele actiunilor parintilor. Atunci, sotul meu le-a cerut sa ne insire in scris motivele pentru care se incheie contractul, pentru ca acuzele ni se par nefondate si nereale”, explica aceasta.

Raspunsurile le-au primit dupa cateva saptamani, prin executor judecatoresc. Conform hatiilor semnate de conducerea Transylvania College, baiatul era atat de rau incat nu se puteau tine orele din cauza lui. Asta in conditiile in care, pe parcursul intregului an scolar 2014-2015, parintii nu au primit nicio observatie, iar in evaluarea copilului, facuta de psihologul scolii, nu scria ca ar fi avut probleme de comportament.

Nu aveau nicio baza, dar era, din nou, un atac la copil. E strigator la cer ca au implicat copilul intr-o razbunare personala. Am platit o taxa, am fost un client bun, am platit intotdeauna in avans. Nu existau alte motive pentru care sa il dea afara din scoala decat colaborarea firmei la care lucrez cu cealalta scoala privata. Nu am niciun repros pentru ceea ce se intampla pe linie educationala la Transylvania College. Profesorii sunt minunati. Dar sa te razbuni pe un copil pentru ca nu ii suporti parintii, sa nu te intereseze ca-l bulversezi si il faci sa sufere e prea mult”, sustine Rada Morar.

Baiatul nu a aflat ca va fi nevoit sa renunte la scoala decat tarziu. Parintii lui au vrut sa-l scuteasca de suferinta provocata de ruperea de un sistem in care s-a obisnuit, de colegii pe care ii cunoscuse pe cand avea doar un an jumatate.

Am incercat sa-l pregatim mai mule zile, apoi l-am intrebat direct: “daca trebuie sa ne mutam, unde vrei sa mergi?”. Mi-a spus ca, “daca trebuie”, merge la Royal School. Dupa doua zile, a venit si m-a  privit in ochi: “Mama, trebuie sa plec din scoala pentru ca am fost dat afara?”, moment in care mie mi s-au taiat picioarele. Eu am plans in toata seara aia. El nu. Dar toata noaptea a tresarit si a oftat. Clar, il macina. Abia adoua zi mi-a spus ca “Nu e corect! De ce, pentru ca tu l-ai ajutat pe mister Hingley? (n.r. Julian Hingley, fostul director al Transylvania College si actualul director al Royal School)”, isi aminteste mama baiatului.  

Inainte de incheierea anului scolar si parasirea scolii, Rada Morar a organizat un party de ramas bun, la care au venit toti copiii din clasa fiului sau.

Toti i-au spus ca o sa le lipseasca. Daca era atat de rau si nesuferit, probabil ca se bucurau sa scape. A incercat sa fie tare pana la final, dar in ultima zi de scoala ii curgeau lacrimi pe obraz”, povesteste Rada Morar.

Conducerea Transylvania College, The Cambridge International School nu a oferit, pana in momentul publicarii acestui material, niciun punct de vedere referitor la acuzatiile care i se aduc.

Comentarii

alcatel

10.09.2015 15:03

transylvania colege e praf taica. praf.

ana

10.09.2015 18:16

I hope not!

Menelaos

10.09.2015 23:14
Mai curand Alcatelul e varza!

Scolarul

11.09.2015 09:46

Cei de la Scoala Internationala au gandit de la inceput sistemul ca un business si nu neaparat ca o gradinita si ulterior scoala.....E foarte usor sa faci business cand primaria iti da gratuit teren si primesti de la o ambasada fonduri gratuite..... si mai esti sustinut si de o buna parte din masoneria clujeana.....De ce primaria clujeana nu face puplic contractul pt concesionarea terenului.... pe zi ce trece aceasta instituitie acapareaza tot mai mult teren  in aprcul Detunata, in fiecare an se puta gardul .....Au acaparat inclusiv drumul de servitute unde erau locuri de parcare si unde cu complicitatea politiei si a primariei acolo au disparut locurile de parcare care erau marcate pt a face loc iesirii masinilor pe o poarta de la Scoala...Ca sa nu mai vorbim ca sambata si duminca inchiriaza salade sport pentru evenimente de nunta si este o galagie infernala si nu de putiune ori Politia este sesizata...... 

georgian

11.09.2015 20:39

scoli pentru snobi cu prea multi bani.

Dara

17.01.2018 20:30

Sau pentru părinți care chiar cred  în vorbele cu care se promovează.

Clanul sicilienilor

11.09.2015 21:10

Celor de la Cluj Today intotdeauna raul li se va trage de la bani sau de la cei carora le-au tras-o...

Anonim

13.09.2015 10:51

Mi se pare patetic faptul ca ascunde mare parte din poveste. Acest copil a fost exmatriculat in urma cu vreo 4 ani. Apoi a revenit dar comportamentul lui a ramas inacceptabil. Era un copil problematic de la inceput si ar fi fost exmatriculat in ori ce caz. Evident ca s-a profitat de situatie, deci a inceput acest proces de manipulare. Recomand tuturor cititorilor sa vina la scoala si sa vada cu ochii lor ce se intampla inainte sa traga concluzii pripite.

maria

13.09.2015 14:17

Copilul acesta NU este si NU a fost niciodata un 'copil-problema'. Cand a parasit scoala prima data a fost din cauza unei invatatoare isterice si complet nepregatita sa lucreze cu copii. E nedrept sa spuneti ca vina e a copilului. E absolut scandalos! Copilul e bun, inteligent si bine educat. Nimic din ce s-a intamplat nu are legatura cu el.

Ruxi mercea

13.09.2015 22:06

suntem prezenti la scoala si vedem schimbarile in rau de ceva timp incoace.trebuie sa fii nebun sau prost rau sa nu vezi asta!!!!!!!!!!

Adelia Rus

07.05.2017 21:35

         Și eu recomand părinților să meargă la școală și să-și deschidă ochii ! Și să stea de vorbă cu părinți ai copiiilor din ambele tabere. Altfel, ar putea fi târziu când își vorc da seama că mai bine îi duceau în vecini, la L.Blaga !  

Adelia Rus

19.01.2018 17:43

   Ce prostie.... Acest copil nu a fost exmatriculat niciodată. Îl cunosc, avea 1 an și 8 luni când a intrat în sistemul educațional al viitorului TC. 

Dana

16.09.2015 20:51

Din pacate si eu am patit la fel . Metoda prin care denigreaza copilul ca sa atace astfel si parintele produce multa suferinta si este nedreapta. Din pacate calitatea oamenilor din conducere lasa mult de dorit...dar cu siguranta scoala are si multe parti bune. Sa speram ca noua scoala care reprezinta concurenta sa fie mai buna pentru copiii nostrii

Adelia Rus

07.05.2017 21:31

         „Bani și faimă personală !” Acesta este sloganul real al școlii acesteia. Nu au nici o treabă cu omenia și copiii !  Pe fiecare copil scrie o sumă de bani. Vorbesc mereu de excelență în educație... Dar, excelența ține de profesori. Auzi, curicullă britanică predată de profesori români, tineri și la început de carieră. Doar nu avem pretenții la profesori pregătiți pentru acest sistem......Aceia ar trebui plătiți.... Dar, nu-i nimic, este important că li se face educație pentru acceptatea celor cu gesturi de gay....Rezultate ?  ... Întrebați-i câți absolvenți au reușit să se înscrie la  medicină pe-afară ? .... Au postat că vezi, Doamne, ce mare succes a avut un absolvent la o facultate din SUA , nou înființată cu predare gen Spiru Haret din România. Tupeul maxim a constat în a compara această școală cu Harvard...Doamne ferește !   Înainte de a-și înscrie copilul la o școală ca aceasta , orice părinte ar trebui să analizeze foarte serios oferta înșelătoare a acestei școli. 

Adauga comentariu