Transportul Local din Turda, în faliment. Zece ani, autoritățile locale au ascuns dezastrul sub preș

Tribunalul Comercial Cluj a admis cererea de intrare în insolvență a Regiei Autonome de Transport Local Turda, la un deceniu de când regia a fost trecută pe linie moartă. În tot acest timp, RATL Turda a figurat ca fiind în stare de funcționare iar autoritățile locale au băgat situația sub preș.

În același timp, Consiliul Local Turda va transforma în majorare de capital social un împrumut acordat cu doar o lună în urmă noului operator de transport. Decizia de acum o lună putea la rândul ei să creeze probleme dacă ar fi fost interpretată ca ajutor de stat.

Problemele din transportul local de la Turda sunt departe de a fi rezolvate deoarece Municipiul Turda figurează printre datornicii RATL iar pe de altă parte serviciul public de transport de la Turda este controlat discreționar, informează infoaries.ro.

Cererea de intrare în insolvență a RATL Turda a fost depusă în luna august 2019 când autoritățile locale de la Turda au realizat că existența operatorului de transport public local poate crea complicații. Municipiul Turda a înființat un SRL căruia urma să-i atribuie serviciul de transport deși avea deja un operator de transport funcțional din punct de vedere juridic. Cum serviciul de transport local avea să se facă prin atribuire directă, autoritățile locale ar fi putut avea probleme în a explica de ce au atribuit transportul local unui firme noi și nu vechiului operator. Chiar și cu datorii de peste 3 milioane de lei, RATL figura ca funcțional la Registrul Comerțului.

Prin Hotărârea 2192 din 10.12.2019, instanța a admis cererea de intrare în insolvență a Regiei Autonome de Transport Local Turda care are datorii de 3,34 milioane de lei. Adminsitratorul judiciar numit este Solvendi SPRL. RATL nu mai are de unde să plătească datoriile deoarece a rămas fără patrimoniu dar Municipiul Turda mai are datorii neplătite către regia autonomă, încă de pe vremea când aceasta asigura transportul public. Insolvența RATL nu va șterge cu totul situația complicată a autorităților locale.

Simultan cu pronunțarea insolvenței RATL Turda, administrația locală se pregătește să repare o eroare făcută în urmă cu o lună. În 22 noiembrie, administrația locală a aprobat HCL 250 privind acordarea unui împrumut temporar de la bugetul municipiului Turda, către societatea Transport Urban Public SRL. InfoAries.ro a precizat atunci că împrumutul acordat poate fi considerat ajutor de stat în baza prevederilor UE iar acest lucru ar duce la încălcarea proiectului de finanțare pe Mobilitate Urbană.

Municipiul Turda revine asupra hotărârii adoptate acum o lună. Cei 610.000 de lei sunt transformați în ajutor de minimis și majorare de capital social. Hotărârea ar urma să fie luată în ședință extraordinară, în 11 decembrie.

Adauga comentariu